"Cain and Abel offer their Sacrifices".
"Hvad er det, du har gjort? Din brors blod råber til mig fra jorden," siger Gud til Kain, efter han har slået sin bror Abel ihjel. Illustration af Gustave Doré. Foto: Wikimedia Commons.

Tine Lindhardt og Cecilie Vestergaard Raaberg

Bibelens personer: Kain og Abel

Historien om Kain og Abel er en af de mest kendte fra Det Gamle Testamente. Som med mange andre af de berømte fortællinger er også denne egentlig forbløffende kort. Hele historien kan rummes i Første Mosebog kap. 4. Den handler om så menneskelige følelser som jalousi og vrede

Kain og Abel er Adam og Evas børn og altså brødre. De er født udenfor Paradis som det tredje og fjerde menneske på jorden. Kain bliver agerdyrker, altså bonde, og Abel bliver fårehyrde.

Det første drab

En dag ofrer de begge to til Gud, Herren. Kain ofrer korn, og Abel ofrer kød. Men Gud tager kun imod Abels offer, og Kain bliver rasende. Gud prøver at tale med ham og siger, at han skal forsøge at herske over synden, som prøver at få tag i ham. Men Kain hører ikke efter, og en dag overfalder og dræber Kain sin bror Abel. Det er Bibelens første drab, ja første dødsfald. Sådan som Bibelen er skrevet, er det derfor også verdenshistoriens første dødsfald.

Flygtning med kainsmærke

Gud gør Kain til en fredløs flygtning, men da Kain siger, at den straf kan han ikke bære – både at blive fremmed for Gud og for mennesker, sætter Gud et mærke på Kain. Det indebærer, at hvis man slår Kain ihjel, vil Gud hævne drabet syv gange. Gud står med andre ord inde for Kain.

Det er derfra ordet ’et kainsmærke’ stammer; det er et mærke, som på én og samme tid ’mærker’ én som brodermorder og som et menneske, der har Guds særlige beskyttelse.

Hvor fik Kain sin kone fra?

Kain får en hustru i det fremmede, hvilket tit har fået folk til at undre sig. For hvis Adam og Eva og deres to sønner er de eneste mennesker i verden, hvor får Kain så en kone fra? I bibelhistorien bliver der ikke svaret på det spørgsmål. Faktisk bliver det ikke engang stillet.

En forklaring på det kunne være, at Bibelen og ikke mindst det, vi kalder urhistorien, ikke vil fortælle en logisk stringent historie. Den vil fortælle, hvordan verden begyndte, hvad det vil sige at være menneske, og hvorfor verden ser ud, som den gør: deriblandt, hvordan der kom mennesker på hele jorden. Det gjorde der ifølge Første Mosebog, da Kain fik en kone og børn.

Læs mere om forskellige måder at læse og opfatte Bibelen på.

Drabet på Abel

Siden talte Kain til sin bror Abel, og da de en dag var ude i det fri, overfaldt Kain sin bror Abel og slog ham ihjel. Da spurgte Herren Kain: »Hvor er din bror Abel?« Kain svarede: »Det ved jeg ikke. Skal jeg vogte min bror?« Herren sagde: »Hvad er det, du har gjort? Din brors blod råber til mig fra jorden. Nu skal du være bandlyst fra den jord, som har spærret sit gab op og drukket din brors blod, som du udgød. Når du dyrker jorden, skal den ikke mere give dig sin grøde. Fredløs og flygtning skal du være på jorden!« Kain sagde til Herren: »Min straf er for stor at bære. Nu jager du mig bort fra agerjorden, og jeg må skjule mig for dig og være fredløs og flygtning på jorden; så kan enhver, der møder mig, slå mig ihjel.« Men Herren sagde til ham: »Nej, hvis nogen slår Kain ihjel, skal det hævnes syv gange.« Og han satte et mærke på Kain, for at ingen, der mødte ham, skulle slå ham ihjel. Så forlod Kain Herren og slog sig ned i landet Nod øst for Eden. 

Første Mosebog, kapitel 4.