Måske Mcloise. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Bibelsk sjælesorg kombineres med praktiske færdigheder, så børnene får nogle konkrete redeskaber, de kan bruge i hverdagen. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

18.02.2019 Synne Garff, international chef

Bibelsk sjælesorg styrker forældreløse børn i Swaziland

For snart fem år siden blev det første kursus i bibelsk sjælesorg afholdt i Swaziland. Siden er metoden bare vokset til glæde og gavn for både børn og voksne. Det lokale bibelselskab har virkelig taget denne kristne sjælesorgsmetode til sig sammen med landets kirker

En af dem, der har været på kursus i bibelsk sjælesorg, er drengen Mcolise. Han er bare 15 år og passer sin lillebror. De er nemlig forældreløse og bor langt ude på landet. Det er ikke usædvanligt. Swaziland er det land i verden, der er hårdest ramt af hiv. En fjerdedel af børnene i Swaziland er forældreløse og mange får tidligt et misbrug med fx hjemmebrygget banansnaps - fejlernæring, sult og håbløshed hersker.

Bibelsk sjælesorg giver nye muligheder for at indgyde håb

Men Mcolise og hans bror fik en chance. Jeg har besøgt Afrikas sidste autonome kongedømme flere gange, bl.a. sammen med et hold traumeeksperter, som stod for det første kursus i bibelsk sjælesorg. Siden er arbejdet accelereret, for det lokale bibelselskab har fået uddannet mange præster og omsorgspersoner, som hjælper de udsatte børn. En del lærere er også blevet uddannet. En af dem er Dudu, en stærk og klog kvinde, der synes, kurset gav hende nogle helt nye muligheder for at indgyde børnene håb.

Det er helt uvurderligt, at børnene hører, at de er elsket.

Mcolise og hans bror har båret på deres store tab længe, men på kurset blev der for første gang lyttet til deres ensomhed og savn efter forældrene. Fortællingerne om Jesus’ liv, død og opstandelse står i centrum for den helingsproces, som børnene gennemgår på kurset. De hører om Guds søn, der kom til verden og tog sig af de ensomme, de syge, fordømte, udsatte og marginaliserede. Fortællingerne gør indtryk. Men det gør også et bibelvers som dette fra Salmernes Bog kapitel 34, vers 19:

Herren er nær ved dem, hvis hjerte er knust, han frelser dem, hvis ånd er sønderbrudt.

Det er helt uvurderligt, at børnene hører, at de er elsket. De får deres eget eksemplar af Bibelen på kurset. Som Mcolise siger: ”Vi beder hver aften sammen, inden vi går i seng. Når jeg læser Bibelen, føler jeg, at Gud elsker mig.”

Skoleelever og Synne Garff. Foto: Adam Garff
Skoleelverne modtager undervisning i praktiske færdigheder. De lærer for eksempel at dyrke grøntsager og passe kyllinger. Foto: Adam Garff

En bibel, et par kyllinger, grøntsagsfrø og et traumekursus

Traumekurset kombineres med nogle praktiske færdigheder. Mcolise har lært at dyrke grøntsager og få frø til at gro. Han har også modtaget et par kyllinger, så ham og broderen kan få et måltid med æg. Mange elever får aldrig morgenmad. Det eneste måltid, de modtager, er på skolen. Derfor var det vigtigt, da vi søsatte programmet, at den bibelske sjælesorg blev kombineret med andre færdigheder.

Bibelsk sjælesorg er med til at forandre menneskeliv. Mcolises lærere beretter, at der er færre slåskampe på legepladsen, og at skolen generelt er blevet mere fredelig, efter børnene har fået mulighed for at reflektere over Bibelens fortællinger og har fået sat ord på deres voldsomme oplevelser.

Det eneste måltid, de modtager, er på skolen. Derfor var det vigtigt, da vi søsatte programmet, at den bibelske sjælesorg blev kombineret med andre færdigheder.

Der skal så lidt til at ændre disse forældreløse børns liv. For bare 220 kroner kan et sårbart barn få en bibel, er par kyllinger, grøntsagsfrø og komme på kursus, så de kan få bearbejdet nogle af deres traumer. Alt dette peger fremad mod, at de kan forsørge sig selv og hjælpe hinanden i fællesskab.

10 andre skoler har bedt om akut hjælp til børn, der er sørgende og nedbrudt af tunge tab. Bibelselskabet i Swaziland gør det godt og har været en af vores samarbejdspartnere i mange år. De har mange bibelprojekter, der støtter udsatte. En studiebibel er under udarbejdelse, og udvalgte tekster er ved at blive oversat til døvesprog.

Ngcebo Mbuli, leder af bibelarbejdet i Swaziland. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Vi må elske alle

”Kærlighed demonstreres altid bedst, når det bliver vist til de mindst privilegerede. Hvis vi siger, at Bibelen er for alle, så må vi elske alle. Det er sådan, vi deler Bibelen her.”

- Ngcebo Mbuli, leder af bibelarbejdet i Swaziland.