Nelson Can. Foto: Helena Lundquist/Bibelselskabet.
I sangen Seventeen har Nelson Can fundet tematisk inspiration i lignelsen om Den barmhjertige samaritaner. Foto: L. Drori/Bibelselskabet.

Preben Medom Hansen

Fra bibeltekst til sangtekst - Nelson Can's "Seventeen"

Nelson Can har skrevet en engelsk sang med tematisk inspiration i lignelen om Den barmhjertige samaritaner. Det er en tekst om veninder der altid er der for hinanden. Læs om, hvordan bibeltekst og sangtekst hænger sammen.

De tre piger i bandet Nelson Can har skrevet den engelsksprogede sang Seventeen med inspiration i lignelsen om Den barmhjertige samaritaner. Sangteksten er ikke en gendigtning af lignelsen – inspirationen er tematisk.

I Seventeen handler det om forholdet mellem to mennesker, og den ene henvender sig direkte til den anden i teksten.

Der er en fortælling gemt i teksten. De to første firelinjers-vers handler om to unge mennesker – to veninder – der gør sig frie og tager fat på livet.

Omkvædet er nærmest en besværgelse om altid at være der for hinanden:

you would never let a sister down
it’s the same the other way around

I vers tre sker der noget med den ene af de to:

But then you made all these systems in your head.

I vers fire ønsker fortælleren at hjælpe sin veninde:

But I’m trying my best to make you wake up and see.

Afslutningen – in my dreams we are still seventeen – kobler tilbage til de gode dage, da veninderne var 17 år, frie og stærke, mens omkvædet fastholder, at de trods alle problemer aldrig vil svigte hinanden.

Svært at bede om hjælp

Bandet har i deres fortolkning været optagede af, at det kan være svært at bede om hjælp. Og at man nogle gange har brug for, at nogen trænger sig på og insisterer på at hjælpe. I interviewet siger en af pigerne:

”Hvis manden havde været ved bevidsthed, havde han nok ikke bedt samaritaneren om hjælp, så vi skrev om, at man ikke beder om hjælp, men får den alligevel.”

Læs mere

Brug Seventeen i undervisningen

Bag om lignelsen om Den barmhjertige samaritaner.

Den barmhjertige samaritaner

Jesus svarede og sagde: »En mand var på vej fra Jerusalem ned til Jeriko og faldt i hænderne på røvere. De trak tøjet af ham og slog ham, så gik de og lod ham ligge halvdød. Tilfældigvis kom en præst den samme vej; han så manden, men gik forbi. Det samme gjorde en levit, der kom til stedet; også han så ham og gik forbi. Men en samaritaner, som var på rejse, kom hen til ham, og han fik medynk med ham...

Læs hele teksten

Seventeen

We came alive when we were seventeen
Finally we broke free
And we tried our best to let 'em all know that we belonged
To no one

Crashing the gates to the wilderness
Unaware of what came next
You made sure I knew you would always be there for me
When I was in need

Wooooh you would never let a sister down
Wooooh it’s the same the other way around