Legenden om Longinus er baseret på Johannesevangeliet 19,34. Her beskrives det, hvordan den romerske soldat Longinus stak Jesus i siden, mens han hang på korset. Foto: Wikimedia Commons.
Legenden om Longinus er baseret på Johannesevangeliet 19,34. Her beskrives det, hvordan den romerske soldat Longinus stak Jesus i siden, mens han hang på korset. Foto: Wikimedia Commons

08.03.2017

Brevkassen: Findes Longinus' magiske spyd?

Findes den romerske soldat Longinus' spyd stadig? Og er det magisk? Ph.d. i teologi Kasper Dalgaard giver et svar.

Det såkaldte 'Longinusspyd' – findes det stadig og har det magiske evner?

Med venlig hilsen

Hardy

*****************************************

Kære Hardy

Det korte svar er (sandsynligvis) nej, og nej.

Longinus' spyd er dog en fortælling, der er værd at folde ud til et længere svar. Det er nemlig et af de mest interessante kristne relikvier, der også samtidigt viser, hvorledes de bibelske traditioner udvikler sig.

Fortællingen om Longinus begynder med den romerske soldat, der i Markusevangeliet blot fungerer som den, der iagttager og kommenterer afslutningen på korsfæstelsen. Men i Johannesevangeliet 19,31-37 er historien blevet udfoldet, og han er nu udstyret med et spyd, der bruges til at teste, om Jesus har behov for en benknusende afslutning på korsfæstelsen. Dette spyd jages ind i siden på Jesus, og det er det resulterende blod, der efter sigende har givet spyddet mirakuløse evner. Soldaten navngives med tiden (tidligst kendt fra Nikodemusevangeliet) Longinus, måske affødt af det græske ord for hans våben lonché.

I den tidlige kristne tradition foragtes Longinus for hans gerninger, men med tiden identificeres han som den officer, der udtaler, at Jesus virkelig var Guds søn, hvormed han kommer til at tilhøre de få i evangelietraditionen, der forstår Jesus' betydning. Dette erkendelsesskift betyder, at Longinus bliver til en æret person, der med tiden helgenkåres.

Spyddet selv bliver også med tiden tilskrevet forskellige evner. Den tidligste (men noget upålidelige) kilde er en pilgrim fra ca. 570, der beskriver sin oplevelse af at se Jesus' tornekrone, men også spyddet. Senere er spyddet (dog nu kun spidsen) ifølge traditionen blevet transporteret til Hagia Sophia i det nuværende Istanbul. Med tiden kommer spydspidsen i den franske konge, Ludvig d. 9s eje, men forsvinder sporløst efter den Franske Revolution.

Det er dog kun én af traditionerne, da der i dag kan ses Longinus-spydspidser i både Rom, Krakow, Vagharsjapat samt Wien, som er den nazisterne efter sigende skulle have jagtet på grund af dens efter-endnu-mere-sigende magiske evner. Disse magiske evner inkluderer, at den, som holder spyddet og det søm fra Jesus’ kors, det er naglet til spydskæftet med, kan kontrollere intet mindre end verdens skæbne. En overnaturlig evne, der rummer potentialet for stort set hvad som helst.

Relikvier er endnu en væsentlig del af troen for kirker og kristne over hele verden, og relikvier som Longinus' spyd er det ikke alene for kristne, men også for internetmystikere og konspirationsteoretikere, der, inspireret af spyddets angivelige evner, kan få nogle fantastisk læseværdige fortællinger ud af meget lidt historisk materiale.

Med venlig hilsen

Kasper Dalgaard

Kasper Dalgaard har en ph.d. i teologi og er tidligere ekstern lektor på Det Teologiske Fakultet ved Københavns og Aarhus Universitet. I dag er han ansat ved 3K - Professionsbacheloruddannelsen i Kristendom, Kultur og Kommunikation, ved Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen. Hans primære forskningsområde er Det Nye Testamente, og han har bl.a. skrevet bogen »Jesus« om skiftende historiske forståelser af JesusSe hans andre brevkassesvar her.

Hvad er et relikvie?

Longinus' spyd er et eksempel på et såkaldt relikvie. Men hvad er et relikvie egentlig?

Læs svaret her.