Maria Helleberg: ”Der er ikke meget Søren Banjomus over vores jul”
”Domkirken i listigt mørke er et ganske særligt sted,” siger Maria Helleberg, som altid har haft kirkebesøg, som en fast juletradition, om hun har være udenlands eller hjemme til jul. Foto: Les Kaner

13.12.2017 Tine Hyllested Johannsen

Maria Helleberg: ”Der er ikke meget Søren Banjomus over vores jul”

Maria Hellebergs jul er om noget præget af besøget i kirken juleaften -og nat. Her fortæller hun om sine juletraditioner

Hvert år til jul krydser Maria Helleberg Øresund og besøger den svenske by Lund. Hun kan godt lidt Lunds store Frilandsmuseum med huse helt tilbage fra den tidlige middelalder, og når mørket sænker sig, lægger hun vejen forbi domkirken:

”Domkirken i listigt mørke er et ganske særligt sted,” forklarer hun.

Maria Hellebergs juletraditioner, som altid byder på besøg i kirker, stammer fra den tid hun boede i New York City i USA:

”Da jeg boede i New York City gik jeg i Sct. Patricks. Det var irernes domkirke. ”Mine” lokale politimænd de var irere og katolikker. De var meget stolte af, at jeg kom i netop deres kirke.”

Sct. Patricks Cathedral ligger midt på Manhattan og er et ægte neogotisk mesterværk. Kirken besøges årligt af flere millioner mennesker fra alle steder i verden.

”I årevis fandt jeg nye kirker til juleaften. Midnatsmesse i Paris. Westminster Abbey i London. Peterskirken i Rom. En lille ortodoks kirke i Bucuresti. Budskabet er jo det samme,” fortæller Maria Helleberg.

Ude godt, men hjemme bedst

I år er Maria Helleberg langt fra overdådige og prangende kirker som Sct. Patricks Cathedral i New York City og Peterskirken i Rom, men planen er stadig også at gå i kirke juleaften. Kirken er allerede valgt.

”De senere år har vi søgt at være hjemme. Der er så mange rejser, megen optræden og mange mennesker i min hverdag, at den største luksus er at kunne koncentrere sig om ganske få mennesker,” fortæller Maria Helleberg, som lyder godt tilfreds med planen om i år at besøge en af Danmarks kirker.

Men længere væk er Maria Helleberg nu heller ikke fra Peterskirken i Rom end at midnatsmessen kan streames live fra Rom julenat:

”Julenat skal tilbringes i sengen, med en sovende hundehvalp i fodenden, imens midnatsmessen fra Rom ses på tabletten,” siger Maria Helleberg.

I december skal der pyntes op

I Maria Hellebergs hjem, sidder gigantnisserne klar på trappen fra 1. søndag i advent eller 1. december,  afhængig af hvilken af dagen, der kommer først. For hver adventssøndag kommer der flere nisser til.

Det er ikke kun Maria Hellebergs hjem, der bliver pyntet. Det gør hendes have også. Hendes majrose, der gror op ad en søjle ved hendes terrasse skal pyntes for sig, fortæller hun.

Traditionen tro hentes juletræet ind den 23. december og træet bliver pyntet juleaftensdag.

”Juleaften hører vi altid Christmas Carols. Et levn fra da jeg boede i New York City. Vi hører også Bachs Juleoratorium i udvalg. Lidt Messias bliver det også til, og til sidst hører vi favoritterne blandt de danske julesalmer,” opremser Maria Helleberg og fortsætter grinende:

”Der er dælme ikke meget Søren Banjomus over vores jul.”