Squashtærte. Foto: fra Kirsten Skaarups hjemmeside
Foto: Kirsten Skaarup

Squashtærte med jordnøddebund

Lækker sommeropskrift med masser af gode grøntsager fra haven, sunde frø og nødder. Og så er den vegansk. Til 4 personer

Tærtebund:

100 fuldkornshvedemel

100 g hvedemel

100 g jordnøddesmør

1 dl vand



Cashewcreme:

50 g cashewnødder

2 dl mandel-, kokos-, sojafløde

eller anden fløde

2 spsk HUSK (loppefrøskaller)

2 spsk gærflager (fås i helsekostbutikker,

kan evt. udelades)

olivenolie

OBS: cashewcremen kan erstattes

af 3 æg + 1 dl piskefløde



Tærtefyld:

400 g squash

200 g løg

250 g små tomater, fx blommetomater

1/2 dl sesamfrø eller chiafrø

en håndfuld timianstilke

Kirsten Skaarup. Foto: fra Kirsten Skaarups hjemmeside
KIRSTEN SKAARUP

"Jeg har til tærten valgt en bund med jordnøddesmør, fordi jeg ville lave en helt vegansk tærte. Jeg har brugt hvedemel, men glutenallergikere kan bytte det ud med glutenfri havremel og kikærtemel eller fuldkornsrismel."

Fremgangsmåde:

Lav først cashewcremen (eller ”oste”sovsen): findel cashewkernerne. Brug gerne en stavblender. Tilsæt fløde, HUSK, et drys salt og peber samt gærflager. Blend blandingen et minuts tid.



Hvis du bruger æg, så pisk dem ud i fløden og tilsæt et drys salt og peber.



Lad ”sovsen” stå, mens du laver bunden:

Ælt de to slags mel med jordnøddesmørret. Tilsæt et lille drys salt og så meget vand, at dejen bliver tilpas blød til at kunne rulles ud. Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform eller andet ovnfast fad.



Pres dejen op ad siderne med en gaffel og prik bunden.



Sæt formen i en 200 grader varm ovn og forbag bunden ca. 8 minutter.

Squashtærte. Foto: fra Kirsten Skaarups hjemmeside

Hvis du har valgt cashew-”sovsen”, så tilsæt så meget vand, at den bliver som en bechamelsovs. Tilsæt 2 spsk olie. Smag til med salt og peber.



Skær squash, løg og tomater i skiver. Bevar så vidt muligt løgene i hele skiver.



Læg grøntsagerne taglagt i rækker på den forbagte bund. Dryp med lidt olivenolie og sæt fadet i ovnen 15 minutter.



Tag fadet ud og fordel ”sovsen” eller de sammenpiskede æg over grøntsagerne. Pres nogle timianstilke ned i overfladen og drys med sesamfrø eller chiafrø.



Bag tærten færdig, til den er gylden på overfladen, 15-20 minutter.



Drys med lidt frisk timian på tærten. Servér gerne en enkel icebergsalat til med fx et par håndfulde kogte kikærter eller bønner, snittet løvstikke og hvidløgsdressing.

Velbekomme!

 

Se flere opskrifter på Kirsten Skaarups blog: www.kirstenskaarup.dk