Ann Sofi Lægsgaard Andersen. Foto: Christian Roar Pedersen.
Ny sjælesorgsmetode får nordjyder til at åbne op, fortæller sognepræst Ann Sofi Lægsgaard Andersen. Foto: Christian Roar Pedersen.

29.03.2018 Louise Graa Christensen

Bibelsk sjælesorg får os til at åbne op

Sognepræst i Jerslev, Ann Sofi Lægsgaard Andersen, oplever, at et kursus i programmet Bibelsk Sjælesorg er et friskt og vedkommende pust i arbejdet med sjælesorg. Hun får brugt Bibelen mere aktivt, og metoden får selv stille sognebørn til at åbne op, fortæller hun

Sjælesorg har til alle tider været en central del af præsteembedet, og er det i høj grad også i dag. Sådan ser Ann Sofi Lægsgaard Andersen, der er sognepræst i Jerslev, også på det, og af samme grund har hun taget en grunduddannelse i sjælesorg som en tilføjelse til sit virke. Den viden, hun havde tilegnet sig der, fik hun lyst til at bygge videre på, og det var derfor, valget faldt på et kursus i bibelsk sjælesorg.

”Til at starte med var jeg en smule skeptisk, da jeg læste kursusbeskrivelsen, fordi det er en anderledes metode til at arbejde med sjælesorg på. Det virkede lidt amerikansk, og jeg var i tvivl om, hvor godt det ville fungere i praksis,” siger Ann Sofi Lægsgaard Andersen.

Men hun fik alligevel lyst til at forsøge sig med programmet og prikkede nogle sognebørn på skulderen og bad dem være med i de utraditionelle sjælesorgsgrupper.

Jeg tilpasser materialet, for der er nogle ting, der ikke giver mening at bruge på samme måde som i en menighed i Congo, når man sidder med en gruppe på seks mennesker i Vendsyssel. Det handler ikke om at kopiere metoden fuldstændig, men om at kende sit lokalområde og de mennesker, der er der

Programmet ”Bibelsk sjælesorg” er udviklet i kølvandet på den brutale, afrikanske borgerkrig, der traumatiserede millioner af mennesker i DR Congo. Men man behøver ikke at være flygtning for at kunne blive inspireret af metoden, fortæller Ann Sofi Lægsgaard Andersen

”Jeg tilpasser materialet, for der er nogle ting, der ikke giver mening ar bruge på samme måde som i en menighed i Congo, når man sidder med en gruppe på seks mennesker i Vendsyssel. Det handler ikke om at kopiere metoden fuldstændig, men om at kende sit lokalområde og de mennesker, der er der. Så er det faktisk nemt at overføre," siger hun.

LÆS MERE om bibelsk sjælesorg i DR Congo her.

Får alle til at åbne op

Som en del af uddannelsen skal man lede to sjælesorgsgrupper ud fra programmet, og her så Ann Sofi Lægsgaard Andersen, hvordan den metode, hun først nærede tvivl om, blev en succes:

”Jeg har set, prøvet, hørt og mærket, at metoden kan noget helt specielt. Den har ikke en akademisk tilgang til Bibelen, og det gør den spiselig for mange forskellige slags mennesker. Det er heller ikke en forelæsning, jeg står og holder, for jeg inddrager også mig selv,” siger hun og fortsætter:

”Samtidig bygger ”Bibelsk sjælesorg” bro mellem teologien og psykologien, og jeg oplevede at selv fåmælte vendelboere åbnede op” siger hun.

Samtidig kan Ann Sofi Lægsgaard Andersen se, at de mange Bibelcitater, som er en del af Bibelsk sjælesorg-programmet, er en stor styrke og også med til at skabe rammer, hvor deltagerne er trygge ved at fortælle om deres problemer. 

”Mange kender ikke bibelen så godt, men så snart der kommer citater og lignelser har man alligevel en fælles referenceramme,” siger hun.

