Basim
Count to Ten af Basim er den 11. udgivelse i jubilæumsprojektet Lydspor fra Bibelen. Foto: Helena Lundquist/Bibelselskabet.

17.11.2014 Pia Beltoft

"Rolig nu, lad os lige tælle til ti"

Midt i Melodi Grand Prixets glitter og konfetti blev Basim spurgt, om han ville skrive en sang med afsæt i Bibelen. Det ville han gerne. For det var en god mulighed for at slå en tyk, vellydende streg under, at der er nogle grundlæggende fælles værdier, der går på tværs af alle verdens religioner. At vi faktisk ikke er så forskellige, når det kommer til stykket.

Først blev han kendt som ham den unge krøltop fra X Factor. Så blev han hele Danmarks skubbiduppende Melodi Grand Prix-darling. Og nu har han skrevet en sang inspireret af De ti bud for Bibelselskabet.

”Da jeg først blev spurgt – midt under Eurovisionens Melodi Grand Prix, som klart har været den travleste periode i mit liv – tænkte jeg: kan jeg det? Vil folk tænke, det er mærkeligt, at jeg som ikke-kristen gør det? Men det er ikke mærkeligt, for De ti bud sætter jo ord på noget, der går igen i både islam, jødedommen og andre religioner,” siger Basim.

På den anden side af glimmerbraget i København fik Basim tid til at nærlæse De ti bud. Resultatet er nummeret ’Count to Ten’. Sangen indgår sammen med 11 andre numre i Bibelselskabets 200 års jubilæumsfejring på albummet ’Lydspor fra Bibelen’, der lanceres 1. december.

Basim blev glad og beæret over at blive spurgt, om han ville bidrage til projektet.

”Det var en fed mulighed for at få lov at råbe lidt op. For lige meget hvor man bor, lige meget hvilken religion man er vokset op med, så har vi alle lært at vi skal opføre os ordentligt. Vi må ikke lyve, vi må ikke stjæle – det er meget basic. Så selvfølgelig kan jeg skrive om De ti bud, for det er stort set de samme ting, jeg også lærte som barn,” siger Basim.

Tæl lige til ti

Da Basim voksede op i Gladsaxe, var tro en naturlig del af hverdagen i det muslimske barndomshjem. Både hans far, der døde for to år siden, og hans mor bad dagligt, som Koranen foreskriver.

”Min far var en sindssygt stærk person, og grunden til det var, at han havde noget at holde fast i. Religion og tro er som krykker for en, der har brækket benet. Det er noget, man kan holde fast i, så man ikke driver længere ned ad floden,” siger Basim og tager et fast greb om en usynlig gren.

”Tro for mig er utroligt vigtigt. Uden tro kan man ikke håbe. Jeg beder ikke til Gud, men jeg beder om hjælp. Jeg beder om tilgivelse. Men jeg beder ikke fem gange om dagen, som jeg burde ifølge Koranen.”

Ifølge Basim gør mange mennesker religion sværere, end det er, fordi de hele tiden prøver at være klogere end andre og fokuserer på forskellighederne. Derfor er sangens opfordring til at tælle til ti – udover en hilsen til De ti bud – også en opfordring til at stoppe op, trække vejret og tælle til ti i stedet for at gå og putte hinanden i kasser, fortæller Basim.

Hans arbejde med bibelteksten blev derfor et slag i bordet for at nedbryde de skel og fordomme, der ifølge sangeren ofte præger vores opfattelse af dem, der ikke ligner os selv.

Basim er blevet rigtig godt tilfreds med resultatet. ”Den er enkel. Og det er dét, der er med religion – det er enkelt. Men vi mennesker prøver hele tiden at gøre det sværere, end det er.”

Ingen gud i radioen

Trods Basims muslimske baggrund var det ikke svært at skulle tage livtag med en bibelsk tekst. Det er en meget intuitiv proces for Basim at skrive sange, og det tog da også kun et par timer at lave melodien til nummeret. Teksten lå klar efter en halv dags skriveri.

”Omkvædet kom bare, fordi jeg vidste, hvad jeg ville sige,” fortæller Basim og synger en linje fra det næsten Michael Jacksonske omkvæd: ”They taught us the same thing” (”de lærte os de samme ting” red.) 

”Om det er forældre, børnehjemmet, modermælken, whatever – vi har alle sammen lært nogle grundlæggende etiske regler, der går igen, hvad enten man er muslim, kristen eller noget helt tredje.”

For Basim har opgaven med at skrive ’Count to Ten’ været ”sindssygt inspirerende” og en god mulighed for at vise en anden side af sig selv. Det mere dybe tekstunivers har sangeren længe været tiltrukket af, og på det seneste har han fundet stor inspiration i den kristne amerikanske R’n’B stjerne Kierra Sheard.

”Hun er vildt dygtig, og jeg har det slet ikke mærkeligt med, at hun synger om Jesus. Men herhjemme hører jeg aldrig en sang om Gud, når jeg tænder for min radio. Aldrig. Hvorfor? Er der nogen der bestemmer, at det skal handle om sex og røv?” funderer Basim. Han har besluttet at begynde med sig selv. Derfor vil han ”helt klart” tage De ti bud i form af ’Count to Ten’ med, når han skal spille live-jobs rundt om i landet.