Samtaler for livet: Ikke god nok. Foto: Unsplash.

Af Eva Thorgaard Jerg, sognepræst

Samtaler for livet: Ikke god nok

Bibelen er fuld af uperfekte mennesker, der fejler igen og igen. Bare se her

Ikke god nok er et forløb under Samtaler for livet. Herunder finder du en lille introduktion til temaet og en oversigt over forløbets bibeltekster. Teksterne kan læses efter metoden guidet fælleslæsning. Du finder også en idé til, hvordan I kan arbejde kreativt med emnet.

Download pdf: Guidet fælleslæsning

Kort om ikke at være god nok – og Bibelen

Måske kender du til følelsen af ikke at være god nok? Eller ikke at gøre det godt nok? Måske sammenligner du dig med andre og synes, at du falder igennem som mindre værd? Måske nikker du genkendende, når du læser ord som ”præstationsangst”, ”udbrændt” eller ”modløs”? Eller du kan spejle dig i det at være ved at miste dig selv og dit jeg? Eller du har mærket fortvivlelsen, fordi du oplevede dig selv som en fiasko og dit liv som en falliterklæring? Kan du ikke genkende dig selv i disse spørgsmål, kender du formentlig alligevel til det, fordi nogle af dine nærmeste enten stiller spørgsmålene eller kæmper med svarene.

Det kan lyde som et moderne menneskes spørgsmål og udfordringer, men de samme problematikker kan findes i Bibelen.

Bibelen er ikke en bog for de perfekte om det perfekte. Bibelen er fuld af uperfekte mennesker, der fejler igen og igen. Vi møder dem på deres livs højdepunkter såvel som lavpunkter. De er på ørkenvandringer, både bogstaveligt og billedligt. Det er mere reglen end undtagelsen, at de er i tvivl om, hvor vidt de nu er på rette vej eller ej.

I Bibelen er der hverken medarbejderudviklingssamtaler eller livsstilseksperter, men mennesker, der – som du og jeg - stiller spørgsmål til deres levevis, lige fra job til kærlighed og til livsindhold. Og der er dem, der stiller spørgsmål ved, hvorfor de overhovedet skal leve.

Bibelen giver ikke nødvendigvis svar på de spørgsmål, der bliver stillet, leverer heller ingen hurtige løsninger eller nemme genveje til de fortvivlede eller afmægtige, men er som et spejl.

Bibeltekster

Download bibelteksten fra Bibelen 2020: Ikke god nok

 • Om ikke at føle sig god nok, men alligevel få opgaven: Anden Mosebog kap. 3 vers 1 – kap. 4 vers 16
 • Om at føle sig overbebyrdet af mange opgaver. Om midtvejskrise: Anden Mosebog kap. 18 vers 5-27
 • Om at have gjort det så godt, man kunne, men ikke nå helt i mål: Femte Mosebog kap. 34
 • Om ikke at føle sig god nok, men alligevel sætte sin lid til Gud: Salmernes Bog kap. 13
 • Når selvværdet er mindre end et knappenålshoved, fortvivlelsen afgrundsdyb og Gud synes fjern: Salmernes Bog kap.  22 vers 1-22 og Jobs Bog kap. 6 vers 1-14
 • Det er menneskeligt at fejle. Og de gør det igen og igen: Første Mosebog kap. 9 vers 18-28 og Første Mosebog kap. 18-19
 • Om svigt, om at få en chance til – og om at gribe den: Johannesevangeliet kap. 21 vers 14-25

Krea-kassen: At klinke skårene

Du har måske minder om det fra dine forældre eller bedsteforældre: et gammelt og højtelsket fad, som efter mange gode fester, er blevet klinket mere og mere sammen. I Japan har man samme tradition, med at klinke porcelæn. Det går under navnet kintsukuroi. Det specielle ved kintsukuroi er, at man limer delene sammen med guldlim. De fremhæver med andre ord fejlene og sprækkerne, og viser dem frem til hele verden.

Sådan gør du:

Køb en stak tallerkener i en genbrugsbutik. Hver deltager skriver med sprittusch på en tallerken. Det kan være fiaskoer, fejl, tidspunkter i dit liv, hvor du faldt fra hinanden, eller noget, der giver dig præstationsangst. Pak tallerkenen ind i et håndklæde og giv den et slag med en hammer, så den smadres.

Bland lim op med guldstøv og forsøg nu at klinke skårene sammen. Tal eller overvej, hvad det er, der kan klinke os sammen. Og vis dine uperfektheder frem med stolthed.

Det skal du bruge:

 • Tallerkner
 • Lim
 • Guldstøv
 • Pensler
 • Håndklæde
 • Hammer

Hold jer ikke tilbage. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Udforsk Bibelen i fællesskab. Foto: Shutterstock.

Udforsk Bibelen i fællesskab

Find idéer og værktøjer til at udforske Bibelen 2020 i fællesskab med andre. 

Læs mere

Bibelen 2020, 3 vinkler

Mere om Bibelen 2020

Bibelen 2020 er hele Danmarks nye bibel. Bliv klogere på den nye oversættelse.

Læs mere

Bibelen 2020 - softcover

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet softcover med flapper
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-228-5
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 3. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.