Krista Korsholm Bojesen
Psykolog Krista Korsholm Bojesen fortæller, at skam blandt andet er følelsen af ikke at være god nok, at være utilstrækkelig eller uværdig til kærlighed.

04.10.2017 Tine Hyllested Johannsen

Vi skal blive bedre til at tale om skam

Psykolog Krista Korsholm Bojesen har skrevet bogen Skam. Hun håber, at bogen kan hjælpe med at identificere følelsen af skam, og give os mod og ord til at tale om de negative tanker, som skam bringer med sig

”Når jeg holder foredrag og fortæller om skam, så oplever jeg tit, at nogle blandt publikum sidder og græder, og når jeg henvender mig til dem og spørger, om de er okay, så siger de: ”Ja, jeg er bare så lettet. Jeg vidste ikke, at der var ord for det, jeg føler. Jeg troede bare, at det var mig”. Derfor mener jeg, at det er så vigtigt, at denne følelse bliver italesat,” understreger psykolog Krista Korsholm Bojesen.

Svært at tale om

Krista Korsholm Bojesen fortæller, at skam er følelsen af ikke at være god nok, at være utilstrækkelig eller uværdig til kærlighed:”Det er ret forskelligt, hvilke tanker man har i forbindelse med skam, men generelt er det grundlæggende tanker om ”jeg er forkert” og ”jeg er ikke lige så meget værd, som alle andre”.”Langt de fleste kan føle skam, men det er de færreste, der ved, hvad skam er. Vi går ikke og siger ”jeg føler skam” til os selv eller til andre. Det gør vi ikke, fordi skam føles voldsomt, så det er ikke noget, vi har lyst til at snakke om: ”Det er en for stor satsning for os at sige noget højt i de situationer, hvor vi føler skam. Det er for sårbart for os at begive os ud i at sige, for eksempel: ”Elsker du mig virkelig, når jeg er sådan her”. Derfor bliver skam en følelse, som de fleste bare går med selv,” forklarer Krista Korsholm Bojesen.

De færreste ved, hvad skam er

Når vi bliver vrede, så ved vi godt, at vi er vrede, og tager derfor de tanker, der følger med vreden med et gran salt. Men det er ikke tilfældet, når vi føler skam, fremhæver Krista Korsholm Bojesen:”Fordi de færreste ved, hvad skam er, har vi en tendens til at tro på de tanker, der følger med den. Vi tror vitterligt på de tanker, vi har om, at vi er forkerte og ikke dur. Hvis vi kan lære at sige ”jeg føler skam” og blive klar over, at det er en følelse, så kan vi også tage brodden af de tanker, der følger med skam.”

Præstationssamfundet avler skam

Krista Korsholm Bojesen besluttede sig for at skrive en kort og letlæselig bog om skam. En bog, som henvender sig til alle mennesker, fordi flest muligt skal lære noget om skam. Bogen skal hjælpe med at åbne op for noget enormt smertefuldt, som ingen taler om, men som stort set alle mennesker går med:”Jeg håber især, at bogen kan gøre en forskel for alle dem, der forsøger at leve op til alt det, som de tror, at de skal leve op til, men som hele tiden føler, at de halter bagefter og derfor ikke føler, at de er gode nok. Det er så udbredt i vores samfund,” siger Krista Korsholm Bojesen.

Ingen er ufejlbarlige

”Jeg synes, at det er vigtigt, at vi lærer at rumme, at vi ikke altid er gode nok. Derfor bruger jeg i bogen begrebet nåde,” forklarer Krista Korsholm Bojesen.Det kristne begreb skal i forbindelse med følelsen af skam bruges til at minde os om, at alle mennesker er værdifulde og fejlbarlige på samme tid, mener Krista Korsholm Bojesen:"Nåden rummer, at mennesket er fejlbarligt og aldrig kan blive perfekt, men at mennesker alligevel har værdi. Jeg mener, at vi i vores samfund, har brug for at acceptere, at vi vil fejle, men at det ikke er ensbetydende med, at vi ingen værdi har. Hvis vi står i nåden, så vil vi vide, at vores fejl ikke har indflydelse på den værdi, vi har som mennesker.”

Skam Omslag

Sådan definerer Krista Korsholm Bojesen begrebet skam

Skam handler om din selvopfattelse. Hvis du føler skam over noget, du har gjort forkert, så bliver det bestemmende for, hvem du mener, du selv er. Du bliver personen, som er forkert eller gør forkert. Skam er en blindgyde. Skam er demotiverende. Skam rummer ikke muligheden for, at man blot har gjort noget forkert og kan forsøge at gøre det bedre.Køb bogen Skam

Skam

Psykolog Krista Korsholm Bojesen stiller skarpt på begrebet skam
Skam
199,95

Desværre udsolgt.

Forfatter: Krista Korsholm Bojesen
Sidetal: 204 sider.
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-563-6
Mål: 13,5 x 18,7