Fader Younan, kursusleder i bibelsk sjælesorg, Qaraqosh - smal. Foto: Lina Musharbash
Fader Younan holder kurser i bibelsk sjælesorg for tilbagevendte kristne flygtninge i Qaraqosh: ”Bibelen har været som en kokosnød for mange – de har ikke trængt igennem skallen, så de kan smage den gode frugt indeni,” siger han. Foto: Lina Musharbash.

10.12.2019 Lina Musharbash

Irakisk præst: "Jesus hjælper os ud af fortvivlelsen"

Han er præst for kristne irakere, der er vendt tilbage efter krigen. Sårene på sjælen og sindet er stadig dybe. Fader Younan bruger bibelhistorier til at hjælpe folk med at tale om deres voldsomme tab.

Fader Younan leder ugentlige bibelstudier blandt kristne irakere, der er vendt tilbage efter krigen. Da kirkerne er ødelagt, holder han ofte samlingerne i gården udenfor.

Nyt forhold til Bibelen

Mange kristne har fornyet deres forhold til Bibelen, siger han: ”Bibelen har været som en kokosnød for mange – de har ikke trængt igennem skallen, så de kan smage den gode frugt indeni. De har ikke kendt Det Gamle Testamente. Men hvis vi forstår Det Gamle Testamente, vil vi også forstå Det Nye Testamente bedre.”

”Hvad der skete med os, minder om bortførelsen til Babylon: Selv om folket havde syndet, forlod Gud dem ikke. For Gud er altid nær, selv om vi er væk fra ham.”

Sådan skal jeg forlade denne verden en gang – jeg vil ikke have noget med mig. Gud har vist mig, at alt, jeg har her på jorden, vil være værdiløst en gang. Så vil Gud ikke spørge mig, hvor mange bøger eller hvor mange penge, jeg havde.

Fader Younan. Foto: Lina Musharbash
Fader Younan bruger bibelhistorier til at hjælpe kristne irakere, der er vendt tilbage efter krigen, med at tale om deres voldsomme tab. Foto: Lina Musharbash

Mistede alt

Det var den 6. august 2014, hvor Fader Younan selv måtte flygte. Klokken var fire om morgenen. ”Jeg måtte forlade alt, hvad jeg ejede; mit tøj, mine bøger, min bil – hele min verden. Jeg medbragte kun det tøj, jeg stod i.”

Han sammenligner flugten med at dø:
”Sådan skal jeg forlade denne verden en gang – jeg vil ikke have noget med mig. Gud har vist mig, at alt, jeg har her på jorden, vil være værdiløst en gang. Så vil Gud ikke spørge mig, hvor mange bøger eller hvor mange penge, jeg havde.”

Læs mere om forfulgte kristne her.

”Troen redder os”

Fader Younan har spekuleret på, hvordan livet ville se ud, hvis de ikke var kristne: ”Det, der har reddet os, er vores tro. Det reddede os fra terrorideologien. Hvad, hvis vi ikke havde været kristne – hvor ville vi have fundet hvile og frelse?”

Fader Younan holder kurser i traumebearbejdelse for tilbagevendte kristne flygtninge i Qaraqosh. Han oplever Bibelen som en kæmpe ressource i det arbejde: ”Kurset hjælper mennesker både åndeligt og fysisk. På alle livsområder hjælper Jesus os ud af fortvivlelsen. Vi må holde op med at spørge, hvorfor vi måtte flygte fra vores land, og i stedet tænke over, hvordan vi kan komme videre i livet. Det er som tre byer, du rejser gennem: Først benægter du problemet, så bliver du vred – og til sidst kommer den nye begyndelse,” siger han.

Læs mere om bibelsk sjælesorg her.

Sjælesorg sektionsside - ny - vand bro

Bibelsk sjælesorg

De Forenede Bibelselskaber tilbyder kurser i traumebeabejdelse over hele verden, og Det Danske Bibelselskab har været en væsentlig drivkraft i udviklingen af – og uddannelsen til – bibelsk sjælesorg.

I Syrien og Irak er programmet blevet meget relevant efter krigen, der har forårsaget store sjælelige ar på millioner af mennesker.

Posttraumatiske lidelser efter krig og katastrofer er et velkendt fænomen. Bibelsk sjælesorg har fokus på, hvordan bibeltekster kan bruges til at hjælpe folk med at tale om følelser og oplevelser og hjælpe dem med at bearbejde deres traumer. Den faglige del af programmet kvalitetssikres af psykologer og traumeeksperter. 

Kurserne rundt omkring i verden har hjulpet millioner af mennesker med at tackle traumer efter krige og traumatiske oplevelser.