Røde grafittikors på mur i Qaraqosh. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes
En bygning i Qaraqosh, der blev overtaget af ISIS. Her er slagordet fra ISIS blevet krydset ud og erstattet med ”Jesus er verdens lys” malet nedenunder. Mange kristne vender hjem til Qaraqosh for at finde deres hjem og kirker i ruiner. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes

09.12.2019 Hans J. Sagrusten

Stærke indtryk fra Qaraqosh i Irak: "Bed for os"

Turid Barth Pettersen fra Bibelselskabet i Norge har besøgt kristne i det nordlige Irak. Hun formidler stærke indtryk fra Qaraqosh, hvor kirkerne blev brændt i 2014.

I Qaraqosh rydder folk op efter krigens ødelæggelser. Kirkerne bliver repareret. Mange mennesker er vendt tilbage til deres hjemby, men en del er stadig på flugt: ”Nogle tør ikke vende tilbage. Folk er bange. Dem, der er vendt tilbage, føler, at situationen er ustabil. Selv om Islamisk Stat nu er væk fra dette område, er der stadig mange grupper og militser, og folk stoppes ved kontrolpunkter. Livet er ikke let for dem, og de er meget sårbare,” siger Turid.

Kufferten er pakket

Under sit besøg talte Turid også med Rima, en kvinde, der arbejder med traumebehandling blandt kristne: ”Hun går med korset rundt om halsen. Men hun har også kufferten pakket under sengen, for hun ved, at hun måske pludselig skal flygte.”

Trods den svære situation mødte Turid også håb blandt de kristne: ”Jeg synes, det er meget stærkt at se den vilje, de har til at genopbygge. Og at de stadig tør være synlige som kristne i dette område. Det gør indtryk at møde en kvinde som Rima. Selv om hun har sine egne traumer fra krigen, er hun fast besluttet på, at hun vil gøre alt, hvad hun kan for at hjælpe andre. Og hun tør vise andre, hvad hun tror på."

Hun går med korset rundt om halsen. Men hun har også kufferten pakket under sengen, for hun ved, at hun måske pludselig skal flygte.

Great Mary Church brændt, Qaraqosh. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes
Great Mary Churchs kupler og hvælvinger er sorte efter afbrændingen. Men kirken er ved at blive istandsat. Murværk repareres, og skudhuller i gulve, lofter og vægge tilstoppes.

I øjeblikket er der mangel på inventar og bænke, så man stiller plastikstole frem ved gudstjenester. Også alteret, der er svedet af brænden, er i brug. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes

Stærk tro

Under sit besøg i Qaraqosh mødte Turid særligt ét ønske fra de kristne: ”At vi skal bede for dem. Du hører det næsten overalt. Jeg tror, at når vi beder for dem, bliver vi også selv opmærksomme på, at mange kristne har det meget vanskeligt. Jeg har set en stærk tro i Irak. Det gør et stort indtryk at se, hvor meget mennesker går igennem for det, de tror på."

Irak i ruiner. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes
Bibelselskabet i Irak har, bl.a. med hjælp fra Det Danske Bibelselskab, leveret bibler og bibelsk sjælesorg til udsatte kristne i Irak i en årrække. Den nylige sikkerhedskrise har fået tusinder af kristne til at flygte fra deres hjem, og behovet for hjælp er enormt. Foto: Turid Barth Pettersen og Andrea Rhodes