Foto: Bible Society Azerbaijan
Børnene her har fået en malebog med bibelske motiver. Men der findes ingen børnebibler på aserbajdsjansk, så det bliver et af de næste projekter for det nye bibelselskab. Foto: De Forenede Bibelselskaber

05.02.2018 Af Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Verdens yngste bibelselskab ligger i Aserbajdsjan

Det er kun et år siden, at det lykkedes at etablere et bibelselskab i Aserbajdsjan.

I det vestlige hjørne af Centralasien, som nabo til verdens første kristne land Armenien, ligger landet, der med en målrettet indsats fra De Forenede Bibelselskaber er lykkedes med at få etableret en base for bibeloversættelse og uddeling.

I sidste uge importerede vi 3.000 russiske bibler fra Ukraine. Nu har vi travlt med at distribuere dem blandt kirkerne, der i den grad har glædet sig til at modtage dem.

"Vores partnere har hjulpet os med at tage disse første vigtige skridt, og vi sætter stor pris på alle jer, kære venner", udtaler Rasim Khalilov, som er blevet udpeget til generalsekretær. 

Aserbajdsjan var en del af Sovjetunionen, og landet er officielt sekulært. 96% af befolkningen er muslimsk. De kristne udgør altså et mindretal på lidt over 2% af de 9,5 millioner indbyggere. Alle kristne kirkesamfund – ortodokse, romersk-katolske og evangeliske – er repræsenteret i bestyrelsen for det nye bibelselskab.

"Aserbajdsjan er et land, der virkelig har brug for Bibelen", forklarer Rasim. "I sidste uge importerede vi 3.000 russiske bibler fra Ukraine. Nu har vi travlt med at distribuere dem blandt kirkerne, der i den grad har glædet sig til at modtage dem. Vi planlægger også at trykke 1.600 azeri-bibler for at imødekomme behovet blandt azeri-talende i vores kirker." 

Der foreligger ingen skrifter for børn og unge på hverken russisk eller aserbajdsjansk, der også kaldes azeri, så det bliver et af de næste projekter for det nye bibelselskab.

Kvinder. Azerbaijan. Foto: De Forenede Bibelselskaber.
Bibelen efterspørges af kristne i alle aldre i Centralasien. Frygten for ikke at få en værdig begravelse holder nogle ældre tilbage fra at blive kristne, mens andre vælger at holde det hemmeligt, at de konverterer. For kristne nægtes ofte begravelse i lokalsamfundet. Det hænder, at hele landsbyen holder sig væk fra begravelsen. En sådan ydmygelse er noget af det værste, der kan ske. Omkostningerne både for dem selv og for familien vil være for omfattende, hvis de åbent bekender deres nye tro. På billedet er det to ældre damer i Aserbajdsjan, som ikke er bange for at vedkende sig deres kristne tro. Foto: De Forenede Bibelselskaber.
Bibelselskabet i Aserbajdsjan. Foto: De Forenede Bibelselskaber.
Elchin Pashaev (tv) er næstformand i Bibelselskabets bestyrelse i Aserbaijan; Rasim Khalilov (th) er generalsekretær. Her fremviser de den attest, der viser, at myndighederne har givet tilladelse til at drive et bibelselskab. Når det gælder kravene til registrering af menigheder, er der stor forskel på landene i Centralasien. For etniske russere er det nemt at få registreret en menighed, fordi de regnes som kristne i udgangspunktet. Myndighederne kan døg kræve op til flere hundrede underskrifter, for at en menighed kan blive registreret. I nogle lande er det ikke muligt for en person med muslimsk baggrund at blive godkendt som underskriver. Det er desværre et problem, fordi de fleste russere med kristen baggrund forlod området efter 1991. Foto: De Forenede Bibelselskaber.