Sjælesorg. Foto: Colourbox.
Psykologien kan godt mangle det element, der handler om troen på noget større, mener psykolog Ingrid Ortmann. Foto: Colourbox.

Louise Graa Christensen

Psykolog: Troen bidrager til psykologien

Ingrid Ortmann er psykolog og har valgt at inkorporere metoderne fra bibelsk sjælesorg i sit arbejde. Hun oplever, at der med principperne fra bibelsk sjælesorg bliver plads til, at alle uanset baggrund kan bearbejde deres traumer

Det må have været et forfærdeligt syn, der mødte hende, da hun trådte ind ad døren. For indenfor fandt hun sin gode bekendte faldet død om på gulvet, og der havde hun tydeligvis ligget i flere dage.

Det er psykolog Ingrid Ortmann, der fortæller om, hvordan en af hendes klienter blev dybt traumatiseret af den oplevelse og efterfølgende havde svært ved at få tankerne til at falde til ro. Det, der hjalp klienten til at overvinde sit traume, blev elementer fra bibelsk sjælesorg, som Ingrid Ortmann bruger i sin praksis.

”Bibelsk sjælesorg handler om at kunne overkomme de svære tilstande, man kan stå i og om at være i stand til at bære livet, også når det er tungt. Og så kan metoden hjælpe til at finde troen på, at man ikke står alene med sine traumer,” siger hun.

LÆS MERE om metoden bibelsk sjælesorg her.

Ingrid Ortmann - høj opløsning
Ingrid Ortmann, psykolog.

Inkluderende metode

76-årige Ingrid Ortmann har 25 års erfaring som chefpsykolog for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Vallensbæks Kommune, og i de seneste 14 år har hun haft egen virksomhed, hvor hun blandt andet tilbyder psykologisk rådgivning/terapi, supervision og undervisning af personalegrupper i offentligt regi. Men selvom hun dermed er en dreven psykolog, har hun valgt at tage flere kurser i bibelsk sjælesorg, og straks efter begyndte hun at flette øvelser og principper fra metoden ind i sit virke.

”Jeg synes blandt andet metoden er god, fordi man hele tiden skal tage stilling til sig selv og de cases, der er i undervisningsbogen. På den måde er det ikke bare mig, der taler til en patient eller en gruppe, for de bliver hele tiden inkluderet.  Selvom jeg har brugt den inkluderende form i min terapi i mange år, gør jeg det endnu mere, efter jeg er begyndt at arbejde med bibelsk sjælesorg,” siger hun.

Bibelsk sjælesorg giver plads til religion i psykologien

Til at starte med var det i arbejdet med patienter på tomandshånd, Ingrid Ortmann inkorporerede bibelsk sjælesorg i sit arbejde, men senere fik hun også lejlighed til at bruge principperne i en gruppe, som er den form, metoden oprindeligt er tiltænkt. Hun bruger også metoden i undervisning af arbejdsløse med anden etnisk baggrund, og her er det nyttigt, at det med bibelsk sjælesorg bliver meget naturligt at tale om religion, fortæller hun.

Jeg synes, der skal være plads til at tale om religion i psykologien. Det giver bibelsk sjælesorg, fordi det kommer helt naturligt gennem undervisningsmaterialet, når der for eksempel sættes fokus på tilgivelse

siger hun og fortsætter:

”Jeg oplever, at det for nogen nærmest er lidt pinligt at erkende, at de tror på, der findes en Gud, der kan hjælpe dem. Psykologien kan virkelig noget i forhold til at omprogrammere tanker, men jeg synes, der mangler det element, der handler om troen på noget større,” siger Ingrid Ortmann, der selv er troende, men understreger, at hun bestemt ikke ønsker at missionere. Blot at give plads til at inddrage religion, når der er et ønske om det.

LÆS MERE om samspillet mellem psykologi og bibelbrug her.

Problemer kan løses med Guds hjælp

Der er mange ting ved bibelsk sjælesorg, der begejstrer Ingrid Ortmann, men noget af det, hun fremhæver, er de bibelcitater, der knytter sig til hvert kapitel i undervisningsbogen.

”Jeg tror, citaterne har en meget vigtig funktion i metoden. Det er min erfaring, at så snart man kan bruge et citat til at beskrive en situation, bliver det nemmere at forholde sig til det på en anden måde, fordi man ser på sig selv i et større perspektiv. Det går op for en, at der er andre, der har haft de samme problemer – selv i fortællingerne fra Bibelen, og det virker utrolig stærkt.”

Befriende at lægge problemerne i Guds hænder

Når Ingrid Ortmanns klient fandt fred med sit traume over synet af den døde bekendte, skyldtes det blandt andet det kapitel i undervisningsbogen, der handler om tilgivelse, fortæller Ingrid Ortmann.

”Hun blev ved med at kredse om, hvorvidt hun selv kunne have gjort mere for den afdøde, men hun tilgav sig selv og tillod sig at lægge sin smerte i Guds hænder, sådan som man opfordres til at gøre det i undervisningsbogen” siger Ingrid Ortmann, der også er særligt glad for den del af bibelsk sjælesorg, der handler om at skrive sin egen klagesalme.

”Det giver meget at give sin klage fra sig. Jeg oplever, at der bliver lagt stor vægt på at kunne klare sig selv i den tid, vi lever i. Derfor kan det være så befriende at lægge nogle af sine problemer i Guds hænder, og måske løser tingene sig så stille og roligt,” siger hun og fortsætter:

”På den måde er bibelsk sjælesorg en meget universel metode, der kan bruges uanset baggrund og uanset typen af traume. Samtidig er det en metode, hvor man erkender, at et traume sætter dybe spor og ikke bare er noget, der skal fikses, og det virker meget tiltalende for mig i mit arbejde som psykolog.”

Salmernes Bog kapitel 34, vers 19

"Herren er nær ved dem, hvis hjerte er knust, han frelser dem, hvis ånd er sønderbrudt."

Citatet er brugt i det første afsnit i arbejdsbogen Bibelsk sjælesorg - Bearbejdning af traumer. 

Bibelsk sjælesorg

Materiale til bearbejdning af traumer med udgangspunkt i Bibelen
Bibelsk Sjælesorg
199,95

Forfatter: Harriet Hill m. fl.
Sidetal: 118 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-853-8
Mål: 21 x 28,9 cm.