Bibelen online

Første Samuelsbog Kapitel 10

Da tog Samuel oliekrukken og hældte olien ud over hans hoved, kyssede ham og sagde: »Nu salver Herren dig til fyrste over sin ejendom. Når du i dag forlader mig, vil du møde to mænd ved Rakels grav i Selsa i Benjamins land; de vil fortælle dig, at æslerne, som du gik ud at lede efter, er fundet, og at din far ikke længere tænker på æslerne, men er bekymret for jer og siger: Hvad kan jeg gøre for min søn? Når du går videre derfra og kommer til Tabor-egen, vil du møde tre mænd, der er på vej op til Gud i Betel. Den ene bærer tre kid, den anden tre brød og den tredje en krukke vin. De vil hilse på dig og give dig to brød, som du skal tage imod. Derefter kommer du til Guds Gibea, hvor filistrenes guvernør bor. Når du går ind i byen, vil du støde på en flok profeter, der er på vej ned fra offerhøjen; i spidsen for dem går folk, der spiller på harpe, pauke, fløjte og citer, og selv er de i profetisk henrykkelse. Herrens ånd vil gribe dig, så du kommer i profetisk henrykkelse sammen med dem og bliver forvandlet til et andet menneske. Når du ser disse tegn indtræffe, kan du udrette, hvad du vil, for Gud er med dig. Gå i forvejen ned til Gilgal; så kommer jeg ned til dig for at bringe brændofre og måltidsofre. Vent syv dage, til jeg kommer og fortæller dig, hvad du skal gøre.«

Da Saul vendte sig om og forlod Samuel, gav Gud ham et andet hjerte, og samme dag indtraf alle disse tegn. De nåede til Gibea, og en flok profeter kom ham i møde. Da greb Guds ånd ham, og han kom i profetisk henrykkelse sammen med dem. Da alle de, der kendte ham fra tidligere, så ham i henrykkelse sammen med profeterne, sagde de til hinanden: »Hvad er der sket med Kishs søn? Er også Saul blandt profeterne?« Og en mand fra stedet dér sagde: »Hvem er deres far?« Derfor er det blevet et mundheld: Er også Saul blandt profeterne?

Da den profetiske henrykkelse var ovre, gik han hjem. Hans farbror spurgte ham, hvor han og karlen havde været henne, og han svarede: »Ude at lede efter æslerne, og da vi ikke kunne finde dem, gik vi til Samuel.« »Fortæl mig, hvad Samuel sagde til jer,« sagde Sauls farbror, og Saul svarede: »Han fortalte os, at æslerne var fundet.« Men hvad Samuel havde sagt om kongedømmet, fortalte Saul ikke.

Kongevalget i Mispa

Derpå stævnede Samuel folket sammen hos Herren i Mispa og sagde til israelitterne: »Dette siger Herren, Israels Gud: Jeg førte Israel op fra Egypten, og jeg reddede jer fra Egypten og alle de andre riger, der undertrykte jer. Men I har i dag forkastet jeres Gud, som har frelst jer fra alle jeres ulykker og trængsler. For I har sagt: Nej, en konge skal du sætte over os! Træd nu frem for Herrens ansigt, stamme for stamme og slægt for slægt.« Så lod Samuel alle Israels stammer træde frem, og loddet faldt på Benjamins stamme. Derefter lod han Benjamins stamme træde frem, slægt for slægt, og loddet faldt på Matris slægt, og til sidst faldt loddet på Kishs søn Saul. De ledte efter ham, men kunne ikke finde ham. Så spurgte de igen Herren: »Er manden her?« Herren svarede: »Han har gemt sig ved trosset.« Så løb de hen og hentede ham, og han trådte frem midt i folkemængden. Han var et hoved højere end alt folket. Da sagde Samuel til dem alle: »Her ser I ham, som Herren har udvalgt. Hans lige findes ikke i hele folket.« Og alle brød ud i hyldestråb: »Kongen leve!«

Samuel kundgjorde kongeloven for folket og skrev den ned i en bog, som han lagde for Herrens ansigt. Derpå sendte han dem alle sammen hjem hver til sit. Saul gik også hjem til Gibea fulgt af nogle krigere, hvis hjerte Gud havde rørt. Men nogle ondsindede mennesker sagde: »Hvordan skal han kunne frelse os?« De foragtede ham og bragte ikke nogen hyldestgave til ham; men han lod som ingenting.

Krydshenvisning:

1 Sam 15,1

ApG 13,21

Krydshenvisning:

1 Mos 35,19

1 Sam 9,5

Krydshenvisning:

Dom 13,25

Krydshenvisning:

1 Sam 13,8

Krydshenvisning:

1 Sam 19,20-24

Krydshenvisning:

1 Sam 19,20-24

Krydshenvisning:

1 Sam 19,20-24

Krydshenvisning:

1 Sam 7,5

1 Makk 3,46

Krydshenvisning:

1 Sam 8,7

Krydshenvisning:

Jos 7,14 7,16

Krydshenvisning:

1 Sam 9,2

Krydshenvisning:

1 Kong 1,25 1,39

Krydshenvisning:

5 Mos 17,14-20

Krydshenvisning:

1 Sam 11,12

50 bibeltekster du skal kende

Bibelens højdepunkter udvalgt af Sørine Gotfredsen
50 bibeltekster
279,95

Forfatter: Sørine Gotfredsen
Sidetal: 256 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-301-5
Mål: 13,8 x 21,5 cm.