Basim. Foto: Helena Lundquist/Bibelselskabet.
I sangen Count to ten har Basim fundet inspiration i Bibelens ti bud. Foto: Helena Lundquist/Bibelselskabet.

Preben Medom Hansen

Fra bibeltekst til sangtekst - Basim's "Count to ten"

Basim har skrevet en engelsk sang med inspiration i Bibelens ti bud. Teksten opfordrer til universel samhørighed og mellemfolkelig forståelse. Læs om, hvordan bibeltekst og sangtekst hænger sammen. 

Basim fortæller i et interview, at han ikke havde mange betænkeligheder ved at sige ja til opgaven om at skrive en sang med inspiration i Bibelens ti bud:

”Da jeg først blev spurgt – midt under Eurovision, som klart har været den travleste periode i mit liv – tænkte jeg: kan jeg det? Vil folk tænke, det er mærkeligt, at jeg som ikke-kristen gør det? Men det er ikke mærkeligt, for De ti bud sætter jo ord på noget, der går igen i både islam, jødedommen og andre religioner.

De ti bud er universelle
Sangen Count to Ten har da også De ti buds universalitet som en klar rød tråd. Det er for eksempel tydeligt, når teksten taler om, at buddene er ”a foundation of civilization”.

Eller i omkvædets “They taught us the same thing, same thing”, hvor pointen er, at vi alle fra vores familie lærer de samme grundlæggende værdier – ligegyldig hvilken kulturel baggrund vi har.

Eller i denne passage, hvor buddene beskrives som en naturlig lov, der er funderet i det enkelte menneske: 

Cause every man and every child 
should know what is right deep inside

At vi har de samme værdier, håb og drømme på tværs af religioner har også været et vigtigt budskab for sangskriveren. Det fortæller han om i interviewet. Og i sangen formuleres det i denne strofe:

We look above and reach for love
to make the world what we dream of
whatever God, whatever religion …

Tæl til ti
Sangens titel Count to Ten refererer selvfølgelig til, at der er ti bud. Men titlen har også en anden betydning: at vi skal være mindre stridbare og ”tælle til ti”, inden vi kaster os ud i konflikter.

Basims sangtekst kan – med sin opfordring til universel samhørighed og mellemfolkelig forståelse – minde om nogle af pop-rock historiens helt store hits som Michael Jacksons We are the world og U2s One.

Læs mere

Brug Count to Ten i undervisningen

Bagom De ti bud

De ti bud

Gud talte alle disse ord: »Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset. Du må ikke have andre guder end mig ...
... Du må ikke begå drab.
Du må ikke bryde et ægteskab.
Du må ikke stjæle.
Du må ikke vidne falsk mod din næste.
Du må ikke begære din næstes hus. Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget som helst af din næstes ejendom.«

Læs hele teksten om De ti bud

Fra "Count to ten"

It’s just a way to live and let live
‘cause in the end you get what you give
a foundation of civilization
everybody let’s count to ten together

It’s not a case of faith or belief
that doesn’t make a difference to a thief
it’s only common sense to you and me
everybody let’s count to ten together