Mattathias taler til de jødiske flygtninge. Illustration af Gustave Doré, 1866. Kilde: Wikimedia.
Mattathias samler en hær af jødiske krigere. En begivenhed, der kan læses om i Første Makkabæerbog. Illustration af Gustave Doré, 1866. Kilde: Wikimedia.

08.12.2022

Brevkassen: Hvad skete der mellem Det Gamle og Det Nye Testamente

Hvad skete der mellem Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente? Sådan spørger Peter og Morten Hørning Jensen giver et svar

Kære Brevkasse

Jeg holder meget af at læse i Bibelen, og er nu kommet til at tænke på, hvad der mon skete mellem Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente?

Jeg håber, I kan svare mig og siger på forhånd tak.

Mange hilsner

Peter

-----------------------------------------------------------------

Kære Peter, 

Tak for dit spørgsmål.

Jeg kan godt forstå, at du undrer dig. Nogle gange har man ligefrem kaldt perioden mellem det yngste skrift i Det Gamle Testamente og det ældste i Det Nye Testamente for “en mørk periode”, fordi vores bibel ikke fortæller, hvad der skete i disse ca. 400 år. Men det er i den grad en fejlbetegnelse af mindst tre grunde: 

For det første fordi det var en meget vigtig periode for det jødiske folk. Det var her, at en del af det bortførte folk, der havde fået lov til at vende tilbage til Judæa af Kong Kyros (Anden Krønikebog kapitel 36 vers 22-23 og Ezras Bog Kapitel 1) fik fodfæste i landet og voksede sig til et stort og faktisk stærkt folk - det folk vi møder i Det Nye Testamente. Særligt én begivenhed blev udslagsgivende for, at den jødiske nation blev en lokal magtfaktor, nemlig den såkaldte makkabæiske opstand. I perioden fra ca. år 200 f.Kr. og frem til år 167 f.Kr. blev Israel presset hårdt af det græsk-syriske kongedømme, der havde erobret Israel (og mange andre lande). Men en lille præsteslægt under ledelse af Mattathias gjorde oprør og lykkedes med at kaste det græske åg af sig og til slut vinde national og religiøs frihed i år 142 f.Kr. Den begivenhed blev fødselsbegivenheden for det jødiske folk, som vi kender det i Det Nye Testamente. 

For det andet fordi perioden samtidig var yderst produktiv, når vi snakker bogskriveri. Vi har en lang række bøger fra denne periode som f.eks. Første og Anden Makkabæerbog, Dødehavsskrifterne, Josefus’ og Filons mange værker. Vi kalder disse for de jødiske apokryfer eller pseudepigrafer. 

For det tredje fordi nogle af disse skrifter faktisk indgår i den udvidede bibeloversættelse med de jødiske apokryfer. Den tæller netop bøger som Første og Anden Makkabæerbog, Siraks Bog, Tobits Bog og flere til. Samlet er der her elleve ekstra bøger, der har en slags halv-kanonisk status i den kristne tradition, da de var en del af den græske oversættelse af Det Gamle Testamente. De er oversat til dansk, og man kan købe en særlig bibeludgave, hvor disse indgår

Venlig hilsen

Morten Hørning Jensen

Morten Hørning Jensen er professor i Det Nye Testamente ved Menighedsfakultetet og ph.d. i teologi. Læs hans andre brevkassesvar her.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning. Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Bibelen med apokryfer i blødt kunstlæder

Lille bibel med enkelt mønster præget i mørklilla kunstlæder og med lille guldkors foran
pu apo
499,95

Sidetal: 1656 sider
Indbinding: Blødt kunstlæder
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-206-3
Mål: 14 x 18,5 cm