Fastelavn i en coronatid. Foto: Shutterstock.

31.01.2021 Af Annette Molin Brautsch

Tre idéer til fastelavn i en coronatid

Hvordan kan kirken fejre fastelavn i en coronatid? Sognepræst og religionspædagogisk konsulent Annette Molin Brautsch deler tre idéer

Hvad gør vi som kirke, når vi ikke kan invitere Batman, Spiderman, og Snehvide til gudstjeneste, som vi plejer hvert år?

Lige nu ulmer ideerne rundt om i sognene til fastelavn og dernæst påske. Vi skal endnu engang bryde vores kreative hjerner med en alternativ tilgang til en af de faste kirkelige begivenheder. Med fastelavnssøndag den 14. februar runder vi nu et år med en coronapandemi, der simpelthen har ramt alle de kirkelige fester.

Så hvordan tænker vi nu også denne fest om til noget andet? Vi gør det, som fastelavnsfesten i virkeligheden vil have os til: at vende (boller) op og ned på det, vi plejer, og at vende vrangen ud på os selv som kirke!

Nogle af de ideer, som præster og kirkekulturmedarbejdere har sparret om i Facebookgruppen ”Netværket Børn i kirken” har blandt andet kredset om følgende udendørs tiltag:

Kæmpe fastelavnsris

Sæt nogle store grene ud foran kirken i ugen op til fastelavn og lad børn og voksne pynte det i løbet af ugen. Inviter børnehaverne til at være med, annoncér fastelavnsfejringen på kirkens Facebook-side og samarbejd med spejderne om at lave små ”gør det selv pynt”-videoer, som lanceres i løbet af ugen til inspiration. Når pynten er sat på fastelavnsriset, tager man et foto, som sendes til præsten og dette udløser en fastelavnsbolle hos den lokale bager ved fremvisning af foto.

Fastelavn to go

Hold kirken åben et par timer på fastelavnssøndag eller forinden og del ”to go”-poser ud med fx grene, slik og ting til riset, Bibelselskabets lille fastelavnsbog Tobias og Trine slår katten af tønden, en fastelavnsbolle, en brik kakao og en hilsen fra kirken. Tag et foto af de udklædte børn, som sættes op i en fotocollage foran kirken i ugerne før og efter.

Tøndeslagning for voksne

Lav en lille video med 4-5 voksne, som klæder sig ud, slår katten af tønden og ønsker god fastelavn. Karnevalet, som indleder de 40 dages faste, var oprindeligt de voksnes skøre fest, hvor de bar masker og vendte op og ned på høj og lav. Til højmessen bør der vel også være en fastelavnsbolle ”to go” til de voksne, der er gået i kirke. Det må udløse lidt lækkert, når voksne er påbudt at bære maske ved lov. Og bag alle maskerne er et menneske, som Gud har set og påskønner.

Annette Molin Brautsch er præst i Flintholm Kirke på Frederiksberg og religionspædagogisk konsulent i Københavns Stift.

Tobias & Trine slår katten af tønden

Essentielle emner ud fra et kristent perspektiv for de 2-7 årige
katten af tønden
24,95

Mangler pt

Forfatter: Malene Fenger-Grøndahl
Illustrator: Jesper Tom-Petersen
Sidetal: 24 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-181-3
Mål: 11 x 10 cm.