De ni læsninger. Foto: Unsplash.
De ni læsninger er en gudstjeneste, som er krydret med musik og sang mellem læsningerne. Foto: Unsplash.

06.12.2018 Af Thomas Godsk Larsen, idéhistoriker, stud.theol.

100 år med de ni læsninger

King’s College Chapel i England har siden 1918 holdt ”A Festival of Nine Lessons and Carols”, og traditionen har for længst slået rødder i den danske folkekirke

Egentlig går traditionen tilbage til 1880’ernes England, og efterhånden har den spredt sig til kirker i hele verden, også til Danmark. Særlig kendt er gudstjenesten i King’s College Chapel i Cambridge, som foregår juleaften, og hvor det berømte kor King’s College Choir medvirker.

I Danmark er det siden slutningen af 1900-tallet blevet tradition at holde de ni læsninger i adventstiden. Som navnet antyder, er det en gudstjeneste, hvor ni udvalgte tekster fra Bibelen læses op, gerne af medlemmer af menigheden. I nogle kirker holdes den i forbindelse med en almindelig gudstjeneste, men i de fleste kirker er det en særskilt gudstjeneste krydret med musik og sang imellem læsningerne.

Mød to sognepræster, der fortæller om de ni læsninger i folkekirken

Den særlige gudstjeneste blev skabt af Edward Benson og holdt første gang i 1880. Benson var biskop i Truro, England, og siden hen ærkebiskop af Canterbury. Hans idé var at skabe en gudstjeneste, der på en ny, fantasifuld måde formidlede Bibelens fortælling fra skabelsen over syndefaldet, profetierne og til Jesu fødsel.

Se bibelteksterne til de ni læsninger

I 1918 holdt man gudstjenesten for første gang i King’s College Chapel for at markere afslutningen på 1. verdenskrig. Den nye rektor på Cambridge University, Eric Milner-White, som selv var krigsveteran, ønskede en anderledes og glædelig julefejring på universitetet – og dermed var den særlige King’s College-tradition født. ”A Festival of Nine Lessons and Carols” blev radiotransmitteret første gang i 1928, og i dag transmitteres den juleaftensdag til millioner af mennesker i alle dele af verden.

Sprækker i virkeligheden

Salmer til de ni læsninger, forfattet af Lisbeth Smedegaard Andersen og sat i musik af Ib Nørholm.
Sprækker i Virkeligheden
50,00

Forfatter: Lisbeth Smedegaard Andersen
Illustrator: Arne Haugen Sørensen.
Sidetal: 31 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-612-1