En ny undersøgelse har taget pulsen på de danske konfirmander. - og det er ikke kun gaverne der hitter: Også festen med familien og velsignelsen i kirken er vigtig. Foto: Rune Hansen.
En ny undersøgelse har taget pulsen på de danske konfirmander. Foto: Rune Hansen.

09.04.2015 Thilde Thordahl Andersen

Velsignelsen er betydningsfuld for danske konfirmander

Det er ikke kun gaverne, der hitter hos de danske konfirmander. Det gør også festen med familien og den velsignelse, de får, når de bliver konfirmeret. Det viser endnu ikke offentliggjorte forskningsresultater.

Hvis man tror, at danske unge bliver konfirmeret for at få en iPhone 6 eller tusindvis af kroner, så tager man faktisk fejl.

Det viser i hvert fald en ny konfirmandundersøgelse lavet af lektor ved Folkekirkens Center for Uddannelse og Viden Leise Christensen og religionssociolog Henrik Reintoft Christensen fra Aarhus Universitet.

De to forskere har udsendt spørgeskemaer til omkring 2.000 konfirmander for blandt andet at undersøge, hvad begrundelsen for at blive konfirmeret er i dagens Danmark. De unge har også svaret på spørgsmål om deres personlige tro og om, hvilke emner de gerne vil undervises i til konfirmationsforberedelsen.

Resultaterne af undersøgelsen udkommer først til efteråret, men Leise Christensen vil gerne ud med nogle af de interessante tal, undersøgelsen har vist:

”Vi lavede en tilsvarende konfirmandundersøgelse for fem år siden, og når man sammenligner de to undersøgelser, kan man blandt andet se, at de unge i dag ikke er helt så interesserede i gaver og penge, som de var tidligere. Men festen er stadig meget populær, og så kan vi se en stigning i antallet af unge, der ser frem til konfirmationsvelsignelsen. Faktisk er det hele 53 procent af konfirmanderne, der angiver det som en del af begrundelsen for at blive konfirmeret,” siger hun.

Leise Christensen peger også på, at lidt over halvdelen af de unge vælger at blive konfirmeret, fordi de er blevet døbt, mens kun 6 procent starter til konfirmationsforberedelse, fordi de har hørt, at det skulle være sjovt.

”Meget tilfreds” med konfirmationsforberedelsen

Konfirmationsforberedelsen er måske ikke hylende morsom, men faktisk er langt de fleste danske konfirmander meget glade for at gå til præst – hele 76 procent erklærer sig ”meget tilfredse” med forløbet frem til konfirmationen. De unge oplever i høj grad et godt fællesskab i konfirmandgruppen og synes, at de lærer meget om Gud og tro.

De unge oplever i høj grad et godt fællesskab i konfirmandgruppen og synes, at de lærer meget om Gud og tro.

”Det er ikke ensbetydende med, at konfirmanderne selv er troende, men de har i hvert fald lært, hvad kristendommen handler om,” uddyber Leise Christensen.

Hun peger på, at netop dannelsesaspektet er det, der vægter højst for konfirmandernes forældre, som går op, i at deres børn introduceres til en åndelig emnekreds.

Konfirmander ønsker deres fremtidige børn døbt

Et af de interessante resultater i undersøgelsen er ifølge Leise Christensen, at 93 procent af de danske konfirmander ønsker, at deres fremtidige børn skal døbes.

”Men det tal stemmer ikke overens med dåbsprocenten i Danmark – for så mange børn bliver ikke døbt. Så der sker altså noget med den enkeltes forhold til tro og kirke, fra man bliver konfirmeret, til man får børn,” siger Leise Christensen.

Hun peger dog på, at forskellen kan have at gøre med, at konfirmanderne senere i livet får børn med en partner, som ikke ønsker sine børn døbt.

Kigger man på konfirmandernes trosforhold, så udtrykker et flertal, at de tror på Gud og på, at Gud drager omsorg for den enkelte. Men konfirmanderne tror ikke i særlig høj grad på Gud som en skaber, der griber ind i det enkelte liv og hjælper, når det er svært.

Den danske konfirmationsundersøgelse er en del af en stor international undersøgelse, hvor i alt 30.000 europæiske konfirmander har medvirket. Resultaterne kan man se mere til i efteråret 2015, hvor de udkommer i bogform.

Vigtige tal

83 procent af konfirmanderne svarer, at de bliver konfirmeret af egen vilje.

52 procent svarer, at de vil konfirmeres, fordi de er blevet døbt.

Kun 12 procent er begyndt til konfirmationsforberedelse, fordi de har hørt, at det er sjovt. Men hele 76 procent svarer, at de er "meget tilfredse" med forløbet frem til konfirmationen.