Vær velkommen kirkeår. Foto: Bibelselskabet.
Den kendte salme "Vær velkommen, Herrens år" findes både i en version til kirkens nytår og til kalenderårets nytår. Her er det i den version, vi synger til advent – kirkens nytår. Foto: Bibelselskabet.

23.11.2022

Brevkassen: Hvad er et kirkeår?

Hvad er et kirkeår? Sognepræst Flemming Baatz Kristensen giver et svar i brevkassen

Kære Brevkasse

Jeg har ofte undret mig over det, og nu vil jeg så spørge. Hvorfor er der noget, der hedder et kirkeår? Og hvorfor begynder det allerede omkring 1. december?

På forhånd tak for hjælpen.

Venlig hilsen
Svend Olsen

----------------------------------------------------------

Kære Svend Olsen

Tak for dit spørgsmål.

Selve ordet kirkeår dukker først op i Tyskland i en prædikensamling, der udkom i Wittenberg i 1589. Siden da er dette ord blev fast betegnelse på et år med søn – og helligdages gudstjenester.

Før talte man kun om årets højtider, søndage og det liturgiske år, som da ikke havde nogen formel afslutning, hvad det først fik senere.

Kirkeåret er et år, der er bygget op over tre højtider, julen, påsken og pinsen med tilhørende forberedelsestider (adventstid, fastetid, sidste del af påsketiden) og efterfejringstider (helligtrekongerstiden, påsketidens første del og den lange trinitatistid).

Der findes mange år i et år. Vi tænker nok mest på kalenderåret og dets begyndelse 1. januar og årets sidste dag 31. december. Vi taler også om ferieåret, finansåret og skoleåret. Og altså også om kirkeåret.

At kirkeåret så ikke begynder på 1. januar – hvad man en tid også overvejede at det skulle – skyldes, at festen for Jesus' fødsel blev fastlagt til 25. december og denne fest skulle forberedes. Det gjorde man i adventstiden, som en gang omfattede seks søndage inden jul. Efterhånden blev det de fire søndage, vi kender og derfor begynder kirkeåret den fjerde søndag før jul, 1. søndag i advent, som ikke har en fast dato, men det er enten sidste søndag i november eller første søndag i december.

Du kan læse mere om kirkeåret i Bibelselskabets lille hæfte: ”Kirkeåret – en rytme for troen”.

Med venlig hilsen
Flemming Baatz Kristensen

Flemming Baatz Kristensen er sognepræst ved Sct. Pauls kirke i Aarhus. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Om advent

Fjerde søndag før juledag begynder adventstiden. Advent kommer af det latinske ”Adventus Domini”, som betyder” ‘Herrens komme”. Advent er forventning og forberedelse til julen, hvor det er Gud selv, 'Herren', der kommer til verden gennem Jesus' fødsel.

Kirkeåret - En rytme for troen

En nyttig guide til kirkeåret
kirkeåret
20,00

Forfatter: Flemming Baatz Kristensen
Sidetal: 16 sider
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-182-0
Mål: 10,5 cm x 14,8 cm