Semsa Deniz Tolunay. Foto: SAT-7
I tv-programmet ”Hjemmelavet” er det tidligere sæbeoperastjerne Şemsa Deniz Tolunay, der styrer slagets gang, når madlavning, seernes personlige historier og besøg fra forskellige gæster går op i en højere enhed til glæde for alle seerne. Foto: SAT-7.

Louise Graa Christensen

Fra stjerne i sæbeoperaer til kristen tv-værtinde på SAT-7

Sæbeoperaer er meget populære i Tyrkiet, men tidligere sæbeoperastjerne Şemsa Deniz Tolunay føler, hun har fundet en endnu bedre rolle som vært for det første kristne liveshow for kvinder

"Hjemmelavet" er en udsendelse, der kører alle hverdage på SAT-7 TÜRK, og det er tidligere sæbeoperastjerne Şemsa Deniz Tolunay, der toner frem på skærmen som vært. I sin tiårige skuespilkarriere har hun optrådt i en række sæbeoperaer, dramaserier og komedier, men hun føler sig langt bedre tilpas i rollen som vært på ”Hjemmelavet”.

”Sæbeoperaer er meget populære her, men jeg følte mig ikke godt tilpas i de roller, jeg spillede. I tv-dramaer handler det om penge og popularitet,” siger hun.

Tolunay har i løbet af de seneste tre år ofte besøgt en kirke og gradvist fået vækket sin tro. En tro, der har eksisteret i hende, siden hun var barn. I takt med, at hun begyndte at føle sig tættere på sin tro, gik det op for hende, at den karriere, hun hidtil havde haft, ikke var den, hun ønskede.

Forkert kvindesyn 

For Tolunay at se portrætterer de serier, der bliver vist på tyrkisk tv, ofte kvinder på en måde, der bør udfordres. 

”Der er et forkert syn på kvinder her i landet, og det vil jeg gerne gøre noget for at ændre. I sæbeoperaerne ser folk udelukkende på kvinder som objekter – de ser på din krop og tænker ikke på, hvem du er som menneske. Men jeg vil have seerne til at være mere opmærksomme på, hvem kvinderne er bag deres smukke ydre,” siger hun.

Der er et forkert syn på kvinder her i landet, og det vil jeg gerne gøre noget for at ændre.

Semsa Deniz Tolunay2. Foto: SAT-7
Den tidligere sæbeoperastjerne Şemsa Deniz Tolunay er værtinde på SAT-7-programmet "Hjemmelavet". Hun vil gerne ændre synet på kvinder i tyrkisk tv. Foto: SAT-7

I ”Hjemmelavet” inviteres seerne inden for i et køkken, hvor Tolunay inddrager Bibelen og taler med gæster fra vidt forskellige baggrunde.

Programmets kok, som samtidig er Tolunays far, præsenterer de retter, han vil lave, og går i gang med at kokkerere. Derefter besøger skuespillere, psykologer, advokater, forfattere eller mennesker fra andre fag studiet for at fortælle om deres arbejde eller for at diskutere konkrete emner.

Seernes personlige historier

En gang om ugen er ”Hjemmelavet” tilegnet en snak om bøger, og tre ud af fem udsendelser har fokus på Jesus.

”Når programmets gæster kommer, taler vi – afhængigt af emnet – også ofte om, hvordan man kan bruge sin tro på Jesus til at løse problemer,” siger Tolunay.

I programmet kan seerne også ringe ind og fortælle deres personlige historie. Tolunay fortæller, at seerne ofte skildrer deres problemer og beder om hjælp fra en læge eller psykolog, når de ringer ind. Deres spørgsmål omhandler også ofte tro.

Kristen værtinde var en stor overraskelse

Mange af programmets seere bliver overraskede, når de opdager, at værten på ”Hjemmelavet” er kristen. For i et land med få kristne har mange en misforstået tilgang til, hvad det vil sige at være kristen. Og det er netop et af SAT-7’s vigtigste mål at ændre på den opfattelse.

”Mange af programmets seere begyndte at følge med, fordi jeg er en kendt skuespiller, men efterhånden er de begyndt at se flere forskellige udsendelser. Det er netop det, jeg gerne vil have – at folk skal se programmerne på kanalen og samtidig lære evangeliet bedre at kende,” siger Tolunay.

Når programmets gæster kommer, taler vi – afhængigt af emnet – også ofte om, hvordan man kan bruge sin tro på Jesus til at løse problemer.

”Kristne er ikke, som vi troede”

Kristne i Tyrkiet bliver ofte mistænkeliggjort og beskrevet på en fejlagtig måde i dele af medierne, så når en kendt skuespiller som Tolunay viser sig på en kristen kanal, er det et vigtigt skridt, når det kommer til at udrydde de mange fordomme.

”Jeg tror, Jesus hjælper mig til at vise, hvad han står for i udsendelsen. Jeg har gode samtaler med mine gæster, og flere af dem er også begyndt at komme i den kirke, jeg kommer i. De er meget nysgerrige over for min begejstring for Jesus. Og de fortæller mig, at kristne ikke er, som de havde forventet, at kristne fortjener respekt, og at de gerne vil finde ud af mere om den kristne tro,” slutter hun.