Jeg har set, prøvet, hørt og mærket, at metoden kan noget helt specielt. Den har ikke en akademisk tilgang til Bibelen, og det gør den spiselig for mange forskellige slags mennesker. Det er heller ikke en forelæsning, jeg står og holder, for jeg inddrager også mig selv

Inddrager Bibelen aktivt

Undervejs i kurset beskæftiger man sig med emner som sorg og tilgivelse og arbejder ud fra blandt andet fortællinger, sang, bøn, rollespil, bibelstudier og skriftemål.

Hver gang starter med et oplæg fra kursuslederen, hvorefter deltagerne selv får refleksionstid for så at dele deres tanker med hinanden. Såkaldte lytteøvelser, hvor de bliver trænet i at lægge øre til et andet menneskes fortælling.

I programmet bliver der foreslået en samling af tekster fra Bibelen til hvert emne. Og Ann Sofi Lægsgaard Andersen kan også mærke, at hun selv at få brugt Bibelen mere aktivt i sine sjælesorgssamtaler generelt.

”I mit daglige arbejde med almindelig sjælesorg er jeg blevet meget mere opmærksom på at inddrage Bibelen, end jeg var før uddannelsen. Det er ikke sådan, at jeg absolut skal have nævnt den i løbet af en sjælesorgssamtale, men man bruger den meget i ”Bibelsk sjælesorg”, og det smitter også af på arbejdet i dagligdagen,” siger hun.

Bibelsk Sjælesorg
Arbejdsbogen Bibelsk sjælesorg - Bearbejdning af traumer kan købes i vores netbutik. Materialet er bearbejdet til danske forhold, og der er skrevet nye casestories af international chef i Bibelselskabet Synne Garff og tidligere lektor i sjælesorg, ph.d. Helle Møller Jensen, nu sognepræst i Skovshoved.

Godt at brokke sig til Gud

Ann Sofi Lægsgaard Andersen er blandt andet meget begejstret for den del af programmet, der handler om, at deltagerne skal skrive deres egen klagesalme til Gud. Her skal de fortælle Gud om deres smerte ud fra en opskrift i Salmernes bog i Bibelen, hvor David klager sin nød til Gud - hans måde at henvende sig på, og den måde han beskriver sin smerte på.

”Det er super godt at få brokket sig til Gud, og det gør vi nok alt for lidt. Mange er opdraget til bare at sige tak, og det gælder nok især ældre sognebørn. Men man må gerne lægge svære ting på Guds skuldre, og jeg kan se, at det virker” siger hun og håber, flere vil bruge programmet:

”Det er bestemt ikke fordi, den sædvanlige måde at arbejde med sjælesorg på skal lægges væk, men ”Bibelsk sjælesorg” kan noget andet og appellerer måske til flere slags mennesker og andre ting i dem. Kurset får også mange til at få øjnene op for, at Bibelen stadig er højaktuel, fordi vi kan bruge den aktivt i vores liv i dag.”

(Artiklen har været bragt på Aalborg Stifts hjemmeside.)

Bibelsk sjælesorg er udviklet til traumatiserede kristne og velafprøvet hos krigsofre, flygtninge, hiv-smittede, fængslede og voldtægtsofre. Foto: Clare Kendall.

Om metoden Bibelsk sjælesorg

”Bibelsk sjælesorg” eller på engelsk ”Bible-based trauma healing” er et program, der stammer fra Det Amerikanske Bibelselskab.  Programmet er oprindeligt udviklet for at hjælpe mennesker i Afrika, som har været udsat for traumer, men har siden bredt sig til resten af verden og heriblandt Danmark.

Kurset adskiller sig fra andre sorggrupper, idet deltagerne ikke nødvendigvis har mistet. Derimod kan de have traumer af meget forskellig art. De har måske været udsat for misbrug i barndommen, er børn af alkoholikere, eller har været ofre for mobning.