Tirana United, fodboldhold Albanien_høj opløsning. Foto: UBS
Udover bibelaktiviteter, har Bibelselskabet investeret i et sportsanlæg med støtte fra givere i hele verden. Foto: De Forenede Bibelselskaber

03.05.2021 Synne Garff, international chef

Giv Bibelen til unge i Albanien

For første gang er en albansk bibel oversat fra grundsprogene. Det albanske bibelselskab vil gerne uddele den nye bibeloversættelse til unge mennesker i belastede områder

Bibelselskabet i det fattige Albanien laver meget bibelarbejde for børn og unge. Udover bibelaktiviteter, har Bibelselskabet investeret i et sportsanlæg med støtte fra givere i hele verden. Det har vist sig at være en god idé, der åbner muligheder for, at børn og unge kan bevæge sig og være fysiske, samtidig med, at de interagerer med hinanden og Bibelen, og derved bliver styrket i deres tro på dem selv og Gud.

Bibeluddeling i belastede områder

Bibelselskabet i Albanien er placeret i et socialt belastet kvarter med mange udfordringer. Kollegerne vil gerne kunne give den nye bibel i forbindelse med forskellige aktiviteter i området.

Miri på 11 år spiller næsten dagligt fodbold på Bibelselskabets sportsanlæg. I fritiden har Miri også travlt med at finde skrald, som han kan sælge. Begge hans forældre er døve. 

Bibelselskabets coaches bestræber sig på at hjælpe Miri med at få en fremtid, der ser lys ud.

Miri fra Albanien. Foto: UBS
Miri, 11 år.

Albanien er et af de fattigste lande i Europa, og mange har ikke råd til en bibel. Der er hårdt brug for Bibelens fredsstiftende ord.

Bibelen foran Skt. Anthony. Foto: UBS
Den nye bibel foreviget ved siden af St. Anthonys Kirke, der ligger 40 kilometer vest for Tirana. Det var i dette område, at evangeliet først kom til landet og blev formidlet i det 1. århundrede. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Derfor glæder albanerne sig til at modtage den nye bibeloversættelse:

Eneida fra Albanien. Foto: UBS

Eneida, 35 år

Religiøs baggrund: Muslim, nu kristen.

Hvad betyder Bibelen for dig? Bibelen er Guds ord, inspireret af Gud. Bibelen har forandret mit liv. Den taler til mig i forskellige livssituationer, som ingen anden bog kan.

Hvorfor ser du frem til Bibelen på albansk? Den bibel, jeg har, er nogle gange vanskelig at forstå. Nogle gange må jeg læse den på engelsk for at forstå meningen, men det er ikke det samme. Det er betryggende at vide, at den nye oversættelse er oversat direkte fra originalsprogene, og ikke via et andet sprog.

Yndlingsbibelvers: Jeremias kapitel 29, vers 11: Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb.

Rezart fra Albanien

Rezart, 32 år

Religiøs baggrund: Muslim, blev kristen, da jeg studerede.

Hvad betyder Bibelen for dig? Jeg ved ikke, hvor jeg ville være uden Guds ord. Mit liv forandrede sig dramatisk, da jeg blev kristen, og Bibelen har været min rettesnor lige siden.

Hvorfor ser du frem til Bibelen på albansk? Der er stort behov for en god oversættelse. Når jeg sammenligner den nyeste oversættelse med den, vi plejede at læse i menigheden, så er det skræmmende, hvor mange misforståelser, den gamle tekst har givet. Vi har derfor ventet med længsel på den helt nye oversættelse!

Yndlingsbibelvers: Lukasevangeliet kapitel 6, vers 31: Som I vil, at mennesker skal gøre mod jer, sådan skal I gøre mod dem.

Dile fra Albanien. Foto: UBS

Dile, 65 år

Religiøs baggrund: Ateist, men jeg begyndte at gå i kirke efter kommunismens fald.

Hvad betyder Bibelen for dig? Bibelen er Guds skrevne ord, og den har hjulpet mig med at lære Gud at kende. Den giver mig styrke til at leve og er min rettesnor i alt, hvad jeg gør.

Hvorfor ser du frem til Bibelen på albansk? Det meste i den gamle albanske bibeloversættelse er ikke så godt oversat og enkelte vers er fuldstændigt forkerte. Et eksempel er Skabelsesberetningen. Den gamle oversættelse giver det indtryk, at kvinden blev skabt for at hjælpe manden. I virkeligheden blev hun skabt som hans ligeværdige til at være ved hans side – og det er jo noget helt andet!

Yndlingsbibelvers: Johannesevangeliet kapitel 15, vers 16: Det er ikke jer, der har udvalgt mig, men mig, der har udvalgt jer og sat jer til at gå ud og bære frugt og blive ved med at bære frugt, så Faderen kan give jer, hvad som helst I beder om i mit navn.

Religioner i Albanien, diagram

RELIGIONER I ALBANIEN

Der bor 3.074.579 millioner mennesker i Albanien.

56,7% Muslimer
10% Romersk-katolske
6,8% Ortodokse
2,5% Ateister
2,1% Bektashi (Sufisme)
5,7% Andre
16,2% Uspecificeret