Livet for mange kristne er globalt blevet sværere. Foto: Stockphoto
Uro i Iran. Livet for mange kristne er globalt blevet sværere. Foto: Stockphoto

Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Hundredevis af kristne fængslet i Iran: De mange Nadarkhani'er

Husker du præsten Youcef Nadarkhani fra Iran? Han blev fængslet i 2012, fordi han som ung mand forlod islam og blev kristen. Der hang en dødsdom over hans hoved

Verdenssamfundet med daværende præsident Obama i spidsen gik ind i sagen, det samme gjorde en række NGO’er, inklusive Bibelselskabet, der afleverede en protestskrivelse på den iranske ambassade i København.

Mere end 8000 opmuntrende breve blev undervejs afsendt til Nadarkhani. Adskillige hjemmesider og grupper på Facebook protesterede mod det iranske regimes behandling af præsten og hans familie. Tusinder af mennesker bad for præsten. Efter tre års massivt pres lykkedes det at få det iranske retssystem overbevist om, at Nadarkhani voksede op uden at have en religion. 

Historien om Nadarkhani skabte overskrifter, men i Irans fængsler sidder der mange Nadarkhani’er. Præster og kristne fængsles alene pga. deres tro.

Da han blev kristen, var der med andre ord ikke tale om et egentligt ”frafald” fra islam, men blot om et ”tilvalg” af kristendommen. Nadarkhani blev løsladt. Siden er både Nardarkhani og hans hustru dog blevet arresteret og løsladt flere gange. 

Store konsekvenser ved at konvertere

Historien om Nadarkhani skabte overskrifter, men i Irans fængsler sidder der mange Nadarkhani’er. Præster og kristne fængsles alene pga. deres tro. I sommer mødte jeg den unge mand Saeed, der flygtede igennem Tyrkiet og over Middelhavet med hjælp fra smuglere. Det var nemlig kommet det hemmelige politi for øre, at Saeed havde forladt islam, var blevet kristen og forkyndte kristendommen for andre. En dødsdom hang derfor over hans hoved.

Bibelselskabet i verdens brændpunkter
I Irans barske klima skyder mange undergrundskirker op. Her ser de kristne gudstjenester og følger undervisningsprogrammer. Foto: Stochphoto

Livet for mange kristne er globalt blevet sværere. Livet for muslimer, der bliver kristne, de såkaldte konvertitter, er om muligt blevet endnu værre, som ansatte hos SAT-7 PARS kan bevidne. Spiser man i dagtimerne under ramadanen i Iran, risikerer man 70 piskeslag på ryggen, fortalte flygtningen Saeed.

Myndighederne forsøger at lægge hindringer i vejen

I dette barske klima skyder undergrundskirker op i Iran. Nykristne mødes efter mørkets frembrud for at bede og læse i Bibelen sammen. Og så ses der ellers gudstjenester på SAT-7’s kanal PARS på det lokale sprog farsi samt undervisningsprogrammer om kristendommen og de problemer, som det iranske samfund plages af med fx stofmisbrug hos de unge. 

Nykristne mødes efter mørkets frembrud for at bede og læse i Bibelen sammen.

Mere end 60 procent af Irans 81 million-store befolkning er under 30 år. Mange familier har den lille paraboltallerken siddende på taget. Den er ulovlig, så engang imellem fjerner regeringen den runde tallerken. Den kommer dog hurtigt op igen.

Myndigheder kan nok forsøge at lægge hindringer i vejen for at evangeliet forkyndes, men de kan ikke forhindre Bibelens banebrydende fortællinger og ord i at nå ud til øde egne af Iran. Vi ved, at der sidder mange Nadarkhani’er klar til at lytte, se og formidle kristendommens stærke budskab med livet som indsats.