Bibelen online

Første Samuelsbog Kapitel 19

Jonatans venskab med David

Saul talte med sin søn Jonatan og med alle sine folk om at få slået David ihjel. Men Sauls søn Jonatan holdt meget af David. Derfor fortalte Jonatan det til David og sagde: »Min far Saul søger en lejlighed til at slå dig ihjel. Derfor skal du i morgen sørge for at holde dig skjult og gemme dig. Så vil jeg gå ud og stille mig ved siden af min far på den mark, hvor du er, og tale med ham om dig. Når jeg så får noget at vide, skal jeg fortælle dig det.« Jonatan lagde et godt ord ind for David hos sin far Saul og sagde til ham: »Kongen må ikke forsynde sig mod sin tjener David, for han har ikke forsyndet sig mod dig; tværtimod har hans bedrifter været til gavn for dig. Han satte livet på spil, da han dræbte filisteren, og Herren gav hele Israel en stor sejr. Du så det selv og glædede dig over det. Hvorfor vil du forsynde dig og udgyde uskyldigt blod ved at slå David ihjel uden grund?« Saul føjede Jonatan og svor: »Så sandt Herren lever: Han skal ikke lide døden!« Så kaldte Jonatan på David og fortalte ham det alt sammen. Jonatan førte David til Saul, og han kom i hans tjeneste som før i tiden. Krigen fortsatte, og David drog ud til angreb på filistrene og tilføjede dem et stort nederlag, så de flygtede for ham.

Davids flugt fra Saul

Men den onde ånd fra Herren kom over Saul, da han sad i sit hus med sit spyd i hånden, mens David spillede. Saul søgte at spidde David til væggen med spyddet; men han bøjede sig til side for Saul, som jog spyddet ind i væggen. Så flygtede David og undslap.

Samme nat sendte Saul folk til Davids hus for at holde ham under bevogtning, så han kunne dræbe ham om morgenen. Men Davids hustru Mikal fortalte ham det og sagde: »Hvis du ikke bringer dig i sikkerhed i nat, er du en død mand i morgen.« Så firede Mikal David ned fra vinduet, og han flygtede og undslap. Men Mikal tog husguden og lagde den på sengen. Hun anbragte et gedeskind ved dens hoved og dækkede den med et tæppe. Da Saul sendte folk for at gribe David, sagde hun, at han var syg. Men Saul sendte folkene af sted for at se David, og han sagde: »Bær ham hen til mig på sengen, så jeg kan slå ham ihjel!« Men da hans folk kom, så de, at der lå en husgud på sengen med et gedeskind ved hovedet. Da sagde Saul til Mikal: »Hvorfor har du narret mig og ladet min fjende slippe bort og bringe sig i sikkerhed?« Mikal svarede: »Han sagde til mig: Lad mig slippe bort, ellers slår jeg dig ihjel!«

Da David var flygtet og havde bragt sig i sikkerhed, kom han til Samuel i Rama og fortalte ham alt, hvad Saul havde gjort mod ham. Så gik han og Samuel til Najot og tog ophold dér. Da Saul fik at vide, at David var i Najot i Rama, sendte han folk hen for at gribe ham. Men da de så forsamlingen af profeter i henrykkelse og Samuel i spidsen for dem, kom Guds ånd over Sauls folk, så også de kom i profetisk henrykkelse. Det fik Saul at vide, og så sendte han andre folk; men også de kom i profetisk henrykkelse. For tredje gang sendte han folk; men også de kom i profetisk henrykkelse. Så gik han selv til Rama. Da han var kommet til den store brønd ved Seku, spurgte han, hvor Samuel og David var. De svarede: »De er i Najot i Rama.« Mens han var på vej derhen, til Najot i Rama, kom Guds ånd også over ham, så han kom i profetisk henrykkelse, mens han vandrede af sted til Najot i Rama. Også han rev i profetisk henrykkelse klæderne af sig foran Samuel, og han faldt om og lå nøgen hele dagen og natten. Det er derfor, man siger: Er også Saul blandt profeterne?

Krydshenvisning:

1 Sam 18,2-3

Krydshenvisning:

1 Sam 17,48-50

Krydshenvisning:

1 Sam 16,14 18,10-11

Krydshenvisning:

1 Sam 16,14 18,10-11

Krydshenvisning:

Sl 59,1

Krydshenvisning:

ApG 9,25

Krydshenvisning:

1 Sam 10,10-12

Krydshenvisning:

1 Sam 10,10-12

Krydshenvisning:

1 Sam 10,10-12

Krydshenvisning:

1 Sam 10,10-12

Krydshenvisning:

1 Sam 10,10-12

Maria fra Magdala

En graphic novel om Jesus og hans tid
Maria fra Magdala
279,95

Forfatter: Kristian Leth
Illustrator: Peter Snejbjerg
Sidetal: 112 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-271-1
Mål: 19 x 26 cm.