Monica Jokino, Sydsudan. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Analfabetismen i Sydsudan er et omfattende problem: Kun 27 procent af alle voksne kan læse og skrive. Der er få uddannelsestilbud til børn og unge. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

11.11.2020 Synne Garff, international chef

Sydsudan: ”Jeg beder om fred hver dag!"

24-årige Monica Jokino kunne ikke læse en linje for to år siden. Et læsetræningskursus med Bibelen åbnede en helt ny verden.

Det begyndte med en bibel. I Monica Jokinos menighed blev en af de ældre uddannet til underviser i læsetræning hos Bibelselskabet. Derpå tilbød han en gruppe unge mennesker at tage kurset hos ham. I begyndelsen var Monica meget genert og havde store vanskeligheder ved at lære, og hun var lige ved at give op. Men så lykkedes det hende at læse Bibelens første vers. Hun kendte i forvejen mange af historierne fra gudstjenesterne.

'De bibelske fortællinger giver mig håb'

”Jeg var lykkelig over fremskridtet og fortsatte endnu flittigere med at lære at læse. Efter et år var kurset forbi, og jeg modtog min egen bibel. Nu kunne jeg læse! Kurset gennem Bibelselskabet ændrede på mange måder mit liv.”

Siden da har hun læst op fra Bibelen under gudstjenesten, og nu tilbyder hun selv kurser i læsetræning med Bibelen. Takket være hendes læsefærdigheder har hun også fået et bedre betalt arbejde. Hendes yndlingsvers er fra Matthæusevangeliet kapitel 5, vers 9: Salige er de, som stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.

”Verset bevæger mig. Gud giver mig som hans barn sin uendelige kærlighed. Det giver mig styrke til at elske andre. Og de bibelske fortællinger om tilgivelse og forsoning giver mig håb: Sammen kan vi overvinde lidelse og fjendtlighed i vores land. Det tror jeg på, og derfor giver jeg det videre til mine studerende på læsetræningskurserne.”

To tredjedele af befolkningen kan ikke læse og skrive. Hvorfra skulle de så kende Guds kærlighed? spørger Monica, der fortæller, at der hersker stor frygt i landet.

To tredjedele af befolkningen kan ikke læse og skrive. Hvorfra skulle de så kende Guds kærlighed?

Børn i Sydsudan. foto: De Forenede bibelselskaber
Manglen på uddannelse betragtes som en af de vigtigste årsager til konflikterne. Derfor tilbyder Bibelselskabet læsetræningskurser med Bibelen. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

Ambassadør for fred og forsoning

”Gud ønsker, at alle mennesker skal leve sammen i fred. Men mange i vores land kender ikke Bibelens budskab. De fleste har ikke råd til en bibel, fordi de er fattige. Og mange kan slet ikke læse, fordi de blev forhindret i at gå i skole under borgerkrigen. Nogle er ofre for vold og er svært traumatiserede. Had og hævn styrer deres hjerter. Guds kærlighed giver os styrke til at elske andre.”

Baby, Sydsudan. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Næsten to tredjedele af befolkningen (63%) er under 25 år. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Gud ønsker, at alle mennesker skal leve sammen i fred. Men mange i vores land kender ikke Bibelens budskab.

Konflikten mellem regering og oprørere har under corona-pandemien været på pause, men kvinder og børn må fortsat kæmpe om kvæg, græsarealer og vand. Bibelens budskab om tilgivelse og forsoning kan hjælpe os med at overvinde volden. Monica Jokino er blevet ambassadør for fred og forsoning. Bibelen er for hende en hjertesag, for hun har oplevet, hvordan den kan forandre menneskers liv. Nu vil hun hjælpe andre.

Kasser med bibler, Sydsudan. Foto: de Forenede Bibelselskaber

MobilePay: 62 903

  • For 335 kr. får 10 sydsudanesere Det Nye Testamente.
  • For 1340 kr. får 40 sydsudanesere Det Nye Testamente.
Nonne læser i bibel, Sydsudan. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Mærke: 'Læs med Bibelen'

  • For 650 kr. kan du finansiere bibler og læringsmateriale til et helt læsetræningskursus.

Tak for din støtte!