Lydbog til efteråret. Foto: Colourbox.
Camilla Qvistgaard Dyssel har indtalt en række af skrifterne fra den nye nudanske bibeloversættelse, Bibelen 2020.

10.12.2019 Thomas Godsk Larsen

Lydbogsoplæser om Bibelen 2020: "Sproget flyder utrolig godt"

I løbet af efteråret har fem professionelle indlæsere lavet ”Bibelen 2020” til lyd. ”Sproget i den nye oversættelse flyder utrolig godt,” siger indlæser Camilla Qvistgaard Dyssel, der har 26 års erfaring med at lave lydbøger.

Camilla Qvistgaard Dyssel har indtalt en række af skrifterne fra den nye nudanske bibeloversættelse, ”Bibelen 2020”, der udkommer på tryk i marts 2020. Allerede i november måned blev det dog muligt at købe 1. Mosebog og Matthæusevangeliet som lydbog, og op til jul udkommer juleevangeliet på lyd.

”Intet er så stort som Bibelen”

Den nye bibeloversættelse er skrevet i et sprog, der gør den særligt god til oplæsning. Som oversætter på Bibelen 2020, Martin Ehrensvärd har sagt, er den skrevet med ”almindelige og helt nutidige ord, der rammer den litterære tone i dagens Danmark.”

Journalist og indlæser Camilla Qvistgaard Dyssel har 26 års erfaring med at gøre litteratur til lyd. At indlæse Bibelen er dog én af de største oplevelser, hun har haft i sit professionelle virke: ”Intet er så stort som Bibelen. Det er både en luksus med det seriøse setup med møder, sprogkonsulent og kontrollytning, og samtidig lidt skræmmende at tænke på, at jeg er med til at indlæse noget, der sikkert vil blive lyttet til i mange år fremover. Jeg kan godt lide at tænke på, at vi laver noget langtidsholdbart. Det er dejligt at være med i.”

”Jeg løber aldrig tør for luft” 

Da Camilla Qvistgaard Dyssel gik i gang med at indlæse Bibelen 2020, var hendes største overraskelse, hvor nemt det var: ”Jeg troede, det ville være svært. Og jo, blandt Bibelens mange person- og stednavne opstår der nogle gange tvivl om, hvordan de skal udtales. Men her får vi rigtig god hjælp af Martin (Ehrensvärd, red.) undervejs. Nej, det, jeg oplevede lige fra starten, var, hvor godt sproget flyder.

Camilla Qvustgaard Dyssel
Camilla Qvistgaard Dyssel har indlæst dele af Bibelen 2020 på lydbog. Hun har 26 års erfaring med at gøre litteratur til lyd.

Det flyder utrolig godt! Sætningerne er korte, teksten er ukompliceret og overskuelig. Man er aldrig i tvivl om, hvem der taler – er det Gud, Moses eller Aron? Jeg løber aldrig tør for luft, som jeg kan opleve, når jeg indlæser andre bøger. Teksten er nem at forstå for mig – og dermed også for lytterne, tænker jeg.”

”Man må aldrig kede lytterne”

Bibelens skrifter er blevet fordelt mellem fem professionelle indlæsere. Ud over tre skrifter fra Det Gamle Testamente og Matthæusevangeliet har Camilla Qvistgaard Dyssel indtalt en række af Paulus’ breve: ”Alene mellem 4. Mosebog og Matthæusevangeliet er der stor genreforskel. Mens 4. Mosebog indeholder mange optællinger og detaljer om israelitternes rute gennem ørkenen, har Matthæusevangeliet en klar fortællestruktur med en start, en midte og en slutning, der rummer alt det drama, der skal til.

Men uanset hvad, skal jeg kunne fange lytterne. De skal opleve en energi i stemmen; man må aldrig kede lytterne, uanset hvor lange israelit-optællingerne er,” griner hun.

Med Bibelen 2020 på lyd tror jeg faktisk, det bliver nemmere at hænge ved. Både, fordi sproget flyder så godt, og fordi den kan høres, når man kører bil, folder vasketøj, skræller kartofler eller strikker.

Bibelen 2020
Lyt til 1. Mosebog eller Matthæusevangeliet Allerede nu kan du købe enkelte skrifter fra ”Bibelen 2020” som lydbog til 29,95 kr./stk. Til marts kan hele ”Bibelen 2020” købes som lydbog.

Nye bibellæsere, start her

Camilla Qvistgaard Dyssels egen læseerfaring med Bibelen går tilbage til hendes ungdom, hvor hun, som mange andre før hende, gik i gang med at læse Bibelen. Men hun gik snart i stå – ligesom mange andre før hende: ”Jeg gik i gang og læste et par timer, men så blev det ikke til mere. Det var simpelthen for tungt.”

Hvis hun havde haft Bibelen 2020 dengang, mener Camilla Qvistgaard Dyssel, hun kunne være nået længere – og måske havde hun grebet det anderledes an: ”Med Bibelen 2020 på lyd tror jeg faktisk, det bliver nemmere at hænge ved. Både, fordi sproget flyder så godt, og fordi den kan høres, når man kører bil, folder vasketøj, skræller kartofler eller strikker. Det giver mere læse-lytte-tid – og dermed en større chance for at komme gennem Bibelen. For ingen bør snyde sig selv for at få lukket Bibelen op. Jo flere, der læser Bibelen, jo bedre – uanset, hvem du er; ateist, kristen eller bare interesseret i den store fortælling, Bibelen er.”

BLÅ BOG: Camilla Qvustgaard Dyssel

• 46 år gammel

• 26 års erfaring som lydbogsindlæser

• Arbejder i dag som freelancejournalist og -lydbogsindlæser

• Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2002

• Yndlingscitat fra Bibelen: Lyt til din fars formaning, min søn, afvis ikke din mors belæring – fra Ordsprogenes Bog, kapitel 1, vers 8. ”Det kommer jeg til at citere for mine børn nogle gange. Til gengæld kommer jeg nok ikke til at nævne det for min mor.”• Bor på Midtfyn sammen med sin mand og tre børn

Lydbog: Bibelen 2020

Lyt til hele Bibelen 2020 som lydbog
Bibelen 2020, e-bog og lydbog
399,95

Find link til køb i beskrivelsen

Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-152-3
Udgave: Lydbog, 71:53 timer