25.05.2023 Pressemeddelelse
”Vi er et godt sted og er klar til at omfavne et særdeles spændende nyt projekt”
Årets repræsentantskabsmøde i Bibelselskabet kunne fremvise et overskud i 2022 og en række sigtelinjer for de kommende år, hvor en ny bibeloversættelse står i centrum. Traditionen tro blev også Bibelselskabets Pris uddelt på mødet
Bibelselskabets aktiviteter omfatter såvel forlags- og boghandlerdrift som indsamlingsvirksomhed. Alle arbejdsområder bidrager til at fremme formålet om at udbrede Bibelen og til at afsætte midler til bibelfremme i ind- og udland.
Udgivelser og indsamlinger, der gør en forskel
På Bibelselskabets repræsentantskabsmøde den 25. maj 2023 kunne generalsekretær Johannes Baun præsentere et samlet overskud på Bibelselskabets aktiviteter på 246.453 kr. for 2022. Der har været en lidt lavere omsætning for forlag og bogcenter, som skal ses op imod en generel tilbagegang på det danske bogmarked. Til gengæld har flere af forlagets udgivelser nået meget bredt ud, for eksempel Bibelen i baglommen, fortæller Johannes Baun:
”I 2022 udgav Bibelselskabet Bibelen i baglommen – vers til dagen og vejen i samarbejde med Kirkens Korshær, som siden da trofast har uddelt den til deres tusindvis af brugere, og den har også vundet indpas i mange kirker. Og når nogen går med sådan en fin lille samling af bibelvers i baglommen, synes jeg, vi er lykkedes med vores mission om at gøre Bibelen nærværende.”
På indsamlingssiden har Bibelselskabet fastholdt et stabilt, højt leje; særligt har indsamlingerne til arbejdet gennem Det Ukrainske Bibelselskab båret frugt:
”Vores kolleger i Det Ukrainske Bibelselskab, som vi løbende har samlet ind til, har i løbet af krigens første år uddelt en halv million bibler, børnebibler og lignende til deres landsmænd. Hvorfor? Fordi Bibelen er fuld af mening – og derfor giver håb,” sagde Johannes Baun i sin tale.
Bibeloversættelse sætter dagsordenen
I 2023 vil Bibelselskabet samle ind til færre, men større og længerevarende projekter, og forlaget har nogle store udgivelser i pipeline, som man forventer sig meget af. Man vil også lave en lang række indsamlingsinitiativer omkring en ny autoriseret bibeloversættelse – et projekt, der i høj grad kommer til at fylde i de næste mange år:
”Vi er et godt sted, og vi er et sted, hvor vi er klar til at omfavne et særdeles spændende nyt projekt. Et projekt, der fylder mig med glæde over, at netop vi får lov at være netop her netop nu. I 2036 skal vi have en ny autoriseret oversættelse, og det er et vidunderligt projekt at arbejde med. Projektet lægger sig i kølvandet på det forprojekt, vi satte i gang sidste år, og som løber til begyndelsen af næste år. Her har vi blandt andet set på, hvordan forskningen, sproget, traditionen og kulturen forandrer sig og skaber behov for en ny oversættelse,” fortalte Johannes Baun.
Generøse fondsbevillinger
Det nye oversættelsesprojekt blev lanceret i januar 2023 med offentliggørelsen af en generøs bevilling fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 16 millioner kroner. På repræsentantskabsmødet kunne Johannes Baun offentliggøre, at Bibelselskabet for ganske nylig også har fået en bevilling fra Augustinusfonden på 5 millioner kroner, så man nu har 21 millioner kroner ud af de budgetterede 38,5 millioner kroner.
Bibelselskabets Pris
På repræsentantskabsmødet blev Bibelselskabets Pris traditionen tro uddelt. Prisen består af 10.000 kroner og et indrammet originalblad fra en tidlig dansk bibeludgave og går til en person, der skal anerkendes for en særlig indsats med at gøre Bibelen nærværende i samfundet. Prisen gik til Kristian Leth for sin bibelformidling i radioprogrammet Bibelen Leth fortalt. Medlem af Bibelselskabets bestyrelse Morten Bangsgaard betonede, hvordan prisvinderen går til Bibelen med en smittende nysgerrighed:
”Kristian Leth har i Bibelen Leth fortalt på helt fremragende vis været med til at udbrede forståelsen for og kendskabet til Bibelen. Uge efter uge har flere og flere lyttere lagt øre til programmet, der ikke bare åbner vores ører, men også vores sind og vores forståelse af Bibelens tekster. I program efter program lykkes det Kristian Leth at sætte Bibelens ord ind i deres rette sammenhæng med et nutidigt, nuanceret og let forståeligt sprog, uden at det bliver banalt eller forfladiget. Tværtimod: Man fanges ind som lytter, og Kristian Leths store appetit på mere smitter – og forfører. Det er formidling, når det er allerbedst: Oplysende, opløftende, opmuntrende – og stærkt vanedannende.”
VIDEO: Hør Kristian Leth sætte ord på, hvad det betyder for ham at modtage Bibelselskabets Pris: