Prisvinder Bjarne Reuter om sit forhold til Bibelen.
Bjarne Reuter er forfatteren bag "Bogen" - en genfortælling af Bibelen, som udkom på Bibelselskabets Forlag i 2012. Foto: Carsten Lundager.

21.05.2015 Thilde Thordahl Andersen

Bjarne Reuter om sit forhold til Bibelen

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG

Når man er på en livslang eftersøgning, er det godt at være åndeligt tobenet. Det er Bjarne Reuter blevet af at kende til Bibelens fortællinger. Her svarer han på en række spørgsmål om sit forhold til Bibelen.

Hvordan fylder Bibelen i dit liv

Der er passager, som jeg ofte vender tilbage til, som er blevet en del af min åndelige håndbagage. Efter at have genfortalt Bibelen (I Bibelselskabets udgivelse ”Bogen”, red.), har jeg fået mange af teksterne ind under huden og føler, at jeg har fået et livslangt årskort til Mamrelund, Getsemane, Emmaus og Betfage.

Er der tekststeder i Bibelen, som du holder særligt af?

Fra Det Gamle Testamente holder jeg navnlig af Ruths Bog. Den er næppe den mest kendte tekst, men det er en rørende og varm fortælling, og Job er jo en figur, man aldrig bliver færdig med. 

Når jeg går tur langs med Mølleåen, tænker jeg ofte på den berømte spadseretur til Emmaus (Lukas og Johannes) - det er en episode, et hændelsesforløb, som trænger sig på, fordi det i den grad kalder på en refleksion. Jeg har i dag svært ved at gå tur, uden at være på vej til Emmaus.

Er der tidspunkter i dit liv, hvor Bibelen har været en hjælp for dig?

At skrive er for mig en livslang eftersøgning, og at genfortælle Bibelen var et led i den eftersøgning. Jeg mener, at jeg er et menneske i bevægelse, og at jeg ikke nødvendigvis har et ønske om at nå frem. Undervejs er jeg blevet bedre klædt på, ved at kende til Bibelens tekster. 

Jeg ville føle mig åndeligt etbenet, hvis jeg ikke kendte dem, og det er en fordel at være tobenet, når man er på en livslang eftersøgning.

Er der steder i Bibelen, som du har svært ved at forstå eller komme overens med?

Johannes' Åbenbaring har jeg det ikke godt med. Der er jeg på linje med Luther. Jeg bryder mig ganske enkelt ikke om den tekst, og jeg forstår godt, at den er udeladt i mange landes udgave af Det Nye Testamente. Esajas' Bog ligger også uden for min rækkevidde, her synes det, som om teksten ryger op i en form for religiøs falset, som bliver skinger i mine ører.

Jeg ved ikke, om jeg forstår de bibelske tekster, de er der bare, som vinden på næsen eller som stenen i skoen. 

Om Bjarne Reuter

Bjarne Reuter, født 1950, har udgivet mere end 80 bøger, hvoraf flere er blevet filmatiseret. I 2012 udkom hans genfortælling af Bibelen, "Bogen", på Bibelselskabets Forlag. Her kan man læse over 60 af de største beretninger i Bibelen - fortalt af Bjarne Reuter med dramatik, indlevelse og humor.

Køb bogen her

Bogen - Bibelen genfortalt af Bjarne Reuter

En modig genfortælling af Bibelen for voksne og unge
Bogen
349,95

Forfatter: Bjarne Reuter
Sidetal: 304 sider
Indbinding: Hardback
Forlag: Bibelselskabets Forlag
Varenummer: 978-87-7523-716-6