Dreng på gulv med papir. Foto: Yogesh Rahamatkar /Unsplash
SAT-7 er en kristen tv-kanal. Programmet Min Skole er dog ikke forkyndende, men foregår i en åben og fri atmosfære. Min Skole er for både drenge og piger. Foto: Yogesh Rahamatkar /Unsplash

31.07.2019 Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet

Uddannelse er en nøgle til udvikling

Hvis man har børn eller børnebørn, der går i skole, så ved man, hvor klog man bliver af det. Man lærer med, når ens barn lærer. Sådan er det også med SAT-7’s skole-tv Min Skole

Min Skole er for børn, og de lærer virkelig noget, som administrerende direktør for SAT-7, Rita El-Mounayer, understreger.

Der er også hårdt brug for undervisning og uddannelse i Mellemøsten og Nordafrika, hvor børns skolegang ofte er mangelfuld. Skolerne er mange steder af ringe kvalitet, og 12 millioner børn har ikke mulighed for at gå i skole på grund af krig og voldelige konflikter.

12 millioner børn har ikke mulighed for at gå i skole på grund af krig og voldelige konflikter.

Birgitte Stoklund Larsen portrætformat
Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet.

En fri skole for både drenge og piger

Det er imponerende, hvad SAT-7 har kunnet udrette på de få år, der er blevet sendt skole-tv for børn op til 5. klasse. Undervisningskanalen er ikke forkyndende, men SAT-7 er en kristen tv-station. Min Skole foregår i en åben og fri atmosfære, og det er for både drenge og piger. Der er ingen tvivl om, at undervisningskanalen gør en forskel – først og fremmest som det oprindeligt er tænkt for børnene i regionens flygtningelejre, men mange andre børn har også glæde af kanalen. Med en parabol i familien får børnene mulighed for at erhverve sig nogle af de livsvigtige færdigheder, som de ellers var afskåret fra.

Det er indlysende, at det er godt for børnene. Men det breder sig som ringe i vandet. Det er nemlig ikke kun børnene, der lærer at læse og beherske fremmedsprog; også forældre og bedsteforældre kigger med: ”For at være ærlig, så har jeg stort udbytte af Min Skole, og jeg ser det, også selv om børnene ikke lige er her,” lyder det fx fra en bedstefar i Libanon. Også flere mødre fortæller om, hvordan de lærer sprog ved at se med på børnenes kanal.

Det er det daglige lille nøk til en bedre verden, som 'Min Skole' i al beskedenhed bidrager til.

Vejen til en bedre fremtid

Uddannelse er vejen til en bedre tilværelse for det enkelte barn, men det er i høj grad også vejen til udvikling og demokrati for samfundet. Som Nelson Mandela har formuleret det: ”Uddannelse er det mest magtfulde våben, du kan bruge, hvis du vil ændre verden.” Det er det daglige lille nøk til en bedre verden, som Min Skole i al beskedenhed bidrager til. Og i en region, hvor andre våben ofte har alt for meget magt, dér giver det så meget mening at medvirke til, at nogle af de mest udsatte børn får mulighed for at lære noget. 

For deres egen skyld – og for fællesskabets skyld.