Synne i SAT-7's tv-studier i Libanon. Foto: Les Kaner
Programdirektør Juliana Sfeir sammen med international chef, Synne Garff, i studiet til programserien Bibelhelte. Juliana Sfeir har vundet flere priser for sine programmer. Foto: Les Kaner

25.11.2019 Synne Garff, international chef

Bibelprogrammer på SAT-7: Det er krævende at formidle legende let

SAT-7 har fundet en formidlingsform, der er legende let, hvilket er langt mere krævende end at formidle langt, tungt og kompliceret. Det er også lettere sagt end gjort.

For nylig tilbragte jeg et par dage i SAT-7’s studier i Libanon. Jeg overværede flere programproduktioner og fik lejlighed til at tale med deltagere, studieværter, sminkefolk, receptionister, producere, journalister, runnere og den vakse kaffedame, der serverede en koncentreret arabisk kaffe med lokal aroma i små runde, hvide papkrus. Stemningen var intens, som den oftest er under optagelser, men også lattermild og omkranset af den seriøsitet, der altid må ledsage evangeliet, som det hele dybest set handlede om.

Engagement gennem leg

Bibelselskabet har i efterhånden ganske mange år støttet tv-stationens programmer, som spænder vidt både geografisk og indholdsmæssigt. Fra sociale til dialogprogrammer på tværs af religion for både børn og voksne, alt sammen med kristendommen som grundlag. Oplagt er det naturligvis, at Bibelselskabet også støtter den mere direkte bibelformidling, ikke mindst i en tid og i områder, hvor kristne er under ekstra pres.

På turen rundt i SAT-7’s studier fik jeg mulighed for at tale med programdirektør Juliana Sfeir, der er en stor personlighed med et bemærkelsesværdigt drive. Hun har bl.a. stået for talk- og quizshows. En af hendes største bedrifter var et banebrydende uddannelsesinitiativ, der handlede om teologisk uddannelse for arabiske kristne, hvor hun bearbejdede 32 bibelskolemoduler til en tv-serie. For Juliana er læring og interaktion med seerne væsentligt, fordi det kristne publikum har begrænsede midler. ”Den bedste måde at engagere børn og unge mennesker på er simpelthen igennem leg,” som hun siger.

Den bedste måde at engagere børn og unge mennesker på er simpelthen igennem leg.

Håndlavede bibelfigurer til Bibelfortællinger. Foto: SAT-7
Et andet nyt program fra SAT-7 er animationsserien 'Bibelfortællinger'. Her giver håndlavede dukker og miniaturerekvisitter nyt liv til Bibelens store fortællinger. Foto: SAT-7

SAT-7 kan noget helt særligt

På et tidspunkt gjorde vi holdt i det studie, hvor Bibelhelte er optaget. Kulissen var enkel. På en sandfarvet baggrund stod nogle markante bibelfigurer, de tre vise mænd drog hen over ørkenlandskabet på kameler, en lyserød disk var stillet op, og så manglede vi egentlig bare studieværterne Karen og Elie. De to har stået for det populære program, hvor seerne fik chancen for at sætte deres viden på prøve. I veloplagt quiz-stil stillede Karen og Elie spørgsmål om en person fra Bibelen og inviterede seerne til at gætte med hjemme i stuen. Der var også mulighed for at ringe ind for at deltage, og der blev udloddet præmier for det rigtige svar.

Her kan du læse mere om SAT-7's arbejde.

Bibelprogrammerne på SAT-7’s børnekanal SAT-7 KIDS bliver fulgt af millioner af børn i Mellemøsten og Nordafrika, og SAT-7 modtager mange henvendelser fra begejstrede seere. Som en egyptisk mor skrev: ”Jeg vil gerne takke for nogle vidunderlige programmer. Når vores børn er i selskab med jer, oplever vi virkelig, at de er trygge. Jeres kanal er den eneste, som jeg trygt overlader min datter til, når jeg har travlt.”

SAT-7 har fundet en formidlingsform, der er legende let, hvilket er langt mere krævende end at formidle langt, tungt og kompliceret. Det er også lettere sagt end gjort. Men at SAT-7 kan noget særligt her, har TV-stationen vist igennem utallige programmer, som store TV-stationer i Danmark sagtens kunne lære noget af.

PS: Hvilke bibelhelte ser du på billedet?