Urhistorien - omslag og opslag

30.08.2022 Af Bibelselskabet

Urhistorien hædret for godt boghåndværk

Peter Madsens tegneserie Urhistorien modtager en flot anerkendelse fra Forening for Boghaandværk, der har udvalgt bogen blandt Årets Bedste Bogarbejde 2022

Peter Madsens personlige gendigtning af Bibelens første kapitler, Urhistorien, har allerede høstet roser fra anmelderne. Nu hædres bogen også for det gode boghåndværk.

Det er Forening for Boghaandværks komité for Årets Bedste Bogarbejde 2022, der har udvalgt Urhistorien i kategorien "Tegneserier og graphic novels".

Udvælgelsen begrundes med følgende ord:

Det er en af alle tiders største fortællinger, der her er omsat i billedforløb. Intet mindre end den bibelske skabelsesberetning, og hvad der følger efter – historien om syndfloden og om Babelstårnet. Peter Madsen har suverænt omformet det traditionstyngede stof til en mageløs letløbende billedfortælling, hvor han mesterligt kombinerer serietegnerens mangfoldige virkemidler med vidt forskellige teknikker. Gråtonede rudeopdelte sider veksler med overdådige helsider og vilde opslag med eller uden kant. Akvarel veksler med gouache eller tuschtegninger.

Her vises det, der egentlig ikke kan beskrives. Skabelsen fusioneres eksempelvis med evolutionen i fantastisk flotte og anskuelige billeder med ganske få tekstbokse. Med et velvalgt papir er der her skabt en bog, der forvandler det bibelske stof til en alment fængslende og tankevækkende oplevelse i en brugervenlig form, som appellerer til fælles og reflekterende tilegnelse. Det aspekt dækkes glimrende af det store format.

Stort arbejde bag Urhistorien

Peter Madsen er kendt for at gå grundigt til værks, og der ligger hele tre års arbejde bag Urhistorien. Udover selve tegneserien har det også udmøntet sig i udgivelsen Noter til Urhistorien. Her gør Peter Madsen rede for de personlige tanker og de sproglige, historiske og teologiske overvejelser bag Urhistorien.

Udover mange anmelderroser blev Urhistorien tidligere på året desuden tildelt Blixenprisen for årets illustrerede værk.

Endnu en anerkendelse til forlaget

Det er langt fra første gang, at Forening for Boghaandværk tildeler Bibelselskabets Forlag en anerkendelse for godt boghåndværk. Blandt andet kan nævnes kåringen af Bibelen 2020 som "Året Bogomslag" og Ida Jessen og Hanne Bartholins Bibelhistorier, der blev kåret til "Årets Børnebog".

Urhistorien

Peter Madsens personlige gendigtning af Bibelens første kapitler
Urhistorien
259,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 122 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-936-8
Mål: 23,5 x 32 cm.