Johannes Møllehave
Johannes Møllehave med dn nye udgave af Børnebibelen, som er udkommet i anledning af hans 80 års fødselsdag. Teksten er den samme, men den er ledsaget af nye illustrationer af Charlotte Pardi. Foto: Carsten Lundager.

04.01.2017 Anna Sofie Casse

Hele Danmarks præst Johannes Møllehave fylder 80 år

Hele Danmarks præst, forfatter og bibelfortæller Johannes Møllehave fylder 80 år i dag. Vi har bedt forfatteren, provsten og chefredaktøren beskrive, hvad Johannes Møllehave betyder for danskerne.

Mange kender Johannes Møllehaves Børnebibelen fra 1996, som i de sidste 20 år er blevet læst af og foræret til de fleste danske børn. I slutningen af 2016 var Møllehave igen aktuel med Børnebibelen – nu med nye flotte illustrationer.

Hyldestdigt fra Bjarne Reuter

Indsigt og udsyn

Ufiltreret og unplugged

Vanedannende humanist

Uundværlig humorist

Sproglig ekvilibrist

– og til evig inspiration

Møllehave, kort sagt.

Som en hyldest til Johannes Møllehave har forfatteren Bjarne Reuter skrevet dette digt. Et digt, der tegner billedet af en mand, som er helt sin egen.

En blændende dygtig skriftfortolker

Provst i Gentofte provsti Peter Birch udtrykker sin enorme anerkendelse af Johannes Møllehaves forfatterskab og virke:

”Jeg tror, at det betød utrolig meget for os alle sammen, at Johannes Møllehave i de år, hvor kirke og kristendom var trængt mest i defensiven (i slutningen af 1960’erne, i 70’erne og 80’erne) var så stærk, begavet og fantasifuld en stemme i offentligheden. Her var en præst, man lyttede til, som kunne storsælge prædikensamlinger, men også kunne skrive kronikker, revytekster, salmer, viser og meget andet. Kort sagt en præst, der hørte til i en almindelig kulturdebat på et tidspunkt, hvor sekulariseringen ellers dømte kirke og kristendommen ude.”

Hele Danmarks præst

Chefredaktør på Kristeligt Dagblad Erik Bjerager, lavede i samarbejde med Møllehave et stort interview, der udkom som bogen Det ender godt i 2009. Erik Bjerager beskriver Møllehave som hele Danmarks præst:

”Johannes Møllehave har været hele Danmarks præst. Som sådan har han spredt glæde og opmuntring og i videre forstand også håb. Han har haft en enestående evne til at huske, hvad han læste, og til at kunne trække det frem i de rigtige sammenhænge. På den måde er Møllehave blevet et omvandrende litterært leksikon, der i alt, hvad han har sagt og skrevet har kunnet trække på et kildevæld af ikke bare teologisk litteratur, men også skøn- og faglitteratur. Det har været en kolossal berigelse for mange mennesker. Hans ønske om at tale til opmuntring og altid være på livets ja-side, tjener ham til stor ære. Hvis det ikke var fordi, at han havde afvist at få en medalje, burde Dronningen straks give ham en. Han fortjener det.”

Bibelselskabet ønsker Johannes Møllehave stort tillykke med fødselsdagen og takker for mange års godt samarbejde!

Børnebibelen

Køb Møllehaves klassiker Børnebibelen

Johannes Møllehaves Børnebibelen fås nu med nye, flotte illustrationer af Charlotte Pardi.Køb bogen her.