Bibelen for begyndere - Litteraturkredsen. Foto: Unsplash.
Er I vant til at mødes om en god roman, så er "Litteraturkredsen" forløbet for jer. Foto: Unsplash.

Bibelen for begyndere: Litteraturkredsen

Alle historiers urhistorie, en lavmælt novelle om et kvindeliv og en roadtrip igennem kærlighedsforholdet mellem Gud og mennesker. Er I vant til at mødes om en god roman og sammen finde rundt i sproget, skæbnerne og flytte hegnspælene i jeres eget indre landskab, så er det her forløbet for jer

Litteraturkredsen er et forløb under Bibelen for begyndere. Herunder finder du en oversigt over forløbets bibeltekster samt introduktion til de forskellige dele af Bibelen, som I kommer igennem.

Bibeltekster

Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Urhistorien
Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Abraham
Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Jakob
Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Josef
Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Ruths Bog
Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Lukasevangeliet, uddrag

Uddrag fra Første Mosebog

 • Urhistorien
  Slangen og frugttræet: Første Mosebog kap. 3 vers 1-24
  Kain og Abel: Første Mosebog kap. 4 vers 1-15                                                                    
  Tårnet der skulle nå himlen: Første Mosebog kap. 11 vers 1-9                                     
 • Abraham
  Gud sætter Abraham på prøve: Første Mosebog kap. 22 vers 1-19           
 • Jakob
  Jakob snyder Esau: Første Mosebog kap. 27 vers 1-40      
  Jakob ser Gud i en drøm: Første Mosebog kap. 28 vers 10-22                     
  Jakobs store kamp: Første Mosebog kap. 32 vers 23-33
 • Josef
  Josef bliver solgt som slave: Første Mosebog kap. 37 vers 1-11                  
  Brødrene sælger Josef som slave: Første Mosebog kap. 37 vers 12-36
  Farao drømmer om køer og korn og Josef forklarer Faraos drøm: Første Mosebog kap. 41 vers 1-36

Ruths Bog (hele bogen)

Uddrag fra Lukasevangeliet

 • Intro: Lukasevangeliet kap. 1 vers 1-4
 • Hvis du er Guds søn: Lukasevangeliet kap. 4 vers 1-15  
 • Fra nu af skal du fange mennesker: Lukasevangeliet kap. 5 vers 1-11
 • Må man redde liv på en sabbat: Lukasevangeliet kap. 6 vers 1-11
 • Slettetalen: Lukasevangeliet kap. 6 vers 17-36
 • Lignelsen om bonden der tilsåede sin mark: Lukasevangeliet kap. 8 vers 4-15
 • Jeg har fundet mit får og fået min søn tilbage: Lukasevangeliet kap. 15
 • Bøn på Oliebjerget: Lukasevangeliet kap. 22 vers 39-48
 • Jeg kender ham overhovedet ikke: Lukasevangeliet kap. 22 vers 54-62
 • Far, tilgiv dem: Lukasevangeliet kap. 23 vers 26-46
 • Hvorfor leder I efter den levende blandt de døde: Lukasevangeliet kap. 24 vers 1-32

Kort om bibelteksterne

Herunder finder du korte introduktioner til de enkelte bibeltekster, som I kommer igennem i dette forløb. Brug introteksterne, hvis I har lyst til at vide lidt mere om bibelteksterne på forhånd.

Kort om: Første Mosebog
Hvorfor findes der mennesker, planter og dyr, himmel, jord og stjerner i stedet for ingenting og tomhed? Første Mosebog er kristendommen og jødedommens fortælling om, hvordan alting begyndte. I de første 11 kapitler fortælles det, man kalder Urhistorien, historien om hvordan Gud i begyndelsen skaber orden i kaos, så der ud af mørke og kaos, kommer en ordnet verden med himmel foroven og hav forneden og jorden med mennesker og dyr i midten af det hele. Herfra grundlægges vilkårene for et menneskeliv, da Adam og Eva bliver skabt som de første mennesker. Vi følger dem fra en sorgløs tilværelse i Edens Have, Paradis, til det skæbnesvangre møde med en slange, der lokker dem til at gøre oprør mod Gud. Og straffen bliver som sagt alle menneskers, for fra nu af vil kvinder føde børn i smerte efter en opslidende graviditet, og mænd vil komme til at arbejde hårdt for føden. Edens Have er lukket land. Senere bliver menneskeheden, som indtil nu har været én samlet gruppe, skilt fra hinanden af Gud, da han roder deres sprog sammen, så de ikke længere kan forstå hinanden. Også denne gang som en straf for oprør mod Gud.

Fra nu af skifter Gud og fortællingen fokus, og Gud koncentrerer sig om en enkelt mand og hans slægt. Gud indgår en aftale med Abraham om at være hans Gud, og lover ham, at selvom han er gammel og barnløs, vil han få uendeligt mange efterkommere, og Gud vil give dem et land, Kanaan, hvis de vil overholde deres del af aftalen. Abrahams søn Isak og hans barnebarn Jakob fører slægten og historien videre, og de tre bliver israelitternes patriarker. Jakob får nemlig det nye navn ”Israel” af Gud efter en natlig brydekamp, og hans 12 sønner bliver stamfædre til Israels 12 stammer.

Første Mosebog er Bibelens svar på, hvorfor verden ser ud, som den gør, og hvorfor et menneskeliv er både hårdt og smukt.

Kort om: Ruths Bog
Kvinder er ikke noget værd i Bibelen, den handler kun om mænd. Hov nej, vent engang! Hvis det er, hvad du tænker, så stop op her ved Ruths Bog, som hører til historieskrifterne i Det Gamle Testamente. Her er en kvinde i front som præmieeksemplet på loyalitet, ydmyghed og trofasthed. Ruth, som tilhører et af israelitternes fjendefolk moabitterne, vælger at forlade sin egen familie, kultur, religion og land og tage sin svigermor Noomis land og hendes Gud til sig for at være sammen med hende, efter de begge er blevet enker. Ruth bliver gift med sin afdøde mands slægtning og sikrer på den måde sin afdøde mands jord og familienavn og ikke mindst Noomis overlevelse.

For at forstå historien om Ruth og Noomi er det en fordel at kende til reglen om svogerægteskab fra den lov, Gud gav Moses, i Femte Mosebog:

Femte Mosebog kap. 25 vers 5-10: Når to brødre bor sammen, og en af dem dør uden at have fået en søn, så må den døde mands kone ikke gifte sig med en mand fra en anden familie. Mandens bror skal gifte sig med hende og sørge for at føre slægten videre på sin døde brors vegne. Hendes førstefødte søn skal have den døde brors navn, så mindet om ham ikke forsvinder fra Israel. Hvis manden afviser at gifte sig med brorens kone, skal hun gå hen til byens ledere, der holder til ved byporten, og sige: ›Min svoger vil ikke sikre, at hans brors navn overlever. Han nægter at sørge for, at hans brors familielinje kan fortsætte.‹ Så skal lederne tilkalde ham og tale med ham. Hvis han står fast, skal brorens kone gå hen til ham, mens byens ledere ser til. Hun skal tage hans sandal af og spytte ham i ansigtet, og så skal hun sige: ›Sådan gør vi ved mænd, der nægter at sørge for deres brødres familie!‹ Derefter vil hele mandens familie få tilnavnet ’den sandalløses familie’.

Ruth får med sin nye mand drengen Obed, som bliver bedstefar til den store kong David. Og det er ikke mindst interessant i Det Nye Testamente. For Ruth bliver gennem David også stammor til Jesus. Ruth er flygtning, kvinde og har den helt forkerte religion. Og derfor er hun både i Det Gamle og Det Nye Testamente et levende eksempel på, at Gud i Bibelen bruger dem, som verden ser ned på, til at føre sine planer ud i livet.

Kort om: Lukasevangeliet
Evangelierne findes i Det Nye Testamente og betyder ”godt budskab” eller ”gode nyheder” og er en samlet fortælling om Jesus Kristus, hans liv, død og opstandelse - en slags biografi. Meget i Lukasevangeliet ligner Markus- og Matthæusevangeliet, men omkring en tredjedel af historierne er særlige for Lukasevangeliet. Det henvender sig til ikke-jøder og har i modsætning til Matthæusevangeliet ikke fokus særligt på jøder, men på alle menneskers forhold til Gud. Og så er Lukasevangeliet præget af at være særligt optaget af de fattige, udsatte og udstødte mennesker. I Lukasevangeliet finder man to af de mest kendte bibelhistorier, som på hver sin måde har særligt fokus på de udstødte: nemlig Juleevangeliet, hvor Jesus bliver født i en stald med samfundets udskud som barselsgæster, og lignelsen om den barmhjertige samaritaner, som fortæller, at selv en foragtet samaritaner, en af jødernes fjender, kan være en bror.

Der hører også et bind 2 til Lukasevangeliet. Det er nemlig den samme forfatter, der har skrevet Apostlenes Gerninger (De første kristne), som handler om tiden efter Jesus, hvor troen på, at han er Guds søn bliver udbredt, og den kristne kirke bliver opbygget af mange menigheder over hele Middelhavsområdet.

Udforsk Bibelen i fællesskab. Foto: Shutterstock.

Udforsk Bibelen i fællesskab

Find idéer og værktøjer til at udforske Bibelen 2020 i fællesskab med andre. 

Læs mere

Bibelen 2020, 3 vinkler

Mere om Bibelen 2020

Bibelen 2020 er hele Danmarks nye bibel. Bliv klogere på den nye oversættelse.

Læs mere

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-210-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 2. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.