Nåde. Foto: Unsplash.
Foto: Unsplash.

15.04.2020 Af Cecilie Ahlmann Raaberg

Bibelen 2020: Hvor blev nåden af?

Ordet ’nåde’ er ikke at finde i den nye nudanske bibeloversættelse. Cand.theol., præst og redaktør på Bibelen 2020, Cecilie Ahlmann Raaberg, forklarer her, hvorfor.

Flere interesserede spørger om, hvor nåden er forsvundet hen i Bibelen 2020. Og det er rigtigt, at det græske ord ’charis’ i Bibelen 2020 ikke er oversat med ’nåde’, som det ellers bliver i det traditionelle danske bibelsprog.

Hvorfor?

Fordi de færreste nye bibellæsere – og måske også et par af de erfarne – ved, hvad ordet ’nåde’ rent faktisk betyder. Hvis man ikke kender ordet, skal man altså først selv lave oversættelsesarbejdet fra kirkedansk til nudansk for at forstå det.

Bibelen 2020 laver så at sige det oversættelsesarbejde for læseren. Hvis man kender ordet og ved, hvad det betyder, kan det virke overflødigt. Men formålet med Bibelen 2020 er, at alle skal have mulighed for at forstå Bibelens budskab – ikke mindst om Guds nåde.

Så hvad betyder ’charis’, som traditionelt oversættes med ’nåde’? Det betyder faktisk flere ting, og derfor er det også oversat på forskellige måder i Bibelen 2020, for eksempel ’Guds gaver’, noget ’vi har fået, selv om vi ikke har fortjent det’ eller noget ’vi har fået forærende’, ’Guds kærlighed’ eller ’Guds tilgivelse’.

Her er en række eksempler fra Den Nye Aftale i Bibelen 2020:

  • Rom 3,24 Alligevel tager Gud imod os – som en ren foræring, og selvom vi slet ikke har fortjent det. Det sker, fordi Jesus Kristus har købt os fri. 
  • Rom 5,2: Gennem troen på Gud har vi fået adgang til alt det, som han giver os helt ufortjent. Det er nu vores udgangspunkt, og vi er stolte over at leve, i håbet om, at Gud vil frelse os.
  • 2 Kor 6,2: Vi beder jer om at sørge for, at det ikke har været forgæves, at I har fået hans tilgivelse. 
  • 1 Pet 5,12: jeg har skrevet det for at opmuntre jer og fortælle jer, at Gud virkelig elsker jer. Det skal I holde fast ved. 
  • 1 Kor 15,10: Men Gud tilgav mig og gjorde mig til den, jeg er i dag. Den tillid, han viste mig, har ikke været forgæves. Tværtimod har jeg arbejdet hårdere end nogen anden, selvom det jo i virkeligheden ikke er mig selv, der har arbejdet, men Gud, der har arbejdet sammen med mig.

Læs meget mere på www.bibelen2020.dk

Bibelen 2020

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-210-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 2. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.