Da en hel gruppe flygtninge fra Eritrea dukkede op i Hvide Sande, gik de lokale igang med at indsamle tøj og sko samt penge til bibler på flygtningenes modersmål. Billedet her viser flygtninge fra Eritrea, som er ankommet til Helsingør. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Da en hel gruppe flygtninge fra Eritrea dukkede op i Hvide Sande, gik de lokale igang med at indsamle tøj og sko samt penge til bibler på flygtningenes modersmål. Billedet her viser flygtninge fra Eritrea, som er ankommet til Helsingør. Foto: Linda Kastrup/Scanpix

Af Lea Holtze

Bibler til eritreiske flygtninge skabte glæde i Hvide Sande

Karin Pedersen tog initiativ til at samle penge ind til flygtningene på det lokale asylcenter i Hvide Sande, der havde efterspurgt bibler. Gaven skabte større glæde, end hun nogensinde havde forestillet sig

Karin Pedersen havde pakket stakken af bibler fra Bibelselskabet på det eritreiske sprog tigrinya ind som en julegave. Alle de kristne flygtninge og asylansøgere på det midlertidige asylcenter i Hvide Sande havde samlet sig i en campinghytte. Og der var stor glæde, da biblerne blev pakket ud. 

”De blev så glade for at få bibler, som de forstod. De begyndte med det samme at læse i dem og diskutere indholdet. Tænk, hvis man selv blev så glad, hver gang man åbnede sin bibel. Det var en stor oplevelse at se,” siger Karin Pedersen.

Den 25-årige pædagog havde forinden talt med sine venner fra en lokal kirke om, hvordan de kunne hjælpe flygtningene, der boede på en campingplads. De havde efterladt alt, hvad de ejede og stod nu i Danmark iført klip-klapper. Karin Pedersen havde besøgt nogle af flygtningene, som fortalte, at de manglede bibler. Og ligesom Bibelselskabet har valgt, at Nytårskollekten 2015 går til flygtninge og asylansøgere i Danmark med behov for bibler, satte Karin Pedersen sin egen lokale indsamling i gang.

Næstekærlighed in action

Karin Pedersen oprettede en Facebook-gruppe til formålet. Og hurtigt bakkede hele lokalsamfundet op med tøj, sko, legetøj, cykler og penge til bibler.

”Det er fantastisk at give til andre, når man selv har i overflod, og mærke opbakningen fra lokalsamfundet. Nogle tænker måske: ”Det er jo bare en bibel”. Men når man hører om, hvad disse mennesker har været igennem, og om deres familier, der er ladt tilbage i Eritrea, kan man virkelig godt forstå behovet. Behovet for at møde en kærlig Gud, selvom han kan være svær for dem at få øje på lige nu,” siger hun.

I Eritrea er Det Gamle og Det Nye Testamente desuden delt i to separate bøger, og mange af flygtningene havde aldrig læst i Det Nye Testamente. Så det var i sig selv en stor oplevelse for dem.

”Vi tager det for givet at have en bibel, men det er ikke en selvfølge for dem. De sidder på en kedelig campingplads i Hvide Sande. Så bare det at have noget at læse i, som de kan forstå og finde trøst i, er en stor ting."

Ansvar for medmennesket

Det er første gang, at Karin Pedersen har lavet en indsamling som denne. Og hun glæder sig over, at Bibelselskabet vil imødekomme samme behov på landsplan.

”Vi har et ansvar for at hjælpe med at hjælpe i det omfang, vi kan. Hvis de ikke skal mødes af os, hvem skal de så mødes af?”