Philip Pullman - Anna Toss
Foto: Anna Toss, Flickr

Kort og godt om Philip Pullman

Forfatteren bag Det Gyldne Kompas-trilogien.

Philip Pullman blev født i Norwich, England i 1946. Hans far døde, da han var syv, og da hans mor giftede sig igen, flyttede familien til Australien. Pullman gik dog i skole i Wales, og begyndte i 1963 på Exeter College i Oxford.

Efter uddannelsen begyndte han at undervise først i underskolen og derefter på Westminster College, Oxford. Mens han underviste skrev han historier indenfor forskellige genrer blandt andet skuespil til skolen, fantasy og børnebøger. Hans første bog blev udgivet i 1972.

Siden 1996 har Philip Pullman levet udelukkende af at skrive, men han afholder til tider foredrag eller skriver klummer i den engelske avis The Guardian.

Pullman er blevet tildelt adskillige priser for sin litteratur – ikke mindst for Det Gyldne Kompas-trilogien. Disse inkluderer den årlige Carnegie Medal(1995), Guardian Children’s Fiction Prize (1996) og Litteraturprisen til Astrid Lindgrens Minde (2005).

Philip Pullman beskriver sig selv som agnostisk ateist, og Det Gyldne Kompas-trilogien indeholder en åbenlys kritik af den kristne kirke. Det har også medført, at hans bog er blevet stærkt kritiseret af nogle kristne grupper, mens andre har forsvaret den. Rowan Williams, den tidligere ærkebiskop af Canterbury, har sagt om Det Gyldne Kompas, at Pullmans angreb fokuserer på den kristendommens dogmatik og de mennsker, der bruger religion til at undertrykke andre – han fokuserer ikke på selve kristendommen. Derudover har Williams også anbefalet, at Det Gyldne Kompas bliver brugt i religionstimer til at åbne for diskussion.

En del af inspirationen til Det Gyldne Kompas kommer fra Miltons episke digt ’Det tabte paradis’, hvor også trilogiens titel stammer fra.

Pullman har været gift med sin hustru Judith Speller siden 1970 og de har to sønner sammen.

Læs også: Det gode menneske Jesus og skurken Kristus og Den stærke Jesus og den svage Kristus.

Delvis bibliografi:

Count Karlstein (1982)
The White Mercedes (1992; genudgivet som The Butterfly Tattoo i 1998)
The Wonderful Story of Aladdin and the Enchanted Lamp (1993)
Det Gyldne Kompas (1995)
Skyggernes kniv (1997)
Ravkikkerten (2000)
The Scarecrow and his Servant (2004)
Det gode menneske Jesus og slynglen Kristus (2012)