Det anslås, at mere end 12.000 kristne irakere er flygtet til Erbil i det irakiske Kurdistan. Aida og hendes familie er blandt de mange, som er drevet på flugt af den militante terrorgruppe IS (Islamisk Stat). Foto: The European Commission/Flickr
Det anslås, at mere end 12.000 kristne irakere er flygtet til Erbil i det irakiske Kurdistan. Aida og hendes familie er blandt de mange, som er drevet på flugt af den militante terrorgruppe IS (Islamisk Stat). Foto: The European Commission/Flickr

Af Det Irakiske Bibelselskab

Tvunget til at forlade sit barn til IS-styrker

Aida og hendes familie blev fordrevet fra deres hjem af IS, fordi de var kristne. Men værst af alt var, at terroristerne tog deres yngste datter

Det var blot næste by i rækken af mange. Men deres indtrængen var lige voldsom.

Da den islamistiske terrorgruppe IS raserede i byen Qaraqosh, 32 kilometer syd-øst for Mosul, måtte en kvinde ved navn Aida og hendes mand hurtigt sørge for at få deres børn i sikkerhed. Familien var kristen, så velvidende om situationens alvor fik de sørget for, at deres tre ældste børn kunne opholde sig i den nærmeste storby. De beholdt dog deres yngste datter, som på daværende tidspunkt var for ung til at undvære sin mor. I to uger gemte de sig i deres hjem, hvor de levede af madrationer.

Da IS kom til deres bydel, bragede det ud fra de offentlige højtalere på gadehjørnerne, at alle kristne skulle samle sig, så de kunne blive fragtet til en anden by. Aida og hendes mand måtte grædende gå hen til de busser, der holdt og ventede på dem. De vidste, at de måtte sige farvel til deres hus, deres vante omgivelser og deres venner for evigt.

Aida fik nu øje på nogle af IS-medlemmerne, som stod og holdt øje med hendes datter, som hun bar i sine arme. Hun holdt sin datter tæt ind til sig og gik hastigt videre, men en af mændene trådte frem og rev pigen løs fra sin mor. Aida og hendes mand løb efter mændene, mens de græd højlydt og bad om at få deres datter tilbage - men uden held. De fik besked på enten at gå tilbage bussen eller blive skudt.

”Det var mit livs værste øjeblik. Jeg følte mig så død indeni, at jeg hellere ville være blevet skudt end at få taget min datter fra mig,” fortæller Aida til Det Irakiske Bibelselskab, som hjælper forfulgte kristne.

Aida var ulykkelig, da hun sammen med sin mand og andre kristne blev kørt væk i bussen og til sidst måtte gå i mere end syv timer for at komme til Erbil i den irakiske del af Kurdistan. Her blev de sidenhen genforenet med deres tre andre børn, men familien er stadig plaget af angsten og usikkerheden omkring den yngste datters skæbne. 

Aida og hendes mand beder konstant for, at de må få deres datter at se igen.

Tusindvis af mennesker oplever frygtelige traumer som Aidas, kun fordi de er kristne. Udover at bede for de kristne, er traumebehandling ofte nødvendigt. Traumatiserede mennesker har brug for en, der aktivt lytter til deres historie. Der sker rent fysiske ændringer hos den traumatiserede, når de beretter om deres oplevelser. Det anslås, at hver syvende person i verden er traumatiseret på grund af krig, naturkatastrofer, vold i hjemmet eller andre oplevelser. Bibelselskabet i Irak arbejder aktivt med bibelbaseret traumebehandling for at imødekomme behovene hos de traumatiserede. Vi støtter Bibelselskabet i Iraks arbejde med traumebehandling for ofre som Aida.