Kvinden grebet i ægteskabsbrud. Maleri af Pieter Brueghel, ca. 1600. Kilde: Wikimedia Commons.
Jesus skriver med en finger i sandet: »Den af jer, der er uden synd, skal kaste den første sten på hende.« Maleri af Pieter Bruegel den ældre, ca. 1600. Kilde: Wikimedia Commons.

24.02.2021

Brevkassen: Er der ændret i Johannesevangeliet?

Er det rigtigt, at fortællingen om kvinden, der gribes i ægteskabsbrud – og hvorfra vi har udtrykket om at kaste den første sten – er tilføjet senere til Johannesevangeliet?

Til Bibelselskabet.

Jeg har hørt, at fortællingen fra Johannesevangeliet kapitel 8 om kvinden, der gribes i ægteskabsbrud, hvorfra vi har udtrykket om at kaste den første sten, er tilføjet senere. Er det rigtigt – og hvorfor?

Med venlig hilsen

Thomas

-------------------------------------------------------------------------

Kære Thomas.

Der er flere forhold, der meget stærkt taler for, at beretningen i Johannesevangeliet kapitel 7,53-8,11 ikke oprindeligt har været med i evangeliet. Den findes ikke i de ældste græske håndskrifter og heller ikke i de ældste oversættelser. De ældste kirkefædre synes heller ikke at kende beretningen som en del af Johannesevangeliet. Det er også påfaldende, at beretningen ikke blev placeret samme sted, da den kom ind i de lidt senere håndskrifter. I nogle efter kapitel 7,36, i andre efter 7,44 og i andre igen efter 21,25. Der er tilmed håndskrifter, der har beretningen i et helt andet evangelium, nemlig Lukasevangeliet efter kapitel 21,38.

Det forhold, at beretningen efter al sandsynlighed oprindelig ikke var en del af Johannesevangeliet, er dog ikke ensbetydende med, at der behøver at være tale om en sen tradition. Det forholder sig jo sådan, at vore evangelier, der er skrevet adskillige år efter Jesu virke, kun rummer et udvalg af det, der kunne have været fortalt. Af de traditioner, der ikke var med i første omgang, kan enkelte være kommet til senere.

I øvrigt er beretningen i Johannesevangeliet kapitel 7,53-8,11 langt fra det eneste eksempel på, at evangelierne, som vi kender dem, rummer noget, som ikke var med i dem oprindeligt. Et ofte anført eksempel er Markusevangeliet 16,9-20.

Venlig hilsen

Helge Kjær Nielsen

Helge Kjær Nielsen er dr. theol. Han er forhenværende lektor i Det Nye Testamente ved Aarhus Universitet og har desuden undervist på kurset Teologi for Lægfolk. Læs hans andre brevkassesvar her.

Har du et spørgsmål om Bibelen? Send dit spørgsmål til spoerg@bibelselskabet.dk

Studiebibelen

Den autoriserede oversættelse med indledninger og kommentarer
Studiebibelen
799,95

Forfatter: Redigeret af Bodil Ejrnæs, Geert Hallbäck og Hans Jørgen Lundager Jensen
Sidetal: 1872 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-728-9
Mål: 16,2 x 23 x 3,3 cm
Andet: 1131 g