"The Penitent Mary Magdalene" fra 1576-1578 af El Greco (1541-1614). Findes på Museum of Fine Arts i Budapest.
Maria Magdalene skildret af El Greco. Foto: Wikimedia Commons

Brevkassen: Hvem er Maria Magdalene?

Kære Bibelselskabet

Hvem er Maria Magdalene? Fik Jesus børn med hende? Ville det ikke være en synd, hvis Jesus fik børn uden for ægteskabet? Eller var han måske gift?

Venlig hilsen

M

*****************************

Kære M

Maria Magdalene er i alle fire evangelier med ude på Golgata langfredag, og hun er også med ude ved graven påskemorgen. I Matthæusevangeliet er hun den sidste, der forlader Golgata og den første ude ved graven. Så hun er et opstandelsesvidne.

I Markusevangeliet går hun sammen med to andre kvinder ud til graven påskemorgen for at salve den døde Jesus. Men de finder graven tom og får budskabet om hans opstandelse, som de skal sige videre til disciplene. I Lukasevangeliet fortælles det, at Jesus drev syv dæmoner ud af Maria Magdalene. Det er de syv dæmoner, der i middelalderen bliver til de syv dødssynder.

I Bibelen står der intet om, at Jesus havde børn og heller ikke, at Maria Magdalene fik et barn med ham. Men i middelalderen skabtes legenderne om Maria Magdalene. Bl.a. også en historie om, at der var nogen, der påstod, at hun var Jesu elskerinde. Men det blev fortalt for at dømme disse mennesker som kættere.

Krimiforfatteren Dan Brown har i Da Vinci Mysteriet knyttet til ved nogle moderne spekulationer om, at Maria Magdalene var gift med Jesus og fik et barn med Jesus. Vi ved ikke om Jesus var gift, det står der ikke noget om det i Ny Testamente. Så derfor falder spørgsmålet om synd væk.

Venlig hilsen

Lisbet Kjær Müller

Lisbet Kjær Müller er sognepræst i Lindevang Kirke på Frederiksberg i København og har blandt andet skrevet en bog om Maria Magdalene. Se hendes andre brevkassesvar

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Jesu opstandelse

Da sabbatten var forbi, købte Maria Magdalene og Maria, Jakobs mor, og Salome vellugtende salver for at gå ud og salve ham. Meget tidligt om morgenen den første dag i ugen kommer de til graven, da solen var stået op. Og de sagde til hinanden: »Hvem skal vi få til at vælte stenen fra indgangen til graven?« Men da de så derhen, opdagede de, at stenen var væltet fra. For den var meget stor. Og da de kom ind i graven, så de en ung mand i hvide klæder sidde i den højre side, og de blev forfærdede. Men han sagde til dem: »Vær ikke forfærdede! I søger efter Jesus fra Nazaret, den korsfæstede. Han er opstået, han er ikke her. Se, dér er stedet, hvor de lagde ham! Men gå hen og sig til hans disciple og til Peter, at han går i forvejen for jer til Galilæa. Dér skal I se ham, som han har sagt jer det.« Og de gik ud og flygtede fra graven, for de var rystede og ude af sig selv. Og de sagde ikke noget til nogen, for de var bange.

Markusevangeliet, kapitel 16, vers 1-8.

Læs om samme hændelse i Matthæusevangeliet her.