Kristian Leth modtager Bibelselskabets Pris 2023. Foto: Dan Henrik Møller.
Kristian Leth modtager Bibelselskabets Pris 2023. Foto: Dan Henrik Møller.

25.05.2023 Af Thomas Godsk Larsen

”Bibelen og min nysgerrighed i kristendommen har altid fulgt mig”

Kristian Leth har i radioserien Bibelen Leth fortalt på fremragende vis været med til at udbrede forståelsen for og kendskabet til Bibelen. Derfor modtager han Bibelselskabets Pris 2023

Bibelselskabet har på sit repræsentantskabsmøde den 25. maj givet Bibelselskabets Pris til forfatter, musiker og radiovært, Kristian Leth. Han modtog prisen i Bibelselskabets lokaler under et besøg i Danmark nogle uger forinden.

Oplysende, opløftende, opmuntrende

I sin tale til prisvinderen lagde bestyrelsesmedlem Morten Bangsgaard vægt på, hvordan Kristian Leth i Bibelen Leth fortalt er gået til Bibelen med nysgerrighed og sans for det væsentlige:

”Kristian Leth har i Bibelen Leth fortalt på helt fremragende vis været med til at udbrede forståelsen for og kendskabet til Bibelen. Uge efter uge har flere og flere lyttere lagt øre til programmet, der ikke bare åbner vores ører, men også vores sind og vores forståelse af Bibelens tekster. I program efter program lykkes det Kristian Leth at sætte Bibelens ord ind i deres rette sammenhæng med et nutidigt, nuanceret og let forståeligt sprog, uden at det bliver banalt eller forfladiget. Tværtimod: Man fanges ind som lytter, og Kristian Leths store appetit på mere smitter – og forfører. Det er formidling, når det er allerbedst: Oplysende, opløftende, opmuntrende – og stærkt vanedannende.”

Bibelen er verdens vigtigste bog

Forfatter Kristian Leth mener selv, at Bibelen er verdens vigtigste bog. I Bibelen Leth fortalt har han siden januar 2022 taget Bibelen under kyndig og kærlig behandling sammen med journalist Lauge Hendriksen, der læser de hellige skrifter for første gang. Sammen forsøger de at besvare spørgsmålet: Kan vi overhovedet forstå os selv og det samfund, vi lever i, hvis ikke vi forstår Bibelen? I sin takketale uddybede han netop dette:

”Den britiske historiker Tom Holland har sagt, at kristendommen er ligesom støvkorn i den luft, vi indånder. Det, synes jeg, er et rigtig fint billede. Vi er formet af den kristne kultur, og det er da afgørende at prøve at forstå hvordan.”

Vores kultur er stærkt påvirket af Bibelen

Kristian Leths egen historie med Bibelen går tilbage til den tidlige ungdom:

”Jeg har været optaget af Bibelen i hen ved 30 år. Da jeg var 12 år gammel, satte jeg mig for at læse Det Nye Testamente, så jeg kunne få styr på, hvad det egentlig gik ud på. Det gjorde jeg så, og jeg gik i gang med at skrive en bog, der skulle sætte det hele på plads én gang for alle og forklare, hvad kristendommen i virkeligheden handlede om. Desværre har jeg ikke nogen af siderne i dag, og som årene gik blev det heller ikke så afgørende for mig at nå til endevæggen, så at sige. I stedet var det nysgerrigheden, der tog over: at prøve at finde ud af, hvorfor vi mennesker tænker, som vi gør ud fra den klare og vigtige pointe, at vores tankemønstre fuldstændigt er formet af den kultur, vi kommer af, og denne kultur er stærkt påvirket af Bibelen og kristendommen i en afgørende grad. Jeg synes, det her er helt utrolig spændende, og det er et fag og et emne, jeg har utrolig stor respekt for. Derfor er jeg også meget taknemmelig og glad for at modtage Bibelselskabets Pris.”

Om Bibelselskabets Pris

Bibelselskabets Pris tildeles en person, der skal anerkendes for en særlig indsats med at gøre Bibelen nærværende i samfundet.

Med tildelingen vil Bibelselskabet skabe opmærksomhed om Bibelen og dens levende betydning og relevans for mennesker i dag. Desuden vil Bibelselskabet med tildelingen skabe opmærksomhed om selskabets arbejde for at gøre Bibelen kendt og nærværende.

Prisen består af 10.000 kroner og et indrammet originalblad fra en tidlig dansk bibeludgave.

Se tidligere modtagere her