Sarah Krøger Ziethen
”Når vi får troen ud i hænderne og kroppen, bliver troen levende. For mig er tro ikke noget, vi har – det er noget, vi gør", siger sognepræst Sarah Krøger Ziethen.

17.05.2022 Af Thomas Godsk Larsen

”Vi skal have troen ud i hænderne og kroppen”

Ny aktivitetsbog for børn og deres voksne lader Bibelen tale til sanserne

Støb lys. Lav raketter med natron. Leg Judas. Tag på drømmerejse. Eller bag et gavebrød.

Mulighederne for at få kød og blod på Bibelens fortællinger er mange i den nye aktivitetsbog Kom og vær med. Og der en helt særlig pointe med at kombinere ord og aktiviteter, fortæller initiativtager Sarah Krøger Ziethen, som til daglig er sognepræst i Roskilde Domkirke:

”Når vi får troen ud i hænderne og kroppen, bliver troen levende. For mig er tro ikke noget, vi har – det er noget, vi gør.”

”Jesus taler om, at vi skal være lys for hinanden. Når vi laver lys, kan vi tale om, hvad vil det sige at være lys for andre. Vi kan bære dem rundt som små lanterner, og vi kan lyse op i mørket. Så viser vi, hvordan vi er lys for hinanden.”

Samtaler opstår, når vi laver noget sammen

Sarah Krøger Ziethen er optaget af at skabe nye rum for samtaler om tro igennem aktiviteter. Blandt andet, da hun som præst i Svogerslev Kirke ved Roskilde lavede kokkeskole for minikonfirmander. Her kombinerede hun bibelfortællinger med madlavning:

”Det kunne være, at jeg læste fra Ezekiels Bog (kapitel 11, red.) om, hvordan Herren vil give sit folk et kødhjerte i stedet for et stenhjerte, så de kan være hans hengivne folk. Efter jeg havde læst op, gik vi så i gang med at lave hjerter i flødesauce.”

Under madlavningen opstod samtalerne om, hvad teksten mon handlede om, og da forældrene dukkede op til spisning, fortalte børnene dem om stenhjerter og kødhjerter:

”De gode samtaler med børn popper jo ikke op, når jeg står oppe ved en tavle eller på prædikestolen. De kommer heller ikke, når man som voksen sætter sig ned med barnet og siger, ’nu skal vi tale om Jesus’. Nej, de opstår, når man laver noget sammen.”

Sarah Krøger Ziethen oplever, at minikonfirmander, som hun siden hen konfirmerer, husker aktiviteterne. Og det er der en særlig grund til, mener hun:

”Vi husker med kroppen – og fordi ord og aktivitet er gået hånd i hånd, husker de også samtalerne om bibelfortællingerne.”

Voksne, der kan møde barnet med Guds kærlighed

Aktivitetsbogen retter sig mod børn og de voksne, der er en del af børnenes liv – det kan være forældre, bedsteforældre, faddere eller andre betydningsfulde voksne i børnenes liv.

Som præst oplever Sarah Krøger Ziethen ofte, at dåbsforældre lægger mange tanker i, hvem de vælger som faddere. Men også, at de kan have svært ved at sætte ord på, hvad fadderopgaven konkret rummer:

”Det samme kan jeg møde hos faddere. Men alle ønsker de at være en del af børnenes liv og tro. Det er mit håb, at faddere – og andre betydningsfulde voksne – kan finde inspiration til den opgave i aktivitetsbogen.”

Aktivitetsbogen rummer 25 bibelfortællinger, hvor bibelteksterne er gengivet i den nye oversættelse fra Bibelen 2020. Til hver bibeltekst er der en tekst skrevet til den voksne som en hjælp til at forstå teksten og give inspiration til at tale med barnet om den. Derpå følger en aktivitet, man kan lave sammen med barnet, og som kan være med til at folde fortællingen ud og sætte gang i samtalen.

På den måde kan man tale og lege sig igennem centrale bibelske tekster, som det hedder i aktivitetsbogens forord.

Fælles om at ville give børnene en relation til Gud

Sarah Krøger Ziethen har redigeret bogen sammen med David Mortensen, landsleder for Youth for Christ, og Bent Bjerring-Nielsen, præst i Amagerbro Frikirke, og folk fra hele det danske kirkeliv har bidraget. Netop det tværkirkelige fokus har været drivkraften i aktivitetsbogens tilblivelse – og det økumeniske arbejde ligger Sarah Krøger Ziethens hjerte nær:

”Vi er fælles i at ville give børn en relation til Gud. Og jeg tror på, at vi som kristne kan lære af hinanden, og at mennesker har brug for at blive talt til på forskellige måder. Vi er forskellige, også som kristne, men vi peger alle på det samme, nemlig Jesus Kristus.”

Se et uddrag fra bogen

Kom og vær med

En aktivitetsbog om tro for børn og voksne
kom, og vær
199,95

Forfatter: Sarah Krøger Ziethen m. fl. (red.)
Illustrator: Jesper Rais (fotos)
Sidetal: 120 sider
Indbinding: indbundet
Forlag: Bibelselskabets Forlag
Varenummer: 978-87-7232-215-5
Mål: 21 x 26 cm.