Konfirmationstiden er over os, og til en konfirmation hører også det personlige konfirmandord. Foto: Rune Hansen.
Konfirmationstiden er over os, og til en konfirmation hører også det personlige konfirmandord. Foto: Rune Hansen.

28.04.2015 Thilde Thordahl Andersen

Konfirmander vælger bibelord om trøst og vejledning

Konfirmandord, som svarer til konfirmandernes ståsted i livet, er populære. Og det er ikke uvæsentligt for konfirmanderne, hvilket bibelcitat der bliver deres. Det oplever sognepræst og underviser på Pastoralseminariet Morten Miland.

Tilbage i tiden valgte sognepræsterne ofte de bibelord, som skulle læses op efter konfirmandernes velsignelse. I dag er det efterhånden stadig flere steder sådan, at konfirmanderne selv vælger deres konfirmandord. Og jagten på et yndlingsvers i Bibelen er noget, som konfirmanderne går meget op i.

Det fortæller Morten Miland, der er sognepræst ved Haraldskirken i Høje Gladsaxe nær København, og som desuden underviser i kateketik, didaktik og pædagogik på Pastoralseminariet i København.

”I dag bliver vi mere og mere bevidste om, hvor vigtigt det er, at konfirmanderne deltager aktivt i undervisningen, så hvor jeg tidligere brugte lange aftener på at vælge bibelord til mine konfirmander, udfordrer jeg dem i dag til selv at finde frem til gode bibelsteder.”

I konfirmationsritualet er det også foreslået at bruge salmevers som konfirmandord, men Morten Miland holder mest af at bruge Bibelen i den sammenhæng:

”Bibelen er det sted, vi har vores tro fra. Salmebogen er refleksioner over vores tro, og salmevers er ofte lidt for lange, så jeg har valgt at holde mig til bibelord.”

Morten Miland arbejder med inspirationsplakater, som kan hjælpe konfirmanderne til at finde deres konfirmandord. Her har en af hans konfirmander valgt et citat fra Romerbrevet.

Men hvilke bibelsteder vælger konfirmanderne så?

Morten Miland peger på, at konfirmanderne ofte vælger tekststeder, der siger noget om deres ståsted i livet – om de tanker, der fylder hos dem netop i disse år. Herunder kan du læse fem bibelsteder, som er populære blandt konfirmander.

1. Den gyldne regel

”Derfor: Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem. Sådan er loven og profeterne.” (Matthæusevangeliet, kapitel 7, vers 12)

Dette tekststed vælger en del konfirmander, forklarer Morten Miland:

”Den gyldne regel, som tekststedet hedder, er for konfirmanderne en modsætning til det moderne samfund, hvor de oplever at blive lagt på hylder efter, hvor fine og dygtige de er. Tekststedet handler om at behandle alle ens, og det kan være rart at have med sig, når man er en ung teenager.”

2. Kort og godt

Ifølge Morten Miland vælger en del drenge ofte bibelsteder, der er korte og motto-agtige i deres udtryk. Det kan for eksempel være følgende bibelord:

”Følg mig.” (Matthæusevangeliet, kapitel 8, vers 22)

”Frygt ikke, tro kun.” (Markusevangeliet, kapitel 5, vers 36)

3. Om kærligheden

”Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.”  (Første Korintherbrev, kapitel 13, vers 13)

”Det er især piger i forelskelsesalderen,der vælger dette konfirmandord. De unge mennesker har ind til nu levet med deres forældres kærlighed, men nu løsriver de sig, og kærlighed bliver lig med forelskelse, solnedgang og parforhold.”

4. En trøst

”Kast al jeres bekymring på ham, for han har omsorg for jer.” (Første Petersbrev, kapitel 5, vers 7.)

”En del af konfirmanderne er bekymrede for deres liv og fremtid. De tænker meget over, hvordan det nu skal gå dem, for de bliver punket med, at de skal have en uddannelse og få styr på deres liv. Og hvis man nu har autisme, læser dårligt eller har svært ved skolen, så er dette tekststed godt at hægte sig fast i – vores problemer kan vi lægge hos en, der drager omsorg for os,” siger Morten Miland.

5. Uden Jesus og Gud

”Lad dig ikke overvinde af det onde, men overvind det onde med det gode.” (Romerbrevet, kapitel 12, vers 21)

Ikke sjældent oplever Morten Miland en konfirmand eller to, som siger: ”Jeg vil gerne have et konfirmandord, hvor der ikke står så meget om Jesus, for jeg ved ikke, hvad jeg mener om ham, men holdningerne kan jeg godt lide.”

Bibelen til konfirmander

Grundværktøj til undervisningen af konfirmander
Konfirmandbibelen
299,95

Forfatter: Louise Højlund, Lars Nymark Heilesen og Mette Behrndtz (red.)
Illustrator: Helle Vibeke Jensen
Sidetal: 1680 sider plus 54 navigationssider
Indbinding: Softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-747-0