Bibelen online

Første Samuelsbog Kapitel 9

Saul salves til konge

I Benjamin boede en velstående mand, der hed Kish. Han var søn af Abiel, søn af Seror, søn af Bekorat, søn af benjaminitten Afia. Han havde en søn, der hed Saul; han var en smuk ung mand. Ingen af israelitterne var smukkere end han; han var et hoved højere end alt folket.

Sauls far Kish havde nogle æsler. Da de engang var løbet væk, sagde Kish til sin søn: »Tag en af karlene med dig og gå ud og led efter æslerne.« De gik så igennem Efraims bjergland, og de gik igennem Shalisha-egnen, men fandt dem ikke. Så gik de igennem Sha'alim-egnen, men der var de heller ikke. Så gik de gennem Benjamins land, men fandt dem ikke. Da de kom til Suf-egnen, sagde Saul til karlen, der var med ham: »Kom, lad os gå hjem; ellers holder min far op med at tænke på æslerne og bliver i stedet bekymret for os.« Men han svarede: »Hør engang, i byen dér bor der en gudsmand. Han er en anset mand; alt, hvad han forudsiger, indtræffer virkelig. Lad os gå derhen. Måske kan han give os besked angående vores ærinde.« Saul sagde til karlen: »Ja, men hvad skal vi give manden, hvis vi går derhen? Vi har jo ikke mere brød i vores tasker og ingen gave til gudsmanden. Vi har ingenting.« Men karlen blev ved: »Jo, jeg har en kvart sekel sølv på mig; den vil jeg give gudsmanden, så han kan give os besked angående vores ærinde.« – Før i tiden sagde man i Israel, når man gik hen for at rådspørge Gud: »Kom, lad os gå til seeren!« For det, man i dag kalder en profet, kaldte man før i tiden en seer. – Saul sagde til karlen: »Det er et godt forslag. Kom, lad os gå derhen!« Så gik de hen til byen, hvor gudsmanden boede.

Da de gik op ad vejen til byen, mødte de nogle piger, som var på vej ud for at hente vand, og dem spurgte de, om seeren var der. De svarede: »Ja, han er lige kommet. Skynd dig! Han er kommet til byen, fordi folket i dag holder slagtoffer på offerhøjen. Så snart I kommer ind i byen, vil I møde ham, inden han går op på offerhøjen til måltidet. Folk begynder nemlig ikke at spise, før han kommer, for han skal velsigne slagtofferet. Først så kan gæsterne begynde at spise. Gå bare derop, for det er nu, I kan møde ham.« Så fortsatte de op til byen, og da de var nået ind i den, kom Samuel gående imod dem på vej op til offerhøjen.

Dagen før Saul kom, havde Herren talt til Samuel og sagt: »I morgen vil jeg sende en mand fra Benjamins land til dig. Ham skal du salve til fyrste over mit folk Israel, og han skal frelse mit folk fra filistrene; for jeg har set mit folks nød, og dets klageskrig har nået mig.« Så snart Samuel fik øje på Saul, sagde Herren til ham: »Det er den mand, jeg talte til dig om. Han skal herske over mit folk.«

I byporten henvendte Saul sig til Samuel og spurgte: »Kan du sige mig, hvor seerens hus ligger?« Samuel svarede: »Det er mig, der er seeren. Gå i forvejen op på offerhøjen, så kan I spise sammen med mig i dag. I morgen vil jeg følge dig på vej, og så skal jeg give dig besked om alt, hvad der ligger dig på sinde. Æslerne, som løb væk for tre dage siden, skal du ikke bekymre dig om. De er fundet! Men hvem skal alt værdifuldt i Israel tilhøre, hvis ikke dig og hele din fars hus?« Saul svarede: »Jamen jeg er kun benjaminit; jeg kommer fra Israels mindste stamme, og min slægt er den mest ubetydelige af alle slægter i Benjamins stamme. Hvor kan du sige sådan noget til mig?« Men Samuel tog Saul og karlen med og førte dem ind i salen og gav dem plads øverst blandt gæsterne; der var omkring tredive. Samuel sagde til kokken: »Kom med det stykke, jeg gav dig med besked om at lægge det til side.« Kokken tog da lårstykket, løftede det op, satte det for Saul og sagde: »Her har du det, der er lagt til side. Spis nu, for det er gemt til dig, til dette øjeblik.« Den dag spiste Saul sammen med Samuel. Derpå gik de ned fra offerhøjen til byen. Oppe på taget blev der redt seng til Saul, og han lagde sig til at sove.

Da det blev lyst, råbte Samuel op til Saul på taget: »Stå op, jeg vil følge dig på vej.« Så stod Saul op, og han og Samuel gik ud sammen. Da de kom til udkanten af byen, sagde Samuel til Saul: »Giv karlen besked om at gå i forvejen, og bliv her selv et øjeblik, så vil jeg kundgøre dig, hvad Gud har sagt.«

Krydshenvisning:

1 Sam 14,51

Krydshenvisning:

1 Sam 10,23

Krydshenvisning:

1 Sam 10,2

Krydshenvisning:

4 Mos 24,3-4

2 Kong 17,13

Krydshenvisning:

1 Sam 15,17

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd