Idékatalog. Foto: Shutterstock.
Læg papir ud på kirkegulvet og lad børnene kreere en kæmpe tegning. Foto: Shutterstock.

Idékatalog: Vær med til at få Bibelen 2020 ud i landet

Vil du være med til at sætte fokus på hele Danmarks nye bibel? Her finder du idéer til arrangementer du kan stable på benene om Bibelen 2020 

Klik her for at downloade pressemateriale til Bibelen 2020

Hele Danmarks nye bibel – sådan lyder sloganet for den nye bibeloversættelse, Bibelen 2020. For at vi kan leve op til det, så har vi brug for jeres hjælp, til at lave arrangementer, læseaftner, gåhold osv. Derfor har vi lavet et idékatalog, hvor I kan lade jer inspirere til forskellige aktiviteter. Når I har fået et arrangement i kalenderen, så send os gerne en mail, så vi også kan reklamere for det. Skriv til: bibelselskabet@bibelselskabet.dk

KH Paulus

Paulus’ breve er en af grundstenene i den kristne teologi, og med Bibelen 2020 har de fået et sprog og et udtryk, som gør dem nemmere at forstå. Idé: Lav en aften eller flere, hvor I sætter fokus på Paulus’ mest ikoniske breve og diskuterer indholdet og hvorfor de stadig er aktuelle i dag.

Guds mødregruppe

At blive forældre er mildt sagt en eksistentiel rutsjetur. Når man står med det lille mirakel i armene, kan livets store spørgsmål pludselig presse sig på: Hvordan bliver jeg en god forælder? Hvilke værdier er vigtige at give videre? Og hvor er Gud henne i alt dette her? Idé: Arrangér en mødregruppe i kirken, hvor præsten inviterer på en kop kaffe og en snak om livets store spørgsmål.

Spis jer gennem Bibelen

Kalvesteg a la Abraham eller Jakobs linsesuppe? Hvis man kigger godt efter, så er Bibelen et spisekammer, hvor mad ofte har en central rolle i fortællingerne. Idé: Gå i køkkenet sammen og kreér en ret, der er inspireret af en af Bibelens mange fortællinger, og brug dét som en alternativ indgang til Bibelen (fx Gud besøger Abraham i Mamre (Første Mosebog kap. 18) eller Jakob, Esau og førstefødselsretten (Første Mosebog kap. 25).

Læs hele Bibelen på en time

I den amerikanske delstat Virginia formåede en kirke at læse hele Bibelen på en time. Hvordan? De samlede en stor flok, som alle fik 10 forskellige sider fra Bibelen. Hver især kom de gennem Første Mosebog og helt hen til Johannes’ Åbenbaring. Idé: Inviter til maratonlæsning og giv hver deltager 10 sider fra Bibelen (Bibelen 2020 lander på cirka 1600 sider, så I skal bruge 160 læsere. Kan det ikke lade sig gøre, kan I give folk lidt flere sider at læse). På én time, har I så sammen læst hele Bibelen. Det er da alligevel noget.

Tre i én

Tre i én er tænkt som en samtalesalon, som er bygget op af tre elementer: andagt, samtale og traktement. Idé: Inviterer en kulturperson / en debattør til en samtale om tro, hvor I for eksempel tager udgangspunkt i personens yndlingsfortælling fra Bibelen eller et smukt vers. Dette kan bruges som afsæt i den indledende andagt. Samtalen afsluttes med et glas vin, hvor alle indbyrdes kan snakke videre.

Bibelen i det fri

De seneste par år, er det blevet mere og mere populært med lokale gåhold, hvor man går sammen. Idé: Arrangér et gåhold, hvor I mødes og starter med at få læst en bibeltekst op (for eksempel fra Salmernes Bog), hvorefter I går sammen og snakker om teksten.

Lad de små børn komme til mig

Bilfri søndag lugter af oliekrise og 70’erne, men fænomenet er blevet moderne igen: På Nørrebro i København lukkede man af for al trafik på Nørrebrogade, og omdannede herefter asfalten til et stort lærred, hvor man kunne tegne med kridt direkte på vejen. Idé: Inviter de mindste indenfor i kirken, omdan gulvet i kirkeskibet til et stort stykke tegnepapir, og fortæl dem om fx Noas skib eller Babelstårnet, mens børnene tegner én stor fællestegning.

Din kærlighed er bedre end vin

Højsangen, eller Kærlighedssangen, som den hedder i Bibelen 2020, er fuld af saft og kraft, hvor de to unge elskende synger til hinanden om kærlighed, nydelse og lidenskab. Idé: Invitér til en aften om kærlighed (for eksempel på valentinsdag), fyld kirken med stearinlys og rosenblade, og læs op af denne smukke poesi, mens menigheden får hjerter i øjnene.

Halv- og helmaraton

Flere og flere kirker arrangerer halv- eller helmaraton, som er kirkens svar på en læseklub. Der er ikke én rigtig måde at gøre det på: Man kan vælge et læse sammen eller hver for sig (for så at mødes bagefter og diskutere teksten), man kan læse det hele, springe Krønikebøgerne over, læse udvalgte passager osv. Idé: Invitér til Bibel(halv/hel)maraton og udforsk Bibelen i fællesskab.

Lectio Divina

Lectio Divina betyder ”hellig læsning” og er en særlig form for bibelmeditation, der er bygget op af fire elementer: Læsning, meditation, bøn og betragtning. Lectio Divina er ikke en teologisk undersøgelse af teksten, men er en personlig og refleksiv læsning, hvor man fokuserer på enkelte aspekter af teksten, som taler direkte til én. En guide til Lectio Divina kan findes via Google.

Ligger du selv inde med en god idé eller har du været til et arrangement, som er værd at dele? Så hører vi meget gerne fra dig. Du kan sende os en mail med din ide til: bibelselskabet@bibelselskabet.dk

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-228-5
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 3. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.