Natten åbner sig som en port

Det Nye Testamente gendigtet som roman af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

En ung kvinde vandrer gennem et åbent landskab. Hun må tale med nogen om det, der er ved at ske, tør ikke tale med nogen om det. Slet ikke med Josef, der elsker hendes rolige blik, men som ikke forstår, hvad det er, hun finder på. Hvad er det for et lys, Maria så? Hvad er det for et barn, hun skal bære?

Natten åbner sig som en port er Det Nye Testamente gendigtet som roman af Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Historien begynder med to fødsler omgærdet af mystik og slutter med en brændende vision for menneskelivet. Vi følger Johannes Døberen, og oplever festen, hvor hans hoved bliver serveret på et fad. Vi går blandt de mænd og kvinder, der lyttede til Jesus, en fattig tømrer fra en ubetydelig provins, og vi oplever begivenhederne sammen med dem – de hen­givne, de nysgerrige, de søgende, de skeptiske og de vrede. Det er frugtbarhedens tid, natten åbner sig som en port.

Kan også købes som lydbog og e-bog.

299,95

Forfatter: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Sidetal: 272
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-293-3
Mål: 13,4 x 21,5 cm.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, født 1971, debuterede som forfatter i 1998 og har siden udgivet mere end ti romaner. Blandt andet de anmelderroste historiske romaner Margrete I og Hildegard og den bibelske roman Dronningen af Saba & Kong Salomon. Hun har modtaget Weekendavisens Litteraturpris, Politikens Litteraturpris og DR Romanprisen og blev i 2023 tildelt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit forfatterskab. Begrundelsen fremhævede hendes særlige evne som romanforfatter til at ”forstå et andet menneske på tværs af tid, sted og kultur.” Hendes romaner er oversat til flere sprog. 

Anmeldelser

Marie Høgh, Jyllands-Posten:

"... en aldeles fremragende, sansende, dragende, begavet og upolitisk gendigtning af Det Nye Testamente ... Med fin sans for Bibelens mytiske og poetiske sprog skriver Marstrand-Jørgensen sig helt ind i fortællingen, blander direkte bibelcitater med sine egne beskrivelser, betragtninger, tildigtninger og lægger et billedrigt, reflekteret og eksistentielt lag til de passager, vi allerede kender ... Marstrand-Jørgensen har skrevet en helt særlig roman, en lang, lavmælt forkyndelse, der fortjener at blive læst og nydt. Af mange. Og til stor opbyggelse – og oplysning i en tid, hvor uvidenheden om kristendommen er afgrundsdyb. Tak." Fem stjerner

Amalie Langballe, Weekendavisen:

"En nænsomt oprivende romanoplevelse og en udstrakt hånd til alle, der vil styrkes i deres bibelkundskaber … en lyrisk dragende genfortælling af Det Nye Testamente, men også en overraskende medrivende pageturner … Anne Lise Marstrand-Jørgensen beviser igen, at hun som få kan puste liv i svundne tider"

Erik Skyum-Nielsen, Information:

"Anne Lise Marstrand-Jørgensens genfortælling af Det Nye Testamente lykkes både som litteratur og forkyndelse ... Forfatteren demonstrerer suverænt overblik ... det er lykkedes Anne Lise Marstrand-Jørgensen at forholde sig på én gang magtfuldt og ydmygt til sit stof og give sin forvirrede og selvoptagne samtid en beretning præget af ægthed og af selve den undren, Jesus og Kristus til stadighed må vække."

Martin Ravn, Kirke.dk:

"velskrevet, indfølt, affattet med stor kærlighed til stoffet"

Liselotte Wiemer, Kristeligt Dagblad:

"Marstrand-Jørgensen er en af vor tids største danske forfattere ... kan åbne en port i natten for nye læsere." Fire stjerner

Asger Beier Berndsen, Litteratursiden:

"... en syngende lyrisk gestus, der med en sproglig ømhed fremmaner billeder så krystalklare, at man hurtigt overgiver sig til at blive dybt investeret i en gendigtning, hvor man jo for søren kan begyndelse, midte og slutning på fingerspidserne ... Marstrand-Jørgensen har igennem Det Nye Testamentes forrygende forlæg forløst et stort stykke fortællekunst, som bør læses af både de stædigste religionskritikere og de mest konservativt kristne - og af alle os andre, der befinder os et sted midt imellem tvivl og tro eller bare elsker en god historie."

Flemming Kloster Poulsen, POV:

"... genopfrisker Det Nye Testamentes mange fortællinger, billeder og belæringer skrevet loyalt, lavmælt og helstøbt ... Så hvis man vil skyde en genvej til et basalt bibelkendskab, er chancen her – både for den almindeligt sekulariserede læser og den, som i forvejen kender bogen ... Det er fremragende skrivekunst ... en stor åndelig, eksistentiel og litterær læseoplevelse ... "Natten åbner sig som en port" har et højt litterært niveau, stort overblik og dertil en alvor, som klæder bogen."

Inger Nygaard Kaad, lektørudtalelse:

"Smuk og gribende bog skrevet i et billedmættet og nuanceret sprog ... revitaliserer Bibelens historier for læserne"

Benedikte Brisson, Katolsk Orientering:

"Har du nogensinde prøvet at få en hel fortløbende fortælling langt ind under huden, at stå midt i begivenhederne ... Nej vel! Så må du hellere gå hen og købe Anne Lise Marstrand-Jørgensens bog. Den være hermed anbefalet."

Kirsten Krog, Impuls:

"... som en meditation over de enkelte bibeltekster og over Det Nye Testamente som helhed. Man får en levende oplevelse af at være én af disciplene på Jesus' tid ... man [får] indtrykket af, at forfatteren virkelig har forstået, hvem Jesus er."

Martin Rytter Handberg, Kulturkapellet:

"... sikke en bedrift."