Bibelen 2020

17.04.2020 Af Birgitte Stoklund Larsen

Er der fejl i Bibelen 2020?

Bibelen 2020 fortjener grundige læsere. Det har den heldigvis også allerede fået. En af disse har opdaget en fejl i teksten, filosoffen Peter Tudvad undrer sig på Facebook over, hvorfor der i Salmernes Bog i Salme 88 vers 19 står ”Du har taget både ven og fjende fra mig”, når 1992-oversættelsen lyder: ”Ven og frænde har du taget fra mig”. Kan de samme hebraiske ord oversættes stik modsat?

Det kan faktisk ind imellem være tilfældet, at de hebraiske konsonanter siger ét og vokaltegnene noget andet. Det er ikke tilfældet her. Det er en regulær og ærgerlig fejl, og den bliver naturligvis rettet i næste oplag. Den rettede version af hele vers 19 lyder:

”Du har taget mine venner fra mig,
alle mine nærmeste
– forsvundet i mørket!”

I løbet af oversættelsen er teksten blevet læst og tjekket i flere omgange og af mange forskellige mennesker. Hvorfor har vi ikke opdaget fejlen før? Det er en lumsk fejl, fordi man som læser er vant til ordparret ”ven og fjende”, så man læser, genkender og tror, det er rigtigt. Men det er altså ikke det, der står. Teksten er bedre i al sin grumme realitet.

Der er mere end 31.000 vers i hele Bibelen, og selv med nok så gode procedurer, tjekkere og mange læsere kan der være fejl, der er blevet overset selv i den meget grundige proces, som en bibeloversættelse er. Det må ikke ske, men det sker. Sådan har det været med tidligere bibeludgaver, sådan vil det også være med Bibelen 2020. Vi er glade for, at en opmærksom læser har fanget denne fejl, så vi kan få den rettet.

Salme 88 vers 19:

”Du har taget både ven og fjende fra mig, alle mine nærmeste – forsvundet i mørket!”

Korrekt version:

Salme 88 vers 19:

”Du har taget mine venner fra mig, alle mine nærmeste – forsvundet i mørket!”

Klik her for at downloade retteblad

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-228-5
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 3. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.