SAT-7 animerer Bibelfortællinger. Foto: SAT-7
En dukkefører styrer dukkerne nedefra og følger deres bevægelser på en lille tv.skærm, mens optagelserne står på. Foto: SAT-7

25.11.2019 Synne Garff, international chef

SAT-7 animerer Bibelen for børn

SAT-7 PARS har sat sig for at bringe flere fortællinger om Jesus til persisk-talende børn. Derfor er TV-kanalens kreative team gået i gang med at lave en ny animeret bibel-serie med unikke animationer, der uden tvivl vil fange børns – og de voksnes – opmærksomhed.

I SAT-7 PARS-studiet i Limassol, Cypern, har frivillige og ansatte tålmodigt lavet rekvisitter til den nye serie om Kristus’ liv. Efter måneder med hårdt arbejde samles elementerne endelig for at skabe en imponerende miniatureverden.

Sættet er fuld af konkrete, håndgribelige objekter, der får det til at føles mere ’rigtigt’ end en digital tegneserie.

Animationer bringer fortællingerne til live

Holdet filmer de første afsnit af Bibelfortællinger som en række korte animationer, der bringer evangeliets beretninger om Jesus’ liv til live i kronologisk rækkefølge. Stjernerne i showet er de håndtegnede dukker på pinde, der bevæges nedefra af en dukkefører, ligesom vi kender det fra dukketeater. Han eller hun følger så med på en tv-skærm, som viser, hvordan dukkerne bevæger sig imellem hinanden i miniatureverdenen.

Resultatet er en unik og fascinerende animationsstil, som instruktør og producent Mironas Leys håber vil appellere til børn i alle aldre: ”Sættet er fuld af konkrete, håndgribelige objekter, der får det til at føles mere ’rigtigt’ end en digital tegneserie,” forklarer Mironas. ”Jeg håber, at det vil gøre historierne mere interessante og forståelige for børnene og måske endda teenagere.”

Rekvisitter til TV-optagelserne Bibelfortællinger på SAT-7. Foto: SAT-7
Alle rekvisitterne er håndlavede særligt til den miniatureverden, der udgør Bibelfortællingers univers. Foto: SAT-7

”Vi har aldrig lavet et program som dette på SAT-7 før,” fortæller han. ”Da jeg var barn, var det animationer som denne, jeg plejede at se, og jeg nød dem virkelig. Jeg lærte meget af disse shows, og jeg tror på, at det også i dag er en god måde at lære børnene om Jesus på.”

Mironas voksede op i Iran og lærte ikke om Jesus før senere i livet. ”Det var min inspiration til dette show,” forklarer han.

Kristendom til børn i alle aldre

”I Iran lærer børn ikke om Jesus eller kristendommen – der er meget få steder, det er muligt. Gennem dette program kan flere børn høre fortællingerne om Jesus. Selv meget små børn kan nyde denne form for animation.”

Udover at appellere til børn i alle aldre, kan animationen også lyde på ethvert sprog. Bibelfortællinger kan således også bruges af SAT-7’s arabiske og tyrkiske kanaler til at nå børn over hele sendeområdet i Mellemøsten og Nordafrika.

Første optagelse af Bibelfortællinger, SAT-7. Foto: SAT-7
Teamet gør klar til at optage det første afsnit af Bibelfortællinger. Foto: SAT-7

Det er en omhyggelig og tidskrævende proces at få placeret dukkere korrekt, flytte dem rundt i miniatureverdenen og justere bevægelserne korrekt. Det tager en hel dags optagelser at lave fem minutters færdigklippet Bibelfortællinger. Men tanken om de mange børn, der vil få glæde af programmerne, motiverer Mironas og teamet til det fortsatte arbejde: ”Mit håb er, at de børn, der ser showet, vil huske fortællingerne, og at de vil lære Jesus at kende.”