12 Days of Christmas. Papircollage af Brigitte McLaughlin Jones. Foto: Ritzau Scanpix.
I sangen "The Twelve Days of Christmas" gives der 12 gaver - én for hver af de 12 juledage. Papircollage af Brigitte McLaughlin Jones. Foto: Ritzau Scanpix.

15.12.2022

Brevkassen: Hvad er de 12 juledage?

En læser undrer sig over julesangen ”The Twelve Days of Christmas” og spørger: Hvad er de 12 juledage egentlig? Lektor i kirkehistorie Kurt E. Larsen giver et svar

Kære Brevkasse

Jeg har altid undret mig over julesangen ”The Twelve Days of Christmas”, så nu vil jeg spørge: Hvad er de 12 juledage egentlig?

Venlig hilsen

Lene

-------------------------------------------------------------

Kære Lene

Hvorfor varer julen 12 dage?

I kirken i Vesteuropa har det været sådan igennem århundreder, at Jesu fødsel fejres den 25. december – og afsluttes 5. januar – idet der med helligtrekongersdag den 6. januar begynder et nyt afsnit i kirkeåret, hvor man fejrer ”Jesu tilsynekomst”, der hvor folk begyndte at forstå, hvem han var. I kirken hørte man den dag beretningen om de tre vise mænd, der kom langvejsfra og fandt ud af, hvem den nyfødte var og ofrede gaver til ham.

Tæller man dagene fra den 25. december til den 5. januar giver det 12 dages julefejring. I Sverige kalder man helligtrekongersdag for ”Trettondag Jul” – altså 13 dage efter jul.

Den kirkelige kalender er gammel. Først har man brugt den i katolsk tid, siden også i den lutherske kirke i Skandinavien og dele af Tyskland – og i den anglikanske kirke i England. Alle disse steder har det været den normative kirkelige kalender.

I Danmark er man som bekendt på et tidspunkt begyndt at fejre Jesu fødsel allerede aftenen før, og ”juleaften” har så bredt sig til at være den egentlige fest. Sådan er det ikke i den engelsktalende verden, hvor man også først får gaver om morgenen på ”selve dagen”.   

I Danmark har man i 1770 desuden afskaffet helligtrekongersdag som en helligdag, og den er der derfor ikke så mange, der kender.

Om kirkeårets historie

Kirkeårets fester er ikke alle fra Bibelen, men meget er gradvist kommet til igennem kirkens historie. Påske og pinse har man altid fejret i den kristne kirke – idet der var tale om jødiske fester, der fik et nyt kristent indhold. Hvad placeringen på kalenderen angår, har der dog været nogen forskel  i den østlige og vestlige del af kirken.

Julen kom ind i 300-tallet. Sikkert af pædagogiske grunde, for dermed var det sikret, at man årligt kom til at mindes også Jesu fødsel. Og selvom datoen er valgt af mennesker – anderledes i øst end i vest - og selvom fejringen er indført sent – så må det jo siges at være blevet en succes!

Med venlig hilsen

Kurt E. Larsen

Kurt E. Larsen er ph.d. i teologi og lektor i kirkehistorie på Menighedsfakultetet. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Signe

En fortælling om jul, påske og pinse
Signe
299,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 240
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-267-4
Mål: 19,5 x 23 cm