Børn i Swaziland. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Lærerne på de skoler, hvor børnene har modtaget hjælp i form af traumebearbejdning, beretter, at der er færre slåskampe på legepladsen, og at skolen generelt er blevet mere fredelig. Foto: De Forenede Bibelselskaber

18.02.2019

Få håbet til at spire i Swaziland

Bibelselskabet i Swaziland hjælper forældreløse børn med afgørende, praktiske færdigheder, så de kan dyrke jorden og passe kyllinger. De får også deres eget eksemplar af Bibelen og hjælp til at sætte ord på deres traumer, så håbet kan begynde at spire

En fjerdel af alle børn i Swaziland er forældreløse og bor langt ude på landet. Det er ikke usædvanligt, for Swaziland er det land i verden, der er hårdest ramt af hiv.

Ramt af HIV

Swaziland er et lille land omkranset af Sydafrika og Mozambique. Landet har den laveste forventede levealder i verden pga. HIV. Mange børn må derfor klare sig uden deres forældre, og de har brug for hjælp. Tag blot Mcolise og hans bror. Siden deres mor døde, har brødrene boet alene her. De står op hver morgen klokken 4, klar til at gøre deres pligter og gå i skole.

 

Vejen til skole for Mcloise. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Turen til fods tager et par timer, og børnene spiser sjældent morgenmad. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Omsorg for krop og sjæl

Mcolise og skolens andre børn uddannes i, hvordan man dyrker grøntsager og får frø til at spire og gro. De får også et par kyllinger, så børnene har æg at spise. Mcolise og hans bror har lært at dyrke løg og tomater og håber på en god høst. Og alle har modtaget deres eget eksemplar af Bibelen.

Synne Garff og skoleelev. Foto: Adam Garff
Børnene lærer, hvordan man får planter til at spire og gro, så de kan forsørger sig selv. Foto: Adam Garff

Mcolise og hans brors historie er en af de bedre. Der er mange børn i Swaziland, der lever et langt hårdere liv.

Skolelærerinden Dudu. Fotot: Adam Garff
Skolelærerinden Dudu. Fotot: Adam Garff

På skolen er mindst en tredjedel af eleverne udsatte eller forældreløse. Lærerinden Dudu fortæller, at mange børn ankommer sultne, uvaskede og uden skoleuniform. En lille dreng bades af en lærer hver morgen. Børnene er traumatiserede og stoler ikke på nogen.

Kort over Swaziland. Grafik: De Forenede Bibelselskaber

DU STØTTER MERE, END DU TROR

Når du støtter forældreløse børn, hjælper du også det lokale bibelselskab med at realisere andre projekter, der gavner mennesker, som ofte bliver overset, ignoreret eller marginaliseret.

Læs om tre af projekterne her:

Døvt barn. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Det koster omkring 9.000 kr. at oversætte og optage én bibelhistorie til tegnsprog.

Projekt 1: Du hjælper med at få oversat flere bibelfortællinger til døve børn
Indtil nu er der blevet produceret 25 fortællinger på video. Optagelserne er blevet testet af børn på en døveskole. 107 historier venter på at blive oversat.

Pastor Samuel Slamini, Swaziland. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Pastor Samuel Slamini er med i studiebibelarbejdet.

Projekt 2: Du muliggør udgivelsen af den første studiebibel i Swaziland
Bibelen har været tilgængelig på sproget siswati i 20 år, men mange kæmper med at forstå bøgernes bog. Få præster bliver uddannet, og en del menigheder blander kristendommen med lokal overtro. Derfor er en studiebibel så vigtig.

Fotos: De Forenede Bibelselskaber og Adam Garff

Albert Makhanya og familie. Foto: De Forenede bibelselskaber
For 60 kr. kan du give en bibel med stor skrift til en person, som har dårligt syn pga. albinisme.

Projekt 3: Du giver Bibelen til dem, der lever i frygt for deres liv
I Swaziland er der en forestilling om, at kropsdele fra en albino kan være med til at give bedre helbred. Derfor har der været en række brutale drab på albinoer, der lever i frygt for deres liv. Bibelselskabet kæmper for albinoers rettigheder og skaffer bibler med stor skrift til albinoer, som ofte har en synsnedsættelse